Gemeenteraadsverkiezingen: nog 3 weken

Nog 3 weken, en dan zijn in Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop vroegtijdige gemeenteraadsverkiezingen. Deze zijn nodig in verband de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2014 waarbij Alphen, Rijnwoude en Boskoop samengaan als één gemeente.

Vergeleken met de vorige verkiezingen in 2010 lijkt de aanloop wat rommeliger. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was er de nodige regie vanuit de gemeente – er waren meerdere centraal georganiseerde debatten, een verkiezingswebsite, etc. Deze keer is er één keer een centraal debat, op 11 november in het Castellum, en verder worden er wat kleine debatten georganiseerd in Hazerswoude en Boskoop.

Eerder deze week was er ook al een debat, georganiseerd door de ouderenbonden in Alphen. Alleen werd die avond helaas geen debat.

image

Al met al krijg je bijna het idee dat de verschillende partijen nog niet echt zin hebben in verkiezingen. Uiteraard, er worden wat posters opgehangen, en de SP is volop bezig met campagne voeren (maar dat is ook waar ze daar het blijst van worden), en Rijn Gouwe Lokaal is bijvoorbeeld ook al begonnen met campagne voeren, maar het vuur lijkt er minder van af te spatten dan een aantal jaar geleden.

PvdA lijsttrekker en wethouder Oppatja probeert ondertussen wel olie op het vuur te gooien, in een schrijven op de PvdA website roept ze de VVD en de SP op om te stoppen met het zaaien van onrust:

De SP zaait angst in Alphen. Terwijl ik als wethouder er juist voor gezorgd heb dat de sociale werkvoorziening open blijft de komende jaren stoken ze onrust bij mensen. Ze zeggen dat de ze hun baan bij SWA kwijtraken. Dat is simpelweg onwaar.

[…]

De VVD verlaat deze verkiezingen haar constructieve en sociale koers van de afgelopen jaren. We durfden in Alphen onze mensen een kleine stijging van de bijdrage voor het eigen huis te vragen. Omdat we daarmee betere zorg konden garanderen en een vangnet konden bieden aan mensen die werkloos werden. Nu staat het VVD verkiezingsprogramma weer bol van rechtse retoriek: een lage OZB en meer asfalt. Daar moeten de goede voorzieningen voor jong en oud maar onder lijden.

Maar de discussie wil nog niet echt losbranden.

En voor de rest? Sommigen mompelen wat over een rondweg, maar die zal er echt niet komen. En zo komen we vanzelf bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 november, en daarna gaan we beleven hoe het gaat worden.

En hoe zal het gaan, straks na de verkiezingen? Blijft alles bij het oude maar zijn we met z’n achten, of zal de komst van nieuwe raadsleden en nieuwe dorpen de verhoudingen erg doen veranderen?

Het drama van acht dorpen

Allemaal even meezingen:

Boskoop, Hazerswoude, Koudekerk,
die stap kwam onverwacht.
Benthuizen mocht zelf kiezen
en werd toen nummer acht

Alphen, Alphen aan den Rijn
Nu ben je groot maar eens was je klein
Alphen, Alphen aan den Rijn
Waar gaan we heen nu we samen zijn

In Boskoop is men ondertussen al bezig om lokale politici te bewegen om bij de eerste vergadering van de nieuwe raad in 2014 als eerste agenda punt de naamgeving opnieuw ter discussie te stellen: geen Alphen aan den Rijn maar Rijn en Gouwe land. Dus ja, ook in 2014 zal het nog lang onrustig blijven…

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.