Ruim driehonderd bezoekers op SAVA informatiemarkt

PERSBERICHT SAVA overzicht Limeshal

In de Limeshal aan de Kees Mustersstraat is zondag 14 mei de eerste echte Alphense SAVA informatiemarkt voor vrouwen gehouden. Ruim driehonderd vrouwen bezochten de vele stands, maakten een gezellig praatje en proefden van de vele heerlijke multiculturele hapjes, gemaakt door vrijwilligers.

Grote opkomst

Wethouder Han de Jager is heel tevreden: “Er is een hele goede opkomst en de sfeer is buitengewoon prettig. Ik zie ook veel bekende organisaties tussen de standhouders en ook wat minder bekende. Dat is goed. Het is fijn dat er zoveel vrouwen zijn komen kijken. We kunnen pas iets bereiken voor vrouwen, vooral in de wijk Ridderveld, als we ze tegenkomen. Deze informatiemarkt is een prima voorbeeld van dat dat wel kan!” De wethouder opende de informatiemarkt en heette alle vrouwen welkom.

Werkgroep SAVA is erg blij met de opkomst. “Ik was er vooraf van overtuigd dat we zeker driehonderd bezoekers zouden trekken. We zijn daar ruim overheen gegaan. Daarnaast waren er ook veel kinderen en er waren ook veel vrijwilligers aanwezig”, vertelt initiatiefnemer Fatima Achahboun. “Het is ook erg fijn dat we zien dat de organisaties die er veel werk van hebben gemaakt, ook veel belangstelling trekken.”

Souad Markhous

Een heel bijzonder verhaal werd op het podium verteld door Souad Markhous. Zij is eigenaar van Aannemersbedrijf De Combi in Amsterdam. Dat was echter helemaal niet voor de hand liggend toen zij in Larache, een rustige havenstad in Marokko, werd geboren. Markhous is vanuit Marokko naar Nederland gevlucht, omdat zij van haar vader niet mocht studeren.

In Nederland wachtte haar echter hetzelfde lot. “Ik ben bij De Combi begonnen als schoonmaker, omdat ik de taal niet sprak. Ik had het geluk op een dag directeur Appelman tegen het lijf te lopen, die naar mijn verhaal wilde luisteren. Hij heeft mij naar school gestuurd. Mijn familieleden die hier in Nederland woonden, mochten niet weten dat ik naar school ging. Helaas werd ik na drie jaar betrapt.”

Markhous moest met een haar onbekende man trouwen. Gelukkig dacht haar man anders dan haar familie en mocht ze haar studie afmaken. “Ik kreeg twee prachtige dochters en kon ondertussen verder werken aan mijn studie en carrière. Toen De Combi in 2014 werd verkocht, kon ik dat niet accepteren. Ik had 24 uur om de financiën rond te krijgen en dat is gelukt. Mijn boodschap is: volg je dromen. Maak ze waar en laat je door niemand tegenhouden!”

Informatiemarkt

Om de informatiemarkt neer te zetten, is vooraf veel werk verricht. “Sommige organisaties geloofden er gewoon niet in dat we genoeg bezoekers zouden trekken”, vertelt Achahboun. “Wij hebben hun ongelijk bewezen, maar het betekent wel dat sommige stands van grote organisaties niet aan de eisen voldeden. Dat is jammer.”

Hoewel een aantal grote organisaties het liet afweten, waren er meer dan voldoende vrijwilligers aan het werk om de markt naast interessant en leerzaam ook gewoon leuk te maken. Zo waren er heerlijke ‘home made’ hapjes uit veel verschillende culturen, er was een razendsnelle en hele goede henna-artist en ook de kinderopvang was uitstekend geregeld.

Het grootste minpunt is de buitengewoon slechte geluidsinstallatie van de Limeshal. De microfoon liet het ondanks verschillende pogingen afweten. Dat betekende dat een deel van het programma in het water viel. “We hebben nog wel een paar verbeterpunten voor de volgende keer, maar we hebben bewezen dat we zeker bestaansrecht hebben”, aldus Achahboun. “Aan de foto’s op onze facebookpagina, Werkgroep SAVA, kun je zien hoe ontzettend druk en leuk het was!”

Deelnemers

De deelnemers aan de eerste SAVA informatiemarkt voor vrouwen waren: Alphen Beweegt, Bibliotheek Rijn en Venen, Boost, CJG, De Blije Wijk, De Thermen 2, Fotograaf Maxime, Gemeente Alphen aan den Rijn, GGD, Hair Luxury, Home Start Humanitas, ID college, Junis kinderopvang, Kassem Gym, Kom erbij, Minerva TXT producties, Moskeeën Itihad en Aci Bayram, Parkvilla, Participatiespoor, Sanctuary Kliniek, Rode Kruis, EHBO, Sagenn, Stichting Nieuwe Alphenaren, Tama, Tom in de buurt Boskoop, Tom in de Buurt Noord en VOA & Mentorproject. De organisatie bieden opleidingen, hulp bij werk vinden, hulp bij opvoeding, samen leuke dingen doen en informatie van de gemeente aan.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.