De Meerkoet officieel geopend

140416_meerkoet_opening_PB - 1

In januari trokken de leerlingen van Prisma VSO al hun splinternieuwe schoolgebouw in maar vanmiddag om twaalf uur werd het nieuwe gebouw – met als naam De Meerkoet – op feestelijke wijze geopend.

In de ochtend waren er allerlei feestelijkheden voor de leerlingen en cliënten. Eerst versierden zij cupcakes en daarna volgden zij diverse workshops zoals djembé, sambaballen en fluitjes maken. Om twaalf uur verrichtten de wethouders Du Chatinier en De Jager samen met Moreno van Nierop, een leerling van Prisma, en Lieke Droste, een cliënt van Gemiva-SVG, de officiële openingshandeling. Ze sprongen letterlijk door de hoofdingang die voor de gelegenheid was afgeplakt met zelfgemaakte tekeningen. Als afsluiting drumde er een echte djembé band. En de leerlingen deden uiteraard mee op hun zelfgemaakte drums, sambaballen en fluitjes. 

Ruim opgezet

Fons Simon, directeur van Prisma, is trots op zijn nieuwe school voor 90 leerlingen tussen de 12 en 20 jaar. “Het wordt elke dag weer iets meer eigen. We moeten het nog van ons maken met de inrichting en de bewegwijzering helpt daarbij.” Volgens Fons zijn de leerlingen bijna allemaal enthousiast. “Ze wennen sneller dan sommige collega’s”, lacht hij. Favoriet is toch wel de grote sportzaal, die ook van buitenaf te bereiken is voor groepen uit de wijk of elders uit Alphen. Ook het technieklokaal met aan de andere kant de fietsenmakerij is ruim opgezet. 

Boven in het ambachtslokaal legt juf Nicolette uit wat hier allemaal wordt gemaakt. “We hebben spullen om zeep te maken en materialen voor bijvoorbeeld sieraden en vogelhuisjes.” De wc’s zijn hypermodern met gloednieuwe handdrogers waar je van bovenaf je handen in kunt steken. In de gangen gaan de deuren vanzelf open zodra je in de buurt komt, heel handig voor rolstoelgebruikers of als je je handen vol hebt met materialen. 

Uitzicht op het verkeer

Stefanie en Breno uit 1B zijn blij met hun nieuwe school. Breno vindt het nieuwe computerlokaal erg mooi en Stefanie het lokaal voor arbeidstraining. De leerlingen leren er schroeven aandraaien, sorteren en inpakken. Stefanie vindt dat ze hier leuke activiteiten doen, zoals doosjes met potloden leren vullen. Maar het mooist vindt ze haar eigen nieuwe klaslokaal met het uitzicht op het verkeer en het dak. In het ‘creatief’-lokaal wordt geverfd, genaaid en gekleid. Ook de keukens met inductieplaten zien er mooi uit. Met flinke afzuigkappen erboven. Tot slot worden het restaurant, de winkel en de kantine bezocht. Hier kunnen stagiaires van zowel Gemiva als Prisma het cateringvak gaan leren en oefenen. Er zit een grote keuken bij en zelfs een spoelkeuken.

In de winkel worden zelfgemaakte spulletjes verkocht. Achter de kassa staat Ryan, hij is stagiair bij De Meerkoet en zit in het laatste jaar van Prisma. Hij loopt stage tot en met juli. Het verkopen vindt hij erg leuk, maar hij kan ook nog dingen bijleren, zoals rustig blijven als er eens een minder leuke klant aan de balie staat. Hier wordt hij dan ook volop bij geholpen door zijn begeleider van Gemiva-SVG Groep. 

Samenwerking vanuit kracht en talent

VSO Prisma richt zich op het praktisch lesgeven aan 90 kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap in de leeftijdsgroep van 12 tot 20 jaar. Hierna kunnen de leerlingen instromen binnen de leer- & werkomgeving van Gemiva-SVG Groep. Leer- en werkomgeving De Meerkoet is een nieuw project voor jongeren met talenten en een beperking. Met de juiste sociale en praktische vaardigheden kunnen zij beter passend (begeleid) werk of de juiste vorm van dagbesteding vinden. Er is per dag plaats voor 35 deelnemers, die voornamelijk bestaan uit jongeren tussen de 16 en 27 jaar. In de leer- & werkomgeving zijn verschillende afdelingen zoals een winkel, een fietsenwerkplaats, een creatieve afdeling en een groenafdeling. Ook kunnen deelnemers er workshops en trainingen volgen op het gebied van zelfredzaamheid, weerbaarheid en assertiviteit.

Prisma en Gemiva-SVG Groep, een stichting die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking, werken hier samen vanuit de kracht en talenten van jongeren met een beperking. Beide partijen kunnen gebruikmaken van elkaars ruimtes, materialen, expertise en mankracht. Bovendien kan Gemiva op deze manier interessante stageplekken bieden aan de leerlingen van Prisma.Kim van Dale, persoonlijk werkbegeleider van De Meerkoet: “De samenwerking tussen VSO Prisma en LWO De Meerkoet krijgt steeds meer vorm. We weten elkaar steeds meer te vinden. Heerlijk, want we kunnen elkaar een hoop bieden!” Kim is enthousiast over het concept. “Het biedt veel uitdaging en heet niet voor niets een leer- en werkomgeving. Dit geldt niet alleen voor de cliënten, maar ook voor ons als medewerkers. Ik kom elke dag weer nieuwe dingen tegen waar ik nog een hoop van leer.”

Duurzaam gebouw

Evenals De Rank en Samen op Weg, ook twee scholen van SCOPE scholengroep, is ook Prisma VSO een zogenaamde ‘frisse school’ geworden op het gebied van luchtcirculatie. Geert Jan Scholte, bestuurslid van SCOPE, legt uit dat zowel ‘duurzaamheid’ als ‘flexibiliteit’ twee peilers zijn die hoog in het vaandel staan. “Door de samenwerking met Gemiva-SVG Groep wordt er door een warmte-koudeopslag onder de grond straks flink bezuinigd op de energiekosten. Daarnaast zijn er overal geluidswerende en flexibele wanden, omdat het onderwijs altijd in beweging is.” 

140416_meerkoet_opening_PB - 4

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen