Gratis Open Dag voor Alphenaren in Museumpark Archeon

Museumpark Archeon opent haar deuren op zaterdag 13 januari voor alle inwoners van Alphen aan den Rijn. Inwoners van de hele gemeente krijgen gratis toegang door het tonen van hun identiteitsbewijs bij de kassa. Alle locaties zijn van 11.00 tot 17.00 uur open, er zijn veel ‘bewoners’ aanwezig en er zijn heel veel extra activiteiten.

Archeon aanko Open Dag 2018 prehistorie

Dit wordt de derde winter op rij dat Museumpark Archeon een Open Dag organiseert voor alle Alphenaren. “Wij zijn een Alphens museum en daarmee een grote trekpleister voor onze gemeente. Daar zijn we trots op”, zeggen directeuren Monique en Jack Veldman. “We wonen zelf in Alphen aan den Rijn, alleen al daarom vinden wij het fijn dat we één keer per jaar onze deuren open kunnen zetten voor alle inwoners.”

Tijdens de Open Dag zijn entree, parkeren en alle activiteiten gratis. Uitzonderingen zijn horeca en het huren van schaatsen voor de ijsbaan.

Activiteiten

Op de meer dan veertig locaties zijn ‘bewoners’ uit de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis aanwezig. Zij vertellen over hun onderkomen, geven kleine demonstraties en doen activiteiten met bezoekers.

Op het programma staan onder meer schminken en vuur maken in de prehistorie. Romeinse massage, exerceren met soldaten en een rondleiding in het Romeinse dorp. In de middeleeuwen kun je armbandjes vilten, zelf broodjes bakken, zwaardvechten en boogschieten. Ook zijn er verhalen van de chirurgijn, demonstraties koken en demonstraties van de middeleeuwse smid.

Voorstellingen & shows

In de middeleeuwse kloosterkeuken treedt Pax et Bonum op. De leden van het koor zijn de ‘broeders’ die in het klooster ‘wonen’. Zij zingen niet alleen Gregoriaanse en wereldse liederen, zij kunnen ook alles vertellen over het klooster, de kloostertuin en het leven in een middeleeuws klooster.

In de grote bovenzaal van het Klooster treedt Jannes de Goochelaar op met zijn show ‘Geheim in het Klooster’. De show wordt doorlopend herhaald, de exacte tijden staan op het dagprogramma.

In de Romeinse Arena is om 13.00 en om 15.00 uur een grote roofvogelshow. De roofvogels scheren vlak over de hoofden van de toeschouwers.

IJsbaan & horeca

Archeon aanko Open Dag 2018 ijsbaan

Een extra attractie in de wintermaanden is de overdekte ijsbaan op echt ijs. Hier kun je schaatsen huren (5 euro) of je neemt je eigen schaatsen mee, als het maar geen noren zijn. Als de kinderen schaatsen, kunnen de ouders genieten van een glaasje Glühwein in de Stube.

In de refter, de eetzaal, van het Klooster is de specialiteit pannenkoeken! Het pannenkoekenhuis is open tot 19.00 uur. Leuk om de Open Dag in stijl af te sluiten.

De hele dag is op verschillende plekken in het park ‘Koek & Zopie’ verkrijgbaar.

Banenmarkt

In de Romeinse Herberg is deze dag géén buffet. Er is op 13 januari tussen 12.00 en 16.00 uur wel een grote banenmarkt. Archeon zoekt medewerkers voor in het museumpark. In de horeca is altijd plaats voor harde werkers. Op de locaties in het museumpark is vooral behoefte aan ambachtslieden. Ook zijn hiervoor vrijwilligers welkom. Informatie wordt gegeven door leden van de Vereniging Vrienden van Archeon.

Musea en exposities

In het Archeologiehuis (naast de entree) is onder meer het Graf van Wassenaar te zien met als nieuwe aanwinst een reconstructie – compleet met ‘the making of’ – van het gezicht van een Bronstijdman. Zijn skelet ligt in het graf. Ook is er een tijdelijke expositie met in Zuid-Holland opgegraven kleine metalen voorwerpen uit het Provinciaal Depot.

In het Romeins Museum wordt aandacht besteed aan het Romeinse leven aan de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In het museum ligt onder meer een originele visserskano behorend tot de Schepen van Zwammerdam.

In de Restauratiewerf (naast het Romeinse Badhuis) wordt een van de grote platbodems uit dezelfde collectie Schepen van Zwammerdam gerestaureerd. In Archeon wordt dat anders aangepakt dan anders: iedereen mag meedoen, dus als bezoeker kun je meehelpen bij het ‘in elkaar zetten’ van deze boot van enkele tientallen meters lengte. Tijdens de Open Dag is projectleider Tom Hazenberg aanwezig om alles, maar dan ook alles, over de Romeinse schepen uit te leggen.

In het Romeinse Badhuis is de tijdelijke expositie Koud! Hier kun je zien hoe mensen in vroegere tijden omgingen met de winterse condities vanaf de laatste ijstijd tot ver in de middeleeuwen.

Achtergrond

In Museumpark Archeon is de geschiedenis van Nederland van de laatste tienduizend jaar te zien. De nadruk ligt op de ontwikkeling van jager-verzamelaar naar boeren in de prehistorie, de relatief rijke Romeinse periode, de komst van de Vikingen en de ontwikkeling van de middeleeuwse stad. Naast deze locaties zijn er ook museumopstellingen in het Archeologiehuis, het Romeins Museum en de Restauratiewerf Zwammerdam. Verder is in het Romeins Badhuis in de wintermaanden een tijdelijke expositie.

Momenteel is Archeon bezig met uitbreidingsplannen. Hierin opgenomen is een Romeins Scheepvaartmuseum. Ook speelt Archeon een belangrijk rol bij het ‘binnenhalen’ van de Romeinse Limes op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Meer informatie

Op de website www.archeon.nl staan onder meer een plattegrond, virtuele rondleidingen, luchtfoto’s en veel informatie over de locaties, normale activiteiten en evenementen. Het complete dagprogramma is hier op 13 januari ook te zien.

Het is verstandig om Museumpark Archeon deze dag op de fiets te bezoeken.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws