Kwekers zetten Boskoop op de kaart

Boskoop kent een rijke kwekerijhistorie, die vandaag de dag nog springlevend is. In het buitenland geniet Boskoop veel bekendheid en toeristen en recreanten ontdekken dit gebied ook steeds vaker.

Vooral het water en de kwekerijen zijn dan in trek. Er valt hier echt een mooi verhaal te vertellen. Maar hoe speel je daar nu goed op in, en willen kwekers die toeristen eigenlijk wel?Platform Recreatie en Toerisme (PReT) Alphen aan den Rijn organiseerde op 9 oktober een bijeenkomst in Het Groene Huis, de boomkwekerij van Fred Booy. Vanaf dit voorjaar onderzoekt Fred in opdracht van PReT welke concrete kansen en mogelijkheden er voor Boskoop op het vlak van recreatie en toerisme liggen. Aan het einde van 2019 is het de bedoeling dat er stevige stappen gezet zijn in de richting van een stralende toekomst voor recreatie en toerisme in Boskoop en omstreken. 

Niet alleen de lokale ondernemers, maar ook de regio was geïnteresseerd in de onderzoeken en ontwikkelingen. Met name partijen die zich bezig houden met recreatie en toerisme binnen Boskoop, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem kwamen luisteren naar het gepresenteerde plan om recreatie & toerisme in Boskoop stevig op de kaart te zetten. Onder hen ook Wethouder Kees van Velzen van Alphen aan den Rijn en Burgemeester Frans Buijserd van Nieuwkoop.

Fred Booy: “ ‘Branding’ van Boskoop werkt het beste als men de inwoners en de kwekers hierbij betrekt, zij hebben immers alle informatie en de verhalen om een unieke ervaring aan de toerist mee te kunnen geven, om het Schone van Boskoop uit te dragen. Niet iedereen met een kwekerij zal hier misschien op zitten te wachten, en dat hoeft ook niet. Voor wie daar echter wel oren naar heeft liggen er prachtige kansen. Er volgt nog een onderzoek waarin de economische toegevoegde waarde van recreatie en toerisme voor kwekerijen zal worden gemeten.”

Voormalig Rabobank directeur Peter Mathot deelde deze avond de resultaten van zijn onderzoek naar de mogelijkheden van recreatie en toerisme vanuit de visie van Greenport Boskoop met de aanwezigen. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de boomkwekerijsector, Stichting Belangenbehartiging Greenport. Doel daarvan is het te ontdekken wat de stand van zaken en toekomstverwachting voor recreatie en toerisme in de boomkwekerijsector kan zijn.Peter Mathot noemt twee belangrijke redenen voor kwekers om  zich te verdiepen in de kansen die recreatie en toerisme voor hen bieden:  “Ten eerste is er de prioriteit van de gemeente Alphen aan den Rijn om Boskoop op de toeristische kaart te zetten. Recreatie en toerisme bevordert leefbaarheid en welvaart. Daarnaast is er het toekomstperspectief van de boomkweker. Veel kavels zijn te klein of er is onvoldoende ontsluiting. Ook bij het gebrek aan bedrijfsopvolging kan dit een goed alternatief bieden.”

Peter vervolgt zijn betoog: “Om een recreatieve invulling te geven aan het kwekerijengebied hoeft er ook niet eens veel te veranderen.  Met behoud van karakter kan dit eenvoudig gerealiseerd worden. Het idee is om bestaande dingen aan elkaar te knopen, te verbinden, om zo tot een interessant aanbod te komen. Wanneer de historie, kennis en ervaring van de kwekerijen en het gebied dan met passie wordt verteld tijdens een vaartocht of een rondleiding, gaan toeristen en recreanten met een bijzondere ervaring naar huis!”

Fred Booy sluit af met een met een aantal sprekende voorbeelden, naast de boomkwekerijen, om Boskoop beter op de kaart te zetten. Fred: “Er is genoeg te zien en te doen, maar dit is nog niet onderling verbonden. We hebben al veel verhalen, maar nog geen roman. Als je onze sluis aan buitenlandse toeristen laat zien, staan ze stomverbaasd toe te kijken. Niet alleen vinden ze het mechanisme boeiend, maar ook het verhaal van leven onder zeeniveau, en dat ze vanaf hier zonder verdere belemmeringen zo naar China kunnen varen, maakt veel indruk. Daar kunnen we iets mee!”

Het werd een bijzonder informatieve en boeiende avond waar volop ideeën werden uitgewisseld. Het bestuur van PReT: “Wij geloven dat Boskoop een goed voorbeeld kan zijn om recreatie en toerisme ook in andere delen van Alphen en de Rijn- en Veenstreek verder op de kaart te zetten. We zetten graag samen onze schouders eronder met als doel  om onszelf en meer gasten te laten genieten van wat er in deze regio te beleven valt!”

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws