Drechtdoorsteek – impact staandemastroute

De gemeentes Nieuwkoop, Aalsmeer en Uithoorn doen al een tijdje een onderzoek naar de Drechtdoorsteek, een nieuwe vaarweg tussen de Drecht en de Westeinderplassen.De gemeentes hebben ondertussen een aantal scenario’s uitgewerkt.

Alle varianten gaan uit van een nieuwe vaarverbinding tussen de Drecht en de Westeinderplassen. Voor recreatievaart wordt het dan mogelijk om via deze nieuwe Doorsteek via de Amstel en het Aarkanaal uiteindelijk bij de Oude Rijn bij Alphen uit te komen. Voor schepen met een staande mast betekent dit een nieuwe route via de binnenwateren, naast de bestaande route via Oude Rijn, Heimanswetering en Braassemermeer tussen noord en zuid Nederland.

De gemeentes zijn nu voornemens op de verschillende varianten verder te onderzoeken. Of de plannen ooit doorgaan is wel de vraag. De kosten worden op enkele tienntallen miljoenen geschat, en de gemeente over wiens grond de doorsteek moet worden gegraven (Kaag & Braassem) lijkt niet heel erg enthousiast te zijn tot nu toe.

Als de route er ooit komt heeft dit ook impact voor Alphen en omgeving. Enerzijds wellicht minder sluitingen van de bruggen in het dorp, maar anderzijds zal de Oranje Nassaubrug vervangen moeten worden door een beweegbare brug, en ook de brug over bijv. de Zegerbaan zal waarschijnlijk vaker open gaan.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.