Reanimatie

Reanimatie?

Levensreddend handelen, een van onze vele taken. Beleef het eens door de ogen van een diender in het stuk hieronder.

Alphen aan den Rijn – We hebben noodhulp late dienst. Samen met mijn collega ben ik onderweg om 2 andere collega’s te helpen, die iemand willen aanhouden. Dit is ergens in een straat in Alphen aan den Rijn (we laten bewust de straatnaam even weg), ergens in de hogere nummers. Eenmaal voor de deur waar de collega’s zijn, komt er ineens een andere melding. De meldkamer roept op: “7102, DH7102, over”. Een reanimatie, in dezelfde straat een paar honderd nummers verderop. Ik weet dat dit ongeveer 400 meter verderop is, wij rijden onder het roepnummer DH7101. De collega’s die we kwamen helpen, zien we de woning uit komen rennen en ik meld bij de collega’s dat ik en mijn collega die laatste 400 meter even doorrijden om eerst naar de reanimatie te gaan.

20 seconden later – We komen ter plaatse, ik ren naar binnen, ik heb in de korte rit inmiddels plastic handschoentjes aangetrokken en houd een ademmasker vast. Mijn collega stopt de auto voor het perceel, ik stap uit en ga het perceel in. Mijn collega zet de auto even iets verder zodat de ambulance straks dichtbij kan staan, mijn collega neemt ook de AED ( https://www.hartstichting.nl/wat-is-een-aed ) mee na het parkeren.

In het perceel – Ik kom binnen en zie een man op de grond liggen. Erbij staan 2 omstanders, eentje heeft de 112 aan de lijn de andere doet zijn best de man te stabiliseren. Ik zie dat het slachtoffer een hoop bloed verliest, je ziet al snel dat hij een hoofdwond heeft, waar zie ik nog niet. Wel verliest hij veel bloed. De eerste check doe ik als mijn collega binnenkomt. Ik zeg hardop: “Hij ademt, is niet bij kennis.”. Er heerst kleine twijfel of er gereanimeerd moet worden omdat het een snurkende ademhaling betreft, maar door de sterke ademhaling beslis ik dit niet te doen. Wel sluit mijn collega uit voorzorg de AED aan, mocht de situatie verergeren. Terwijl ik op mijn knieën zit en bezig ben met het slachtoffer, komen meer collega’s binnen gelopen en kijk ik even goed om mij heen. Ik zie een lang bloedspoor lopen. Allerlei vragen “Hoe kan dat bloedspoor zo lang zijn? Wat is er gebeurd? Wie heeft dit gedaan? Heeft hij zijn hoofd gestoten?”, de situatie is erg raar en geeft twijfels over wat er gebeurd is. Nog voordat de ambulance er is roep ik naar een van de collega’s dat dit een plaats delict wordt. De collega’s kijken rond om te kijken of er sporen zijn van een worsteling, een beroving, overval of iets wat dit verhaal in eerste aanzet kan verklaren.
Tegelijkertijd is het slachtoffer ineens bij gekomen en kijkt me verbaast aan, hij heeft werkelijk geen idee wie of wat ik ben en wat ik aan het doen ben. Door rustige, kalme en korte zinnen lukt het uitleg te geven en zie ik dat het slachtoffer kalm blijft liggen op de grond.

Ambulance – De ambulance komt binnen. Ik vertel hen kort van de eerste minuten en alles wat we gezien hebben. De ambulance dient verschillende noodzakelijk medicaties toe en vraagt of we willen helpen. Het slachtoffer valt tussentijds een paar keer weg en komt weer bij kennis. Het slachtoffer begint zich te verzetten tegen de noodzakelijke medicatie die toegediend moeten worden. Samen met mijn collega houden we het slachtoffer gefixeerd. Ik probeer hem duidelijk te maken dat het voor zijn eigen bestwil is en dat alles noodzakelijk is om hem te helpen: “Laat de ambulance broeder, je bent zwaar gewond, je moet geholpen worden, we doen dit voor je eigen bestwil.”. Het lijkt niet te helpen. Ook heb ik sterk de indruk dat het slachtoffer bij kennis is maar totaal geen wetenschap heeft wat er gebeurd.

Vervoer – Het slachtoffer wordt naar het ziekenhuis vervoerd. Collega’s zetten het plaats delict af en hebben verschillende mensen gehoord. Een buurtonderzoek levert geen informatie op dat een misdrijf zoals een overval kan uitsluiten. Om dit uit te kunnen sluiten vragen we de recherche en de forensische opsporing ter plaatse. De melding was 15.34 uur uitgegeven, om 19.15 uur was het onderzoek ter plaatse afgerond en verlieten mijn collega en ik als laatste het perceel. Een misdrijf is uitgesloten. Het zal iets medisch of een ongeval geweest moeten zijn. Dit verhaal wordt ook gesterkt door een getuige verklaring van iemand die in hetzelfde perceel aanwezig was.

De volgende dag – Er wordt vanuit het bureau gebeld naar familie. Het slachtoffer kan zich niks herinneren van wat er is gebeurd. De oorzaak van dit alles blijkt een hartinfarct geweest te zijn. Hierbij is het slachtoffer zonder zich te kunnen opvangen met zijn hoofd op de grond gevallen. Het slachtoffer ligt voor de komende 24 uur nog ter observatie in het ziekenhuis. Als alles goed gaat wordt hij enkele dagen later ontslagen uit het ziekenhuis.

^RK

Recent nieuws

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen

Moeder met kind is terug 14.12.2018 16:56 Gemeente Alphen

Eerste Tiny Forest in Alphen aan den Rijn geplant 14.12.2018 16:26 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen