Vol café bij Alphense Talkshow

De laatste Alphense Talkshow van dit seizoen trok een vol café van het Castellum theater.

Participe geeft uitleg en staat open voor kritiek om tot verbetering te komen.

Else Leih, sinds 1 juni 2013, de nieuwe directeur van Participe geeft uitleg over wat het werk van Participe in Alphen precies inhoudt. Er gaat de komende tijd veel gebeuren. De decentralisaties van het rijk naar de gemeente vragen een andere benadering. De vraag is hoe gaan we het met z’n allen doen. Zelfredzaamheid van de burger komt centraal te staan. Wijken gaan een centrale rol spelen met buurtwerk, jongerenwerk en ouderenbeleid. De uitvoering van het accommodatiebeleid wordt cruciaal. Het biedt ruimte voor activiteiten en geeft een plaats om elkaar te ontmoeten.

Henk van der Zwaard, van buurtcentrum de Ridder herkent de kritiek van MAX gedeeltelijk, maar vindt dat een ander verhaal. De Ridder zit in een gerenoveerd pand, maar de ziel is er uit. “Het is nu net een ziekenhuis – geen sfeer.” Over de verbouwing hebben ze weinig zeggenschap gehad.

Kritiek is er op de wijze van bemoeienis van Participe met projecten. Soms wordt een project de vrijwilligers uit handen genomen vinden ze. Maar soms doet Participe te weinig als hulp verwacht wordt. Volgens Else Leih moet Participe activiteiten vooral niet kapot professionaliseren. De nieuwe activiteiten van Participe in Gouda en andere gemeenten zullen niet ten koste gaan van Alphen. Een plattere organisatie maakt effectiever werken mogelijk. Men zal leren van andere gemeenten. Gewerkt wordt met aparte werkunits.

Marjanne Orbons-Meijerink, voorzitter van het Alphens Platform Gehandicaptenbeleid kent ook soortgelijke ervaringen, maar wil vooral de nadruk leggen op de zorg. Participe is er niet alleen om te indiceren. Er is nu een negatief beeld. Participe heeft heel veel activiteiten, nu ook buiten Alphen. Veel mensen denken dat dit ten koste gaat van de zorg. Het APG heeft korte lijntjes met Participe. Als er iets mis gaat, zit men direct om de tafel en worden er oplossingen gezocht.

Else Leih gaat na afloop gesprekken aan met het publiek voor nadere informatie over hun inbreng met de bedoeling dit te gebruiken voor verbeteringen.

Gastspreker André de Jeu geeft zijn ideeën over het buurthuis van de toekomst.

André, fractievoorzitter Nieuw Elan schets de burger van de toekomst. Deze is zelfstandig, zelfredzaam en laat zich niet voor het karretje van de overheid spannen. In feite zal de burger de opdrachtgever van het ouderenbeleid zijn. De gemeente moet zich vooral niet overal mee bemoeien. Het buurthuis van de toekomst zal een plaats zijn waar de buurt samenkomt en samenwerkt. Interactie tussen de buurtbewoners zal de basis zijn van vele oplossingen. De vele problemen in de buurt moeten worden opgelost met een integrale organisatie.

Enthousiaste reacties over het DAT Straatmuzikanten festival 2013.

Willem Hassolt, Stefano Fanunza en Elianne van Egmond zijn zeer enthousiast over het festival dat De Alphense Talkshow op 7 september wil organiseren. Willem verwacht dat de organisatie zeer goed mogelijk is. Hij heeft iets soortgelijks eerder gedaan. Stefano van Dolce Vita aan het Rijnplein ziet het helemaal zitten. Het brengt het centrum tot leven. Wel moet rekening gehouden worden met de ondernemers en de omwonenden. Het brengt reuring in het centrum. Elianne wil graag zelf meedoen. Willem meldt dat er alleen akoestische muziek uitgevoerd wordt. Ook kan een ondernemer een muzikant bij hem voor de deur sponsoren.

De opzet is voor een jaarlijks festival. Er is een budget gepland van € 1700 om de kosten te dekken waarvoor nog sponsors gezocht worden.

De muzikale omlijsting werd uitstekend verzorgd door streekmuziekschool leerlinge Elianne van Egmond. Het café was tot de laatste plaats bezet. Aanwezig waren onder andere enige raadsleden en wethouder Michel du Chatinier.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen