Marco Bollaart wint fotowedstrijd Kijk! Mijn Straat

Hoofdprijs

De fotowedstrijd Kijk! Mijn Straat, die ter gelegenheid van de Fotoweek Alphen was uitgeschreven door fotoclub Alphoto, is gewonnen door Marco Bollaart uit Boskoop. Zijn foto van kinderen die tijdens een straatfeest blikjes omver werpen kreeg van de jury 48 van de te behalen 50 punten.

De jury vond de foto vooral bijzonder door het standpunt dat de fotograaf heeft ingenomen, pal achter de blikjes die op de foto uiteen vliegen. Verder is ook de spanning te zien op het gezicht van de kinderen die gegooid hebben. Ze kijken vol verwachting naar het resultaat. Uit handen van wethouder Kees van Velzen (cultuur) nam de echgenote van de fotograaf – hij kon zelf niet aanwezig zijn – zaterdagmiddag in theater Castellum de Hoofdprijs, een bon van € 150 van de MediaMarkt, in ontvangst.

Er waren verder bonnen van € 100, € 75 en € 50 van Xpozer voor fotovergrotingen beschikbaar voor de overige prijswinnaars Laila Østergaard, Rob Langerak en Kelly de Winter. Østergaard maakte een stemmige en sfeerrijke winterfoto in Benthuizen, Langerak een vrolijk foto bij het ringsteken in Aarlanderveen en De Winter legde een knusse buurtbarbecue in Alphen vast.

De fotowedstrijd Kijk! Mijn Straat was nadrukkelijk opengesteld voor alle inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat betekende dus dat ook fotografen uit de nieuwe gemeentedelen Boskoop, Hazerswoude, Koudekerk en Benthuizen mochten meedoen. Alphoto was heel benieuwd of dat zou lukken. En jawel 20 procent van de foto’s kwam van fotografen die buiten de stadskern Alphen wonen.

Uit de inzendingen bleek dat er enthousiast is gefotografeerd, zowel door fotografen met wat meer ervaring als door mensen die af en toe een kiekje maken en niet helemaal zorgvuldig letten op compositie of andere fotografische regeltjes. Opvallend was dat 24 procent van de ingezonden foto’s was gemaakt met een mobiele telefoon of tablet.

Bijna eenderde van de inzendingen toonde een feestelijke gebeurtenis in de straat en bij nog eens 9 procent vormde de buurtbarbecue het onderwerp. De voor- of achtertuin, bloemen en planten was op 16 procent van de foto’s te zien. Dieren zag de jury op 8 procent van de foto’s.

Bij de beoordeling is in de eerste plaats gekeken of de foto wel voldeed aan het thema Kijk! Mijn Straat. De jury wilde vooral zien wat er gebeurt in een straat. Dat kunnen bijvoorbeeld menselijke activiteiten zijn, maar het mocht ook gaan om hoe de fotograaf zijn straat ziet. Uiteindelijk gaven dan creativiteit en originaliteit de doorslag.

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
 1. Triathlon Alphen

  september 23
 2. Pasar Malam

  oktober 11 - oktober 14
 3. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17