Expositie ‘Van Caesar tot Constantinopel’ in Archeon

Afgelopen woensdag heeft wethouder Van Velzen de expositie “Van Ceasor tot Constantinopel” geopend in Archeon. De expositie in het Romeinse Badhuis in het park is nog tot eind maart te zien. De geëxposeerde stukken zijn daar allemaal in een tijdeigen omgeving geplaatst.

Zes eeuwen Romeinse kleding

PERSBERICHT Expo Caesar tot Constantinopel 3

De tentoonstelling is opgebouwd rond zes eeuwen Romeinse kleding in het Romeinse keizerrijk. De oudste stukken komen uit de tijd van Julius Caesar vlak voor het begin van onze jaartelling. Te zien zijn soldatentenues en toga’s. De meest recente kleding is uit de zesde eeuw. Het gaat daarbij om de ceremoniële kleding van het Byzantijnse keizerspaar Justinianus en Theodora. Deze replica’s zijn gemaakt naar een mozaïek uit Constantinopel.

De meeste kleding heeft raakvlakken met de activiteiten van Museumpark Archeon. Zo is bijvoorbeeld een collectie gladiatorenkleding te zien en is er veel aandacht voor de soldaten die in de legioenen dienden. Ook is de burgerkleding van de werkende vrouw gezet naast de dure outfits van rijke dames.

Alle kleding is in een passende omgeving te zien. Zo zijn Justinianus en Theodora in een christelijke kerk geplaatst, maar staan de soldaten tussen hun wapentuig.

De expositie is samengesteld door Ratna Drost, Joerie van Sister en door Tino Lammers en Yvonne Lammers-Keijsers van Bureau Echo.

Er is ook veel te doen

Behalve dat er veel te zien is, zijn er ook leuke activiteiten. Zo is in de ‘christelijke kerk’ een fontein waar iedereen zelf een vervloekingstablet voor kan schrijven en in mag gooien. Er zijn bij de soldaten verkleedstukken voor kinderen. Zij kunnen dan als soldaat tussen de soldaten poseren, voor het maken van een selfie. Bij de burgers hangen veel verschillende kostuums, zodat de hele familie als Romein op de foto. Ook is er een knutselwerkplaats voor de kinderen.

Winteropening en schaatsbaan

Museumpark Archeon is te vinden aan de Archeonlaan in Alphen aan den Rijn. Het park is tijdens de Kerstvakantie elke dag open, evenals de overdekte schaatsbaan. Daarna is het park elk weekeinde open tot de seizoensopening van 2017 eind maart. Meer informatie staat op www.archeon.nl.

Foto: Samensteller Ratna Drost poseert tussen de gladiatoren. Bron: Museumpark Archeon.

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
  1. Pasar Malam

    oktober 11 - oktober 14
  2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

    oktober 19 @ 19:30 - 22:00