D66 avond: stem vooral niet lokaal

IMG_20131107_204743Donderdag 7 november heeft D66 een avond voor ondernemers georganiseerd in het Flora gebouw in Boskoop. Naast lokale D66 leden waren vanuit de Tweede Kamer fractievoorzitter Alexander Pechtold en kamerlid Kees Verhoeven aanwezig.

De avond was goed bezocht, met een volle zaal. De onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het algemene gedeelte gingen met name over de landelijke politiek. Het lente-akkoord, het herfst-akkoord, de banken, etc. De avond leek ook met name bestemd om het D66 gevoel te verspreiden. D66 staat er landelijk goed voor in de peilingen, heeft wat in de melk te brokkelen in Den Haag, en dus had D66 het goed naar de zin.

D66: stem vooral niet lokaal

Voor een ondernemer die 1 week voor de gemeenteraadsverkiezingen naar de bijeenkomst kwam om te kijken wat D66 in de gemeenteraad concreet voor het bedrijf kan betekenen was er weinig nieuws te halen. Wel prees Pechtold het korte lijntje dat lokale filialen van landelijke partijen hebben – er is makkelijk contact te krijgen met partijleden in de provinciale staten en in de Tweede Kamer. Bij lokale politieke partijen heb je dat voordeel niet.

D66 lijsttrekker Inge Prins vulde Pechtold hierin aan. Bij een lokale politieke partij weet je niet wat je krijgt, de ideologische grondslag is vaak onduidelijk. Het gaat vaak om oud-politici van andere partijen zonder een gemeenschappelijk vertrekpunt of een duidelijke historie.

Lokale onderwerpen matig aan bod

Op de avond kwamen lokale onderwerpen maar beperkt aan bod. Vanuit de zaal werd gesproken over het verdwijnen van de Tuinbouwschool in Boskoop. D66 wil zich er lokaal wel hard voor maken om deze weer terug te krijgen.

Een onderwerp dat bij de ondernemers in de zaal gevoelig ligt dat zijn de banken. Die zijn erg moeilijk met het verstrekken van kredieten aan ondernemers, zelfs als ondernemers winstgevend opereren. 60% van de boomkwekers in Boskoop valt onder de afdeling bijzonder beheer bij de banken, en wordt daardoor zeer scherp in de gaten gehouden. Op deze manier wordt het MKB de nek om gedraaid, zo werd vanuit de zaal gezegd.

Pechtold was hierin realistisch: de politiek kan de banken niet voorschrijven wat ze moeten doen. Er is sprake van een golfbeweging – eerst werd er te gemakkelijk geleend, en nu is het de andere kant op doorgeslagen. Het zou goed zijn als er meer concurrentie was op de bankmarkt.

Een Green Port

D66 ziet de Green Port als zeer belangrijk voor de nieuwe gemeente. Volgens blogger Machiel van der Schoot valt dat allemaal in de praktijk vies tegen. In een column op Alphens.NL eerder deze week rekende hij voor dat de werkgelegenheid die de Boskoopse kwekers genereren niet in verhouding staat met de grote bedrijven in Alphen, waar vanuit de politiek weinig aandacht voor is.

De Greenportgedachte wordt door de politiek alleen beleden om makkelijk stemmen te scoren in Boskoop, aldus Van der Schoot. Tegelijkertijd vertrekken grote werkgevers uit Alphen, en daar is veel te weinig aandacht voor. Hoe het dan wel moest wou Van der Schoot niet vertellen, daar zou hij nog een stukje over schrijven.

Volgens Prins is de Green Port wel degelijk belangrijk, het zorgt voor export, voor innovatie en is zo een pijler voor de lokale economie.

Tegelijkertijd heeft Van der Schoot natuurlijk wel degelijk een punt: de gemeente zou veel meer haar best moeten doen om werkgelegenheid binnen de gemeente te houden. Alphen is al een forensendorp, en met het wegtrekken/krimpen van grote werkgevers wordt dat alleen maar erger. In de afgelopen jaren zijn al veel bedrijven geheel of gedeeltelijk weggetrokken. Denk aan Nestlé, L’Oreal, Schouten, bedrijven die failliet zijn gegaan als Verkerk, maar ook een DC van Hoogvliet waar vele mensen werken die gaat vertrekken omdat er geen groeimogelijkheden zijn in Alphen, of bedrijven die het liefst weggedacht worden zoals Helm en Biesterfeld. Veel van die werkgevers veroorzaken indirect heel veel werk in omliggende takken als de zakelijke dienstverlening, en die mogen best wel gekoesterd worden. Veel partijen besteden hier weinig aandacht aan in hun verkiezingsprogramma.

Vertrouwen

Lijsttrekker Prins vroeg de zaal om vertrouwen. D66 hoopt op een goed verkiezingsresultaat, en hoopt daarna bij collegevorming betrokken te zijn, waarbij D66 graag een akkoord op hoofdlijnen wil om zo snel mogelijk aan de slag te gaan.

Green Port

  1. Bedankt Ivo! Goed weergegeven.
    vrgr
    Machiel

Geef een reactie

Recent nieuws

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Besluiten gemeenteraad 23.11.2018 14:41 Gemeente Alphen

Diefstal met geweld, recherche zoekt getuigen 23.11.2018 13:28 Politie Alphen aan den Rijn

Alphen aan de Rijn – Diefstal met geweld, recherche zoekt getuigen 23.11.2018 12:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Vanaf 1 december ook per minuut betalen in parkeergarages 23.11.2018 10:26 Gemeente Alphen

Voor een lage premie uitgebreid verzekerd 22.11.2018 11:43 Gemeente Alphen

Zondag 25 november 2018: Laatste zondag kerkelijk jaar 21.11.2018 19:26 Sionskerk Alphen


Toekomstige evenementen