Petra Hoogenes roept op tot meer vrouwelijke bestuurders

petra_netwerkEr moeten meer vrouwen komen in de gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders. Dat zorgt voor meer diversiteit in de manier van met elkaar omgaan, vergaderen en besluiten, stelt Petra Hoogenes, gemeenteraadslid van Nieuw Elan.

Petra Hoogenes bezocht gisterenavond Het Vrouwennetwerk Rijnstreek – Women in Business!. Een netwerk om vrouwelijke professionals in de Rijnstreekregio met elkaar in contact te brengen, met als doel om de ontwikkeling van vrouwen op de arbeidsmarkt te stimuleren. Een uitstekend initiatief, volgens het Alphense kandidaat raadslid van de partij Nieuw Elan.

Vrouwen hebben over het algemeen meer oog voor hun directe leefomgeving en weten vaak heel goed wat er speelt in de lokale samenleving. Zij maken relatief meer dan mannen gebruik van lokale voorzieningen, komen op scholen, in verzorgingshuizen, gezondheidscentra en zij kennen de generaties boven (senioren) en onder zich (kinderen en tieners) goed. Ze vormen het grootste aantal vrijwilligers en mantelzorgers en komen daardoor in direct contact met mensen die zorg nodig hebben. Veel besluiten komen beter uit de verf als zij genomen worden met een evenredige inbreng van vrouwen, vindt Hoogenes

‘Ook in onze gemeenten is er voldoende kwaliteit. Deze kwaliteiten kom ik volop tegen in netwerken als Het Vrouwennetwerk Rijnstreek en bijvoorbeeld de Ladies Circle. Vrouwen moeten zichzelf meer laten zien en elkaar helpen om te zorgen dat de verhoudingen anders komen te liggen. Zelf ben ik sinds 3,5 jaar onderdeel van de Alphense politiek, maar ook hiervoor heb ik veel in hoogwaardige bestuurlijke functies gezeten. Vaak als enige vrouw op een groep van circa 12 mannen. En geloof mij als ik zeg dat het glazen plafond er echt wel is.’

Een tip van Hoogenes;’Als vrouw moet je in dergelijke situaties in het begin gelijk zorgen dat je niet wordt aangewezen als vaste secretaresse of degene die standaard zorgt voor de koffie. Dat houdt het glazenplafond in stand. Het mooie aan mannen is dat zij dat zelf niet zo bewust doen, het is meer iets natuurlijks. Dus als jij je als vrouw krachtig opstelt doe je al snel als volwaardig mee. De inbreng van vrouwen is belangrijk, omdat vrouwen gewoon praktischer zijn ingesteld en minder woorden nodig hebben om hetzelfde te vertellen.’

Vrouwen zijn geen minderheidsgroep, zij vormen meer dan de helft van de bevolking. De gemeenteraad moet daarom een afspiegeling zijn van de Alphense bevolking, stelt Hoogenes. ‘Vrouwen, benut jullie stempas goed of word zelf actief in de politiek!’

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.