Maranathakerk Alphen aan den Rijn viert 125 jarig jubileum

Op 20 december 2013 is het precies 125 jaar geleden dat de kerk, onderaan de Swaenswijkbrug langs de Oude Rijn, in gebruik is genomen. Zo’n bijzonder jubileumjaar vier je natuurlijk niet alleen, vindt de wijkkerkenraad. Daarom wil de kerk vier goede doelen trakteren op een cadeau. De helft van de opbrengst van een grote kerkveiling én een bazaar gaat hier naartoe. De andere helft van het opgehaalde bedrag is bestemd om de onlangs rechtgezette kerk te financieren.

Activiteiten voor jongeren en ouderen

Het jubileum wordt aangegrepen om de Maranathakerk breed onder de aandacht te brengen voor de gehele Alphense gemeenschap. De start van het jubileumjaar is zondag 6 januari 2013. Het hele jaar door zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud. In de voorjaarsvakantie is er voor kinderen een kindertheater. Op zaterdag 16 maart is er een gezellige bazaar met diverse activiteiten en een rommelmarkt. Die week erop is er op vrijdagavond 22 maart een grote kerkveiling. Jong muzikaal talent kan dat op 12 april laten zien tijdens een talentenjacht. Ook in april staat er een ontbijt gepland met Turkse vrouwen. Op zaterdag 25 mei is er door een speciale commissie een Korenfestival georganiseerd in drie kerken in het centrum van Alphen en op het Rijnplein. Hier kunnen alle Alphense Koren aan deelnemen. Dit is onder andere financieel mogelijk gemaakt door het VSB Fonds.

Op 14 september wordt er een Roemeense avond georganiseerd. Tijdens Open Monumentendag op 14 september en de Jaarmarkt op woensdag 18 september is er in samenwerking met de Historische Vereniging een tentoonstelling gemaakt van Alphense panden die 125 jaar of ouder zijn. Mede door financiële steun van het Rabobank Rijnstreek Fonds is er op maandag 16 september een boottocht voor senioren. In oktober wordt er een spinningmarathon gehouden. Op zaterdag 23 november is er een reünie en op zaterdag 30 november is er een wintermarkt met een kerststallententoonstelling. De herdenkingsdienst staat gepland op zondag 15 december met vooraf een ontbijt en muzikale medewerking van Con Allegro. Voor senioren is er ook een Paas- en Kerstviering.

Unieke wandkalender
In april, mei, juni en september is het iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00-16.00 uur Open Huis. Op een aantal zondagse diensten zal er een koor te horen zijn; verschillende koren zijn hiervoor gevraagd. Iedere eerste donderdagmorgen is er een koffieochtend van 10.00 -12.00 uur. Iedere Alphenaar is ook hierbij van harte welkom! Alle geplande activiteiten staan vermeld op een unieke wandkalender met foto’s uit het heden of verleden van de Maranathakerk. Wie de kerk tijdens de kerkveiling, de bazaar of bij een andere activiteit sponsort met het bedrag van 10 euro of meer ontvangt de wandkalender. Wie er goederen of een dienst wil schenken, kan contact opnemen met Truus van den Bos, gtvandenbos@casema.nl .

Steun aan vier goede doelen

Vanuit de Maranathakerk zijn er veel activiteiten ontstaan in de loop der jaren. Vier daarvan worden in het jubileumjaar in het zonnetje gezet:

  1. Werkgroep interkerkelijke diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking opgericht in 1972.
  2. Stichting Aandachtcentrum ontstaan in 1989 nu bekend onder de naam Het Open Venster
  3. Werkgroep Roemenië ontstaan in 1992, thans Stichting Roemenië Hunedoara.
  4. Om ook een recent gestart project te ondersteunen, is gekozen voor het Scholenproject in Gambia.

Uitbreiding kerk in 1888
In maart 1888 constateert men dat de kerk te klein wordt. Men overweegt de kerk in de Raadhuisstraat uit te breiden, maar dat blijkt niet mogelijk te zijn. In mei 1888 wordt er een stuk grond gekocht schuin tegenover de kerk. Architect W.C. Coepijn uit Kralingen, bekend als ervaren man, vooral in het bouwen van kerken, krijgt de opdracht een tekening en bestek te maken. De kerkenraad gaat uit van een goed en ruim kerkgebouw met een woning en consistorie. De grond heeft 3.000 gulden gekost. Op 25 juni 1888 vindt de publieke aanbesteding plaats. Voor 20.000 gulden krijgt aannemersbedrijf Gesman uit Alphen aan den Rijn de opdracht. Op 20 december 1888 wordt de kerk in gebruik genomen.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.