Gouda, Alphen aan den Rijn e.o. – Politie haalt in 2013 voor ruim 600.000 euro hennep van de straat

De politie heeft in het jaar 2013 in het gebied Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Nieuwkoop, Gouda, Krimperwaard voor bijna 20 miljoen euro hennep van de straat gehaald. Het merendeel betrof de planten van hennepkwekerijen met een vermoedelijke straatwaarde van ruim 19 miljoen euro. De losse hennep zou een opbrengst hebben van bijna 600.000 euro.

Naast deze planten en losse hennep werden bijna 8.000 hennepstekken vernietigd. In één onderzoek werd er meer dan 2.000 gram hasj aangetroffen en in beslag genomen.

In 49 keer was er sprake van diefstal van stroom voor hennepkwekerijen waarbij er in 20 gevallen ook sprake was van gevaarzetting. Er werden 144 verdachten gehoord. In minimaal 56 zaken maakt de politie een ontnemingsrapportage op. Bij de politie werden 326 meldingen gemaakt met betrekking tot hennep.

Beslaglegging bij hennepkwekerijen

Bij hennepkwekerijen gaat de politie regelmatig meteen over tot beslaglegging op roerende zaken, b.v. auto, tv en/of andere zaken van waarde. De winst die met de kwekerij is behaald wordt berekend waarna de rechter kan bepalen dat deze winst “ontnomen” wordt. Soms kan dat in de tienduizenden euro’s lopen. De beslaglegging op zaken van de verdachte loop vooruit op de eventuele beslissing van de rechter om de winst te ontnemen. Daarmee wordt de terugbetaling van de winst veilig gesteld. Als de rechter bepaalt dat de winst terug betaald moet worden, is men de inbeslaggenomen goederen kwijt.

Meld hennepkwekerijen

Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast door lekkage en stank. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op brand door kortsluiting of oververhitting groot. 10% van de woningbranden is te relateren aan hennepteelt. Dit levert dus risico’s op voor de veiligheid in de buurt. Door de overlast ontstaan spanningen of angstgevoelens bij buurtbewoners en wordt het leefklimaat in een woonwijk aangetast.

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de politie, 0900 – 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 – 7000. Hennep telen is een misdrijf, dus strafbaar. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie, woningcorporaties en energiebedrijven treden samen op tegen hennepkwekerijen. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan.

Drugs

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.