Belangenvereniging Aarlanderveen strijdt voor toekomst van het dorp

AARLANDERVEEN – De Belangenvereniging Aarlanderveen is op www.aarlanderveenonline.nl een petitie gestart. Doel van de petitie is de gemeente Alphen aan den Rijn in beweging te krijgen om het dorp ook in de toekomst leefbaar te houden. De vorig jaar ontwikkelde dorpsvisie streeft naar de bouw van vijf starterswoningen per jaar om te voorkomen dat jongeren uit Aarlanderveen wegtrekken, maar vindt geen steun bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

De Belangenvereniging Aarlanderveen heeft in 2012, met deelname van 180 dorpsbewoners, een dorpsvisie ontwikkeld. Hierin kwam een duidelijk demografisch probleem naar voren: er zijn te weinig jonge gezinnen (leeftijdsgroep 20-40 jaar), en parallel daaraan te weinig kinderen in het dorp. Dit betekent dat, als er niets gebeurt, op termijn het bestaansrecht van de basisschool en verenigingen onder druk komt te staan.

Ruim 90 procent van de huidige jongeren tussen de 16 en 20 jaar heeft tegenover de Belangenvereniging aangegeven in het dorp te willen blijven wonen, maar ziet zich genoodzaakt uit Aarlanderveen weg te trekken vanwege het tekort aan starterswoningen. Zo verklaarde de 20-jarige Manouk Sloothaak tegenover Hart van Nederland (SBS): “Het is jammer dat ik ertoe gedwongen word. Het is niet mijn eigen keus om uit het dorp weg te gaan. Ik zit hier op voetbal en heb hier al mijn vriendinnen.” Huurwoningen zijn niet voor iedereen bereikbaar vanwege een hoge inkomenscriterium en koopwoningen zijn met een gemiddelde vraagprijs van vijf ton simpelweg te duur.

In een reactie onderschrijft de gemeente Alphen aan den Rijn noch de dorpsvisie, noch de daaruit volgende acties. Daarmee lijkt de gemeente het dorp aan haar lot over te laten. Om de gemeente er toch van te overtuigen dat er nu gehandeld moet worden om een gezonde leeftijdsopbouw in het dorp te realiseren, vraagt de Belangenvereniging Aarlanderveen eenieder de petitie op haar website www.aarlanderveenonline.nl te ondertekenen. Deze petitie zal in mei aangeboden worden aan het college van B&W van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.