Groen Links: Nieuw en Anders afvalbeleid – de afvalscheider belonen

Natuurlijk is ook GroenLinks voor een ambitieus afvalbeleid. Afvalscheiding is goed voor het milieu, bespaart gemeenschapsgeld en geeft kansen voor hergebruik. Ook ‘gedifferentieerde tarieven’ – waardoor mensen beloond worden als ze hun afval goed scheiden – vinden wij een logisch principe. Wat alleen zo steekt bij de aanpak van wethouder Hoekstra, is het totale ontbreken van het motto ‘Nieuw en Anders’ dat het college zegt te omarmen. Kort samengevat als: gebruik de kracht van de samenleving en bedenk vernieuwende oplossingen.

Als er bezuinigd moet worden op cultuur of zorg is alles mogelijk, maar als het gaat om een ‘hard’ thema als afval (of nieuwe wegen) is van creativiteit niets meer te merken. Nu is wethouder Hoekstra tegen een muur opgelopen bij zowel de bevolking als de gemeenteraad. Hoe komen we uit deze impasse? 5 punten.

 

1. Organiseer ‘middenspraak’

Monumenten, sport, verenigingsleven, het gemeentehuis heeft regelmatig vol gezeten met burgers en maatschappelijke organisaties die meedachten over nieuw beleid. Het college noemt dat ‘beginspraak’. Helaas vond het college dit bij het afvalbeleid niet nodig, maar het is nooit te laat om met de bevolking in gesprek te gaan. Haal daarbij vooral veel ideeën op van burgers die in hun buurt, wijk of dorp het heft in eigen hand willen nemen (right to challenge). Kapotte apparaten zorgen bijvoorbeeld voor veel restafval. Zet dit op de buurtapp en je handige buurtgenoot kijkt of hij/zij je radio weer kan maken, in ruil voor bijvoorbeeld een kratje bier.

Luister ook heel goed naar de organisaties die bang zijn dat inwoners met een laag inkomen de dupe zijn van het nieuwe systeem. Iedereen die zijn best doet om zijn of haar afval goed te scheiden zou in het nieuwe systeem financieel beter af moeten zijn dan in het huidige systeem.

Zo werk je aan draagvlak en maak je inwoners mede verantwoordelijk voor een goed beleid. Ambitieuze scheidingsdoelstellingen moeten daarbij natuurlijk wel voorop staan.

2. Geleidelijk is soms beter

1 januari 2017 als invoerdatum is voor de wethouder heilig. Anders is hij bang dat de kiezer zich herinnert dat hij de impopulaire plannen heeft bedacht. Dit gaat ten koste van zorgvuldigheid en maatwerk. Gebruik 2017 om te experimenteren met verschillende pilots die in 2016 zijn bedacht. De burger betaalt nog op de oude manier, maar we kijken wel wat de gevolgen van de nieuwe manier van inzamelen en betalen zouden zijn. Geef daarbij extra aandacht aan de hoogbouw en het buitengebied, waar de meeste uitdagingen liggen. De afvalreserve bevat bijna 8 miljoen, dus als hier eerst wat meer kosten mee gemaakt worden is dat geen probleem. Een goed systeem waarbij beter gescheiden wordt levert de gemeente straks alleen maar meer geld op. Daarvoor kunnen we prima een jaar proefdraaien, wat veel andere gemeenten ook doen (zoals Bodegraven-Reeuwijk – door het college genoemd als voorbeeldgemeente).

3. Kies voor een zo groot mogelijk gebruikersgemak

In andere gemeenten is het bijvoorbeeld mogelijk om één maal per jaar via de gemeentelijke belastingen af te rekenen. Waarom niet in Alphen? Ook een systeem waar gekeken wordt naar gewicht in plaats van hoe vaak je je vuilniszak wegbrengt zorgt uiteindelijk voor meer gemak. Inwoners hoeven hun vuil dan niet onnodig op te sparen. Dit zorgt voor minder stank en als je lichamelijke beperkingen hebt kun je ook kleinere hoeveelheden wegbrengen zonder daarvoor beboet te worden.

4. Werk met positieve prikkels

Een buurtfeestje voor de best presterende wijk? Een dagje naar de sauna voor de beste afvalscheider van Alphen? De vervuiler moet betalen, maar de succesvolle scheider moet vooral in het zonnetje worden gezet. De scheider bespaart en wordt daar ook nog voor beloond!

5. Ga met bedrijven in gesprek over preventie

Waarom hebben we nog steeds zo veel restafval? Eén van de redenen is dat bijna alles wat we kopen (vaak overdreven) uitgebreid verpakt is. In veel grote steden zijn bijvoorbeeld ‘verpakkingsvrije winkels’ om daar iets aan te doen. Als dit voor Alphen een brug te ver is, kunnen we er wel veel van leren.

Heeft u goede ideeën voor initiatieven om afval beter te scheiden? Laat het ons dan weten via info@groenlinksalphenaandenrijn.nl

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen