Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Info avond Ritueelbegeleiding bij afscheid

20/02/2017 @ 20:00 - 21:00

Petra Kuperus

Maandag 20 februari a.s. geeft Petra Kuperus van 20.00-21.30 uur in ‘De Bron’, Troubadourweg 2 in Alphen aan den Rijn een informatieavond over ‘ritueelbegeleiding bij afscheid’. Entree is gratis.

 

Petra is bij velen in Alphen aan den Rijn en Hazerswoude bekend als oud pastor van wat nu de parochie H. Thomas is. Daarna werkte ze als geestelijk verzorger bij Huize Ursula in Nieuwveen en nu nog als geestelijk verzorger in een verpleeghuis.

 

‘Daar’, zegt Petra, ‘liep ik tegen het verschijnsel aan dat de overledene wel gelovig was maar de nabestaanden niet meer. Hoe zorg je dan voor een goede uitvaart waarin zowel aan de overledene als de nabestaanden recht wordt gedaan?

Daarnaast kwamen er al meer vragen van mensen die niet gelovig waren maar die wel een mooi en persoonlijk afscheid wilden; meer dan drie cd’s en een gedichtje in een crematorium.

 

Leven in beeld brengen

De eerste keer dat ik hier mee te maken kreeg, begonnen we met een traditionele uitvaart in de RK kerk. Daarna zijn we naar het crematorium gegaan waar niet meer over het geloof gesproken werd. Er werden allerlei anekdotes over de overledene verteld. Attributen die bij het leven van de overledene hoorden werden uitgestald. Zo werd zijn leven letterlijk in beeld gebracht. Inmiddels heb ik op heel veel andere wijzen invulling gegeven aan

afscheidsbijeenkomsten. Er wordt dan bv. wel gebeden en gezegend, maar de overledene staat centraal.

 

Persoonlijk symbool

Deze uitvaart bracht me op het spoor van de opleiding tot ritueelbegeleider. Bij deze opleiding gaat men uit van niet kerkelijke uitvaarten. De overledene wordt in een symbool weergegeven en daarin door iedereen herkend. Zo heb ik een bonbon, viooltjes, maar ook een olifantje en voetstappen als persoonlijk symbool gebruikt. Hun eigenschappen pasten wonderwel bij de eigenschappen van de overledene. Dit betekent dat ik ook, en al meer, uitvaarten doe waaraan het geloof niet te pas komt.

 

Uiteraard doe ik nog steeds volledig Katholieke uitvaarten, en ook uitvaarten voor protestantse gelovigen. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking verzorg ik uitvaarten op maat.

 

Specialisatie: visies op de dood

Mijn specialiteit ligt in visies op de dood. Het maakt bij een afscheid nogal verschil of u gelooft in God, in dood is dood, in reïncarnatie of dat u gelooft dat u voortleeft in de ander, in kunst of in de natuur. Bij elke visie is een passend afscheid mogelijk.

 

Waar houd je een afscheid?

Het maakt niet uit waar het afscheid wordt gehouden. Dat kan in een kerk zijn, aula, maar ook in je tuin, een theater, een buitenaula of boerenerf. Soms is een uitvaart heel eenvoudig en sober, soms groots. Allebei krijgen mijn volledige aandacht.’

 

De zaal is open vanaf 19.30 uur. Wel graag via de mail aanmelden. Maar ook zonder aanmelding bent u welkom!

Wilt u meer informatie, mail naar petra@ritueel-begeleiding.com of bezoek de website: www.ritueel-begeleiding.com

Gegevens

Datum:
20/02/2017
Tijd:
20:00 - 21:00

Locatie

De Bron
Troubadourweg 2
Alphen aan den Rijn, 2402 EP Netherlands
+ Google Maps