Officiële opening Groen van Prinsterer

Op woensdag 25 september werd de nieuwe Groen van Prinstererschool officieel geopend. De school is het afgelopen jaar gerenoveerd.

Midden in de wijk
De school bestaat uit drie gedeeltes, waarvan het linkergedeelte afstamt uit 1930, het middenstuk (hal en lokalen) uit 1950 en het rechterstuk uit 1980. De renovatie was hard nodig. Het schoolgebouw voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. In de eerste plaats is er gezocht naar een nieuwe locatie voor de school, maar toen het pand een jong monument werd, besloot men tot renovatie. “Een geluk”, vinden veel ouders en leerkrachten, omdat de school belangrijk is op de plek waar hij staat. De Groen van Prinsterer is echt een wijkschool en staat mídden in de wijk het Rode Dorp.

Groen van Prinsterer komt langs
DSC01570

Om 08.30 uur werd de feestdag op school geopend met een speciale kidsversie van een film over de renovatie. Ook werd directeur Rens Zölner in het zonnetje gezet en toegezongen door de hele school. Zöllner is al 40 jaar verbonden aan de school en is voor alle leerlingen, ouders en teamleden ontzettend belangrijk. Geheel kwam in stijl kwam daarna de heer Groen van Prinsterer op zijn fiets langs om het logobordje bij de entree te onthullen. Hij had maar liefst 140 jaar geslapen! Toen alle kinderen hem een hand hadden gegeven, was het tijd voor het feestelijke activiteitenprogramma.
De kinderen deden eerst een vossenjacht en in speeltuin Kindervreugd stond een reuze stormbaan, waar ze zich vervolgens lekker konden uitleven. Ook werden ze nog getrakteerd op allerlei lekkers in de kleur groen en kregen ze een groene rugtas met daarin bloembollen, refererend naar de slogan ‘Op de Groen kan je groeien’.

Groen lint en groene ballonnen

DSC01592
Om 11.40 uur begon het officiële gedeelte. Na de openingswoorden van Zöllner werd de speciaal gemaakte film over de renovatie vertoond. Hierin werd een stukje historie van de school, hoe belangrijk de school is voor de wijk en het verloop en resultaat van het renovatieproces uitgelicht. Vanaf twaalf uur verzamelden alle kinderen zich op het schoolplein. Hier knipte Michel du Chatinier, wethouder van onderwijs, met de drie generaties Blouw-Bavelaar het lint door. Hij benadrukt dat hij het belangrijk vindt dat kinderen trots kunnen zijn op hun school om vervolgens ook trots te kunnen zijn op zichzelf. Het schoollied werd weer vol overgave gezongen en daarna liet iedere groep hun ballon de lucht in met een mooie wens voor de school eraan. Daarna was er gelegenheid om de nieuwe school te bezichtigen.

‘Frisse school’
Evenals De Rank en Samen op Weg, ook twee scholen van SCOPE scholengroep, is ook de Groen van Prinsterer nu een zogenaamde ‘frisse school’ geworden op het gebied van luchtcirculatie. Ook wordt er in de nieuwe school flink bezuinigd op de energiekosten. Geert Jan Scholte, bestuurslid van SCOPE, legt uit dat zowel ‘duurzaamheid’ als ‘flexibiliteit’ twee peilers zijn die hoog in het vaandel staan. In het nieuwe schoolgebouw zit dan ook genoeg flexibiliteit waardoor het met zijn tijd mee kan de komende jaren. Scholte bedankt alle ouders en leerkrachten van de school voor hun geduld, omdat het best even geduurd heeft voordat de nieuwe school er kwam. Ook bedankt hij de gemeente voor de goede samenwerking.

Oude verenigen met het nieuwe
Bij de renovatie is er veel hergebruikt, zoals de tegels, de deuren, een toog, maar ook koepels, plafonds en latjes. De lokalen beneden zitten nog steeds op dezelfde plek en door de zolderverdieping grondig te renoveren en deels te vernieuwen zijn hier zeven nieuwe lokalen bijgekomen. De zolder was één grote berging, maar door twee grote erkers en diverse kleine dakkapelletjes, is hier extra ruimte en vooral veel licht bij gekomen. Ook de ingang van de school is onder handen genomen en door de gevel op te trekken zorgt dit voor een overzichtelijke entree met veel extra licht. Daarnaast is het hele schoolplein opnieuw ingericht. Het originele hek is wel gebleven en helemaal opgeknapt. Scholte vind het dan ook een knap staaltje werk van de architect: “het oude blijft behouden en door nieuwe elementen kan de school voorlopig weer jaren mee!”

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
 1. Triathlon Alphen

  september 23
 2. Pasar Malam

  oktober 11 - oktober 14
 3. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17