Groene Hart Lyceum onthult officieel bord Technasium

doekGisteravond vond tijdens de presentaties van de cultuurdag voor alle aanwezigen de feestelijke onthulling plaats van het Technasiumbord. De heer Eppo Bruins, directeur Technologiestichting STW, verrichte de handeling. 

Trots
Eerder dit jaar kreeg het Groene Hart Lyceum het predicaat ‘Technasium’. Op dinsdag 12 november ontving de school het bijbehorende bordje van de heer Wanders, directeur van Stichting Technasium. Hij reikte de bordjes uit aan de scholen van het netwerk Rijnland. De school is er trots op een Technasium te zijn en vindt het belangrijk om dit moment met alle ouders en leerlingen van de school te delen.

Onderdeel

Bruins sprak het publiek toe en maakte hen bewust van het feit dat we omringd zijn door techniek. Hij hield zijn mobiel in de lucht. “Wisten jullie dat er in deze mobiel meer rekenkracht zit dan de maanlander waarmee de eerste mens naar de maan reisde?” Vervolgens blikte hij vooruit in de toekomst: “Over tien jaar zijn de computers nog een miljoen keer krachtiger en kunnen we de ziektes van nu behandelen. Jullie kunnen hier onderdeel van zijn”, stelde Bruins.

Het Lyceum is dit schooljaar gestart met een oriëntatiejaar voor alle leerlingen uit klas 1. Met succes is het eerste project voor opdrachtgever Avifauna afgerond. Vier klassen van leerjaar 1 hebben een nieuw vogelverblijf uitgedacht en ontworpen. Binnen het vak Onderzoek & Ontwerpen (O & O) hebben ze hier tien weken aan gewerkt. Uiteindelijk moesten ze hun ontwerp presenteren en het werd beoordeeld door docenten én opdrachtgever Avifauna.

Persoonlijke ontwikkeling

Rebecca van Garderen, docent Technasium is tevreden over het eerste project en de presentaties. Een belangrijk onderdeel van het Technasium is dat de leerling naar zichzelf leert te kijken en zich zo beter persoonlijk kan ontwikkelen. Rebecca: “Iedere week kijken we samen hoe de leerling het beste tot zijn recht kan komen, ten gunste van het groepsproces. Iedereen heeft zijn talenten en die we benadrukken we hier.”

Van andere Technasiumscholen die al langer bezig zijn, is bekend dat deze leerlingen beter kunnen plannen en organiseren en meer inzicht hebben in hun sterke en minder sterke kanten. “Een pré”, vindt ook locatieleider Cor Hut. “We hebben nu ingezet op het Technasium en deze ontwikkelingen brengen voordelen met zich mee voor ons gehele onderwijs en moeten gaan werken als een olievlek voor de school.”

Kiezen voor het Technasium

Een aantal leerlingen vonden de eerste opdracht ‘vet gaaf’ en kiezen volgend schooljaar zeker voor het Technasium. Alle leerlingen mogen voor leerjaar 2 kiezen voor het Technasium of niet. Degene die hiervoor kiezen gaan dan eindexamen doen voor het vak Onderzoek & Ontwerpen. Op maandag 11 november was de aftrap van de tweede opdracht voor Ballast Nedam.

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
 1. Triathlon Alphen

  september 23
 2. Pasar Malam

  oktober 11 - oktober 14
 3. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17