Een plan voor de Ridderhof

IMG_0641

Afgelopen vrijdag schreef ik over de bouwplannen van de gemeente. Die wil graag de Gnephoek polder vol gaan bouwen. Volgens mij zijn er binnen Alphen nog voldoende mogelijkheden om te bouwen. Eén van die opties die ik noemde was om eens te kijken naar de Ridderhof. In deze blog werk ik dat idee een stukje uit.

De Ridderhof

De Ridderhof is ooit gebouwd als wijk winkelcentrum voor de nieuwe wijk Ridderveld. Gebouwd in een tijd dat er nog geen internet shops waren, en de gemiddelde middenstander nog prima geld kon verdienen met een winkel. Met de bouw van “Plan Noord” was er behoefte aan extra winkels in het noorden van Alphen.

Toen ik in de Jaren 90 in Alphen kwam wonen was de Ridderhof nog een druk winkelcentrum. Ik weet nog dat er bijvoorbeeld nog een meubelzaak zat, en meerdere goed lopende modezaken. Langzaam maar zeker is het steeds verder afgegleden. Een aantal jaren na de bouw van de Ridderhof werd er een met de Herenhof nog een groot winkelcentrum in Alphen Noord geopend

De Ridderhof is deze eeuw steeds verder afgegleden. Winkels kwamen leeg te staan, bestaande winkels hadden het moeilijk. Daarna kwam die verschrikkelijke schietpartij, en de opening van de Baronie als winkelcentrum heeft de spoeling ook dunner gemaakt.

De Ridderhof nu

Ik woon in de buurt, en ik kom elke week meerdere malen in de Ridderhof. En het is duidelijk. Het gaat niet beter worden. Als er niks gedaan wordt dan glijdt het winkelcentrum verder af, en trekt het de omgeving waarschijnlijk mee. En laten we eerlijk zijn, dat is al niet het beste deel van Alphen. Maar er wonen wel heel veel mensen, en de boel maar laten verloederen vind ik eigenlijk geen optie.

Bovenstaande – in combinatie met de volgens het college aanwezige behoefte aan woonruimte in Alphen vanaf 2025 – heeft me aan het denken gezet. Waarom niet 2 vliegen in één klap slaan. De problemen rond de Ridderhof oplossen en zorgen voor extra woonruimte in Alphen.

Door het winkelcentrum radicaal te verkleinen ontstaat er heel veel ruimte. Daar kunnen appartementen gebouwd worden (zoals ik ook al eerder schreef denk ik dat daar minstens zo veel behoefte aan is als aan meer eengezinswoningen, zeker gezien de trend dat huishoudens kleiner en grijzer worden.

Met die dingen in het achterhoofd ben ik aan het schetsen geslagen. Ik ben echt niet de eerste die met zulke plannen komt. Dick Vos en Reinder Koornstra hebben eerder ook plannen in die richting ontwikkeld. Maar ik doe vrolijk mee met mijn eigen plan.

Een plan voor de Ridderhof

Laat ik beginnen met te stellen dat het huidige winkelcentrum veel te groot is. Veel meer dan winkels voor de dagelijkse levensmiddelen, inclusief wat specialiteitenzaken en winkels gericht op allochtonen, zijn er eigenlijk niet nodig. Dat betekent dat je een heel groot stuk van de Ridderhof weg zou kunnen halen – eigenlijk de hele noordvleugel. Dat biedt ruimte.

clip_image002

Ook het tankstation van de Total zou weg moeten worden gehaald. Op het moment dat je dat doet ontstaat daar een enorme open ruimte. Je zou daar twee rijen met appartementengebouwen neer kunnen zetten. Eén parallel aan de Troubadourweg (in lijn met de flat van het Aïdaplein), helemaal tot aan het gebouw van de Bron aan. Een tweede rij appartementen kan iets ten zuiden daarvan, ongeveer tegen waar nu het Carmenplein staat.

Als die nieuwe gebouwen qua diepte vergelijkbaar zijn met de Aïdaflat (zoals getekend) dan blijft daar tussen nog een ruimte over. Daar kan dan een (deels ondergrondse?) parkeergarage gemaakt worden voor de bewoners, met daarboven (openbaar) groen, een speelplek, o.i.d.. Er is immers al voldoende beton in dit deel van Alphen.

Het zuidelijke deel van de Ridderhof kan dan verbouwd worden. Daar kan dan – tussen het Aïdaplein en het Carmenplein het winkelcentrum gebouwd worden. Ik zou dit het liefste op de begane grond bouwen. De entree van de Ridderhof – die nu al bestaat – wordt dan wel apart, omdat er dan een paar winkels (Zeeman, Hoogvliet, Halfords) bovenin blijven zitten. Die zouden daar kunnen blijven zitten, of mogen naar beneden verhuizen naar het nieuwe deel.

En verder?

Is dit plan uitvoerbaar? Ik denk het op dit moment niet. De Ridderhof is van allemaal losse eigenaren, die gaan het met elkaar nooit eens worden. Maar er moet wel wat gebeuren, want wat er nu staat is het ook niet. En het maakt niet uit wat die eigenaren allemaal denken – beter wordt het echt niet. Er zullen alleen maar meer winkels verdwijnen. Ik verwacht zelf dat de Marskramer over een aantal jaren ook weg is, en er zijn nog een aantal winkels waarvan ik twijfel hoe lang die het vol gaan houden.

Er zal een partij moeten opstaan – liefst met veel geld – die hier de regie neemt. In tegenstelling tot andere delen van Alphen heeft het college nooit veel belangstelling getoond om de boel bij te sturen in dit deel van Alphen, terwijl hier toch ook duizenden mensen wonen. Misschien dat er na de verkiezingen van volgend jaar partijen zijn die zich wel geroepen om naar dit stukje Alphen Noord om te zien.

En? Heb jij een idee hoe het met de Ridderhof verder moet. Stuur mij dan een mail of reageer onder dit bericht.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen