Zondagswet

Hoewel D’66 zich opstelt als een heel liberale partij, is daar geen sprake van als er religieuze zaken aan de orde komen. Christelijke instituties, kerken, scholen en instellingen, zijn in de ogen van deze partij (nog) net toegestaan, als ze maar geen enkel effect hebben op het maatschappelijk handelen. Ik vraag me werkelijk af wanneer we, als D’66 het voor het zeggen krijgt, onze kerken (tenzij ze verbouwd zijn tot musea, poptempels of cafés) weer moeten verbergen achter schuttingen en huizen, Onze Lieve Heer weer op zolder moet bivakkeren en het begrip ‘schuilkerk’ Woord van het Jaar wordt.

Gelukkig is D’66 een veel te elitaire partij om ooit veel aanhang te krijgen, maar ze blijft kerk en kerkgangers tegen te werken. Het schijnt dat er nogal wat Christenen op die partij stemmen, maar dan twijfel ik toch aan hun inzicht. Het zijn namelijk geen uitwassen, deze antireligieuze activiteiten van D’66, maar een vaste partijlijn. De kerk, elke religie (?), moet uit het openbare leven verdwijnen. En daar erger ik me al jaren aan!
De nieuwste schietschijf is de ‘Zondagswet’ (AD 18 december). Bij wet is het toegestaan dat gemeenten ’s zondags tot 13:00 uur alle activiteiten in de openbare ruimte verbieden. Hoewel élke gemeente dat zelf kan aanpassen, is deze wet duidelijk bedoeld om het mogelijk te maken ongestoord kerkdiensten te houden. Een kind kan begrijpen dat een jengelende draaimolen voor de kerk de dienst ín die kerk flink kan storen. Tenslotte zijn kerken er niet op gebouwd om de kerkganger te isoleren van zijn omgeving, noch de omgeving van de kerkganger. Maar kerkgangers hebben er natuurlijk wel recht op dat zij, leven en laten leven, diensten in hun kerk kunnen ervaren zoals ze dat willen. Nét zoals het gewoon is dat ná die kerkdienst allerlei activiteiten plaatsvinden, omdat andersdenkenden dat graag willen. Helaas is die democratisch/liberale praktijk niet aan onze Democraten ’66 besteed en willen ze hun standpunt aan ons land opdringen. Tja, Pechtholt en de zijnen proberen zich wel op een modern en vooruitstrevend imago voor te laten staan, maar in wezen zijn ze in hun afwijzing van religie nét zo fundamentalistisch als vele groepen die ze juist bestrijden.

Inderdaad, Kees Verhoeven, “de zondag is van iedereen”!
Maar hoewel de winkelende klant nauwelijks last heeft van de kerkdienst, geldt dat omgekeerd wel. En als, dát moet toch ook kunnen, nietwaar, die winkelende klant wordt vervangen door een luidruchtig terras, een draaimolen, of, nog erger, door Dj’s met popmuziek?
Je hoeft geen enorme verbeeldingskracht hebben om te zien wie wie nou eigenlijk gaat hinderen. Maar van D’66 mag het allemaal, want religie staat niet in hun woordenboek. Dát is een ouderwetse, achterlijke gewoonte waarmee een beetje democraat zich niet mee kan bezighouden. Dat democratie een staatsvorm is waarin ook de minderheid rechten heeft, zover is D’66 nog niet gedemocratiseerd, blijkbaar.

Tja, ben ik nou ook zo’n dinosaurus die net zo ongenuanceerd vóór de zondagsrust is, als D’66 tegen? Ach, voor mij persoonlijk, als kerkganger, hoeven die winkels niet open, op zondag. Ik ken ook weinig dingen die zo triest zijn als de rij mensen voor Albert Heijn op zondagmiddag. Maar als Retail expert weet ik dat je die koopzondag gewoon niet tegenhoudt. Alleen moet je dan niet proberen met die koopzondag de koopzaterdag te verlengen. Dát is wat ik, ook in Alphen aan den Rijn, zie gebeuren. Dát leidt tot een aanfluiting voor wat een gezellig Stadshart zou moeten zijn.
Nee, ik denk dat we, in overleg, de zondag haar plaats als rustdag moeten hergeven. Alleen op die manier kan het woord ‘rust’ door iedereen anders worden uitgelegd. Zonder dat de ene groep de andere stoort. Dát heb ik, al lang geleden, vastgelegd in een brochure en blog onder de naam ‘Beleef Alphen op Zondag’ (http://www.beleefalphen.com). Daarin wordt de Zondag in het centrum zo gedefinieerd dat die dag voor iedereen een meerwaarde krijgt, of houdt.

Want voor wijk-, dorps- en buurtcentra heb ik niet eens religieuze argumenten nodig om tegen die koopzondagen te zijn. Dat is ook vanuit de commerciële invalshoek onzin. Dat de supermarkten daar er nu baat bij hebben komt domweg omdat ze nog maar een paar uur open zijn (en dus maar een paar uur kosten hebben) en omdat maar een klein deel van die supers open is. Als iedereen elke zondag open mag, zal snel blijken dat de zondagskoek te klein is om economisch te verdelen.

Maar dat de afschaffing van die Zondagswet (die geldt voor commerciële én niet-commerciële activiteiten) leidt tot bloei van onze binnensteden, dat wil ik toch écht niet geloven. Daarbij, in vrijwel elke gemeente zijn hierover allang afspraken gemaakt, op basis van die Zondagswet.
Afschaffing is gewoon een dogmatische bezigheid, voor D’66!
Dat schatten de Christelijke fracties in de Tweede Kamer goed in.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen