Huisartsen Lupinesingel terug bij af

image

Vanavond was in De Bron een voorlichtingsavond over de plannen rond de toekomstige Lupinehof. Er bestaan al een aantal jaren plannen om op de kop van de Lupinesingel woningen en een huisartsenpraktijk te realiseren. November 2012 is WonenCentraal afgehaakt.

Het plan wat volgde was dat Gemiva-SVG (eigenaar van de huidige woonvoorziening De Lupinehof (zie boven)), de huisartsenpraktijk Lupine en de apotheek in elk geval het kopdeel van de Lupinesingel zouden ontwikkelen. Er waren tekeningen gemaakt voor een pand met daarin een apotheek, fysio, huisartsenpost en woonvoorzieningen. Die plannen zouden vanavond gepresenteerd worden.

Huisartsen terug bij af

Helaas voor de plannenmakers is Gemiva-SVG vorige week afgehaakt. Gemiva is ook bezig met het ontwikkelen van begeleid woonvoorzieningen op de Castorstraat, en vanuit de zorgverzekeraars krijgt Gemiva onvoldoende vergoeding om zo veel plaatsingsplekken aan te bieden. Dat is zuur voor Gemiva en voor de cliënten, want Gemiva heeft een flinke wachtlijst.

Voor de huisartsen betekent dit ook dat ze terug bij af zijn. Vanuit Gemiva is toegezegd dat de huisartsen de grond mogen kopen nadat de huidige cliënten zijn verhuisd naar de nieuwbouw aan de Castorstraat. Dat zou eind 2015 zijn als alles volgens plan loopt. Dan moeten de huisartsen alleen nog wel een manier vinden om het nieuwe plan te financieren. Eerst werden de kosten immers met Gemiva gedeeld. De bedoeling is dat de komende weken de plannen dan ook herzien worden, zodat duidelijk is hoe men nu verder gaat.

BYQKjuICEAAhwCa.jpg largeIn de afbeelding rechts een afbeelding van hoe het er uit zou komen te zien in de plannen die tot vorige week golden. Op de begane grond een fysiotherapeut en een apotheek (de huidige Apotheek Ridderveld), op de eerste verdieping huisartsvoorzieningen, en daarna nog 2 woonlagen met kamervoorzieningen van Gemiva.

Hoe het plan nu herzien moet worden is nog niet duidelijk. Wellicht volgt er een lager pand met uitsluitend de zorgcentrumvoorzieningen. Het zou ook kunnen dat de woonruimte door een andere partij wordt gefinancierd en verhuurd. Dat is allemaal nog niet duidelijk.

Vanuit de zaal werd kritisch gereageerd op de plannen. Er was eigenlijk niemand te vinden die tegen de realisatie van een zorgcentrum aan de Lupinesingel is. Wel hebben veel buurtbewoners het nog steeds moeilijk met de geschetste woningbouw in het bestemmingsplan (die dus buiten het ontwerp van het zorgcentrum valt maar wellicht in de toekomst wel gerealiseerd zal gaan worden).

Ook was men kritisch over de verkeerssituatie ter plekke. De Lupinesingel is hier erg smal, er komen veel schoolgaande kinderen langs (zowel middelbare scholieren richting het Scala als basisschoolkinderen) en er wordt al erg hard gereden. Het plan om in de bocht parkeerplekken te realiseren kon op weinig bijval rekenen.


Huisartsen onder een dak

De huisartsen in de huisartsenpraktijk Lupine zijn al geruime tijd aan het nadenken over samenwerking. Vroeger hadden alle huisartsen zelfstandig een praktijk met een assistente, maar de laatste jaren is dat veranderd. De huisartsen werken samen in een HOED (Huisartsen Onder Een Dak) en delen assisteten, praktijkondersteuners, etc. Naast de huisartsen werken er nog ruim 20 mensen in de huidige praktijk aan de Lupinesingel (in het Ericapark).

De verwachting is dat in de toekomst er nog meer van huisartsen wordt verwacht. Dit onder andere doordat veel meer zorg thuis gebeurt, en niet meer in ziekenhuis of verzorgingstehuis. Ook de GGZ, jeugdzorg, WMO, etc. zorgt er voor dat er steeds meer zorg in de wijk plaats vindt. Voor een individuele huisarts is dat niet meer bol te werken.

In 2007 zijn de huisartsen die nu de praktijk Lupinesingel vormen met de gemeente in gesprek gegaan op zoek naar een stukje grond om een gezamenlijke praktijk te realiseren. Op verzoek van de gemeente is de HOED toen in samenwerking met WonenCentraal betrokken geraakt bij de plannen voor de Lupinesingel. In 2008 is een tijdelijk pand betrokken in het Ericapark met het idee dat men zich na een aantal jaar in een nieuw pand aan de Lupinesingel zou vestigen. Dat is nu dus vertraagd.

Planning Gemiva

Gemiva gaat in principe nieuwe ruimte realiseren aan de Castorstraat op de locatie van Peter Langhout, zo werd vanavond verteld. De planning is dat begin 2014 met de sloop aldaar wordt gestart, waarna in het 2e of 3e kwartaal van 2015 de nieuwe locatie wordt opgeleverd en de clienten uit de Lupinehof daarheen kunnen verhuizen. Daarna kan de huidige locatie aan de Lupinesingel worden overgedragen aan de huisartsenpraktijk, waarna eind 2016 het nieuwe gezondheidscentrum gereed zou moeten zijn.

Deze planning zal nu waarschijnlijk herzien moeten worden. Vertegenwoordigers van de gemeente gaven echter wel aan dat het als het aan hun ligt de huisartsenpraktijk zo dicht mogelijk tegen deze planning aan blijft zitten. Het noodgebouw in het Ericapark kan ook niet eeuwig blijven staan immers.

PS: De afbeelding hierboven van het ontwerp van de huisartsenpraktijk is erg matig. Zodra er beter materiaal beschikbaar is wordt deze vervangen.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen