Lees een lolly lang op het Leerpark

170317_Leerpark_schoolbieb3Leerlingen van het Groene Hart Leerpark in Alphen aan den Rijn kunnen nu boeken lezen en lenen binnen de school. Het Leerpark kreeg als eerste Alphense vmbo-school subsidie om een bibliotheek in school te realiseren. Kees van Velzen, wethouder van Cultuur in Alphen, verrichtte 16 maart de opening.

Met een knip in een geel lint en een zetje tegen een domino-slinger van boeken opende de wethouder de knusse bibliotheek. In zijn toespraak vertelde hij hoe geweldig hij het vindt dat het Leerpark zoveel aandacht aan lezen besteedt. “Als je verder wilt komen in het leven, is lezen essentieel.”

Dat vindt ook Dave Damen, die sprak namens de bibliotheek Rijn en Venen. “Ik hield niet van lezen op jullie leeftijd”, zo vertelde hij de circa 550 leerlingen die bij de opening aanwezig waren. “Maar ik was nieuwsgierig naar de wereld om me heen en wilde een leuk beroep kiezen. Door te lezen, ging er een wereld voor me open. Jullie zijn de toekomst. Lees en ontwikkel jezelf!”

Elk half jaar een leesweek
Om leerlingen te stimuleren meer te lezen, organiseert het Leerpark sinds vijf jaar elke zes maanden de leesweek ‘So You Think You Can Read’. Tijdens de Boekenweek en de Kinderboekenweek nemen zowel leerlingen als docenten hun favoriete leesvoer mee van huis waaruit worden gelezen en voorgelezen. De leesweek heeft altijd een thema en er vindt een activiteit plaats zoals een leesontbijt.

Met de subsidie vanuit de Bibliotheek op school is nu dus de bibliotheek gerealiseerd. Vanuit het overheidsinitiatief de Bibliotheek op school werken bibliotheken, scholen en gemeenten samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van jongeren.

Met de toegekende subsidie kocht de school voor elke leerling een boek, daarbij geadviseerd door de leerlingen zelf, en wordt een leesconsulent bekostigd om de leerlingen te adviseren over het aanbod. Ook is hout gekocht waarmee leerlingen een loungebank en boekenkasten maakten voor de bibliotheek.

Lezen is leuk
‘Lees een lolly lang’ (15 minuten), is de boodschap van het Leerpark. Een kwartier lezen per dag zorgt ervoor dat de woordenschat van een puber toeneemt met 1.500 woorden per jaar. “Dat zijn kostbare woorden die ervoor kunnen zorgen dat onze pubers de opdrachten en teksten bij economie, natuurkunde, Nederlands en de praktijkvakken beter kunnen begrijpen”, aldus Wia Fokkema, coördinator van de Bibliotheek op school.

Jarenlang was er het idee dat vmbo-leerlingen toch niet van lezen hielden, dus werd de noodzaak van een uitgebreid boekenaanbod niet erkend. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat ook deze leerlingen best willen en kunnen lezen, maar dat ze gewoon niet weten wat ze leuk vinden en waar ze dat dan kunnen vinden. Het Leerpark wil ze daarbij helpen.

Digitaal lezen
Alle leerlingen van deze school hebben een pasje voor de schoolbieb. Met dit pasje zijn ze ook lid van de bibliotheek Rijn en Venen waar ze alle boeken of tijdschriften kunnen lenen die er beschikbaar zijn. Ook zijn met het lidmaatschap alle digitale boeken te downloaden. Hiervoor hebben alle leerlingen inloggegevens voor de bibliotheek-app.

De bibliotheek draait op vrijwilligers en is ‘s middags te bezoeken. Op de speciale Facebookpagina van de bibliotheek worden regelmatig like-and-win-acties geplaatst evenals boekbesprekingen.
https://www.facebook.com/Schoolbiebgroenehartleerpark/

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.