Petitie tegen zwanendrift

zwanenfamilieEerder deze week kondigde GroenLinks aan vragen te stellen aan het college over het vermeende zwanendriften van Oostveen. Bij zwanendriften worden zwanen in het wild gehouden. Wanneer ze groot zijn gegroeid worden ze gevangen en verkocht voor dons, vlees of als siervogel. Om te voorkomen dat de zwanen wegvliegen wordt met een schaartje de vleugelpin van een van de vleugels onverdoofd verwijderd (leewieken) als de zwanenkuikens enkele weken oud zijn.

In 1998 is besloten om na 10 jaar het zwanendriften in Nederland te verbieden. Sinds 2008 zijn deze partijkten dan ook verboden. Zwanendrifter Piet Oostveen uit Nieuwerbrug heeft echter een ontheffing gekregen vanuit het ministerie van landbouw (toen nog) voor vijf jaar. Ook op dit moment is hij nog actief.

Oostveen houdt zijn zwanen overal in het Groene Hart in sloten en vijvers. Volgens Groen Links Alphen geldt de vergunning van Oostveen sowieso alleen voor het leewieken, niet voor het zwanendriften. GroenLinks vreest dat er ook wilde zwanen worden gevangen en geleewiekt, zo blijkt uit een vervolgmail van de partij.

De werkgroep Gouda en omstreken van de Partij voor de Dieren is ondertussen een petitie begonnen tegen het zwanendriften op www.stophetzwanendriften.nl

2 oudere artikelen in het AD over Oostveen: Einde aan gratis dierentuin (juli 2009) en Vangen lijkt erger dan het is (juli 2008)

Eerder deze week op Alphen.COM: GroenLinks: “Stop de zwanendrift”

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.