Zondagswet

Hoewel D’66 zich opstelt als een heel liberale partij, is daar geen sprake van als er religieuze zaken aan de orde komen. Christelijke instituties, kerken, scholen en instellingen, zijn in de ogen van deze partij (nog) net toegestaan, als ze maar geen enkel effect hebben op het maatschappelijk handelen. Ik vraag me werkelijk af wanneer we, als D’66 het voor het zeggen krijgt, onze kerken (tenzij ze verbouwd zijn tot musea, poptempels of cafés) weer moeten verbergen achter schuttingen en huizen, Onze Lieve Heer weer op zolder moet bivakkeren en het begrip ‘schuilkerk’ Woord van het Jaar wordt.

Gelukkig is D’66 een veel te elitaire partij om ooit veel aanhang te krijgen, maar ze blijft kerk en kerkgangers tegen te werken. Het schijnt dat er nogal wat Christenen op die partij stemmen, maar dan twijfel ik toch aan hun inzicht. Het zijn namelijk geen uitwassen, deze antireligieuze activiteiten van D’66, maar een vaste partijlijn. De kerk, elke religie (?), moet uit het openbare leven verdwijnen. En daar erger ik me al jaren aan!
De nieuwste schietschijf is de ‘Zondagswet’ (AD 18 december). Bij wet is het toegestaan dat gemeenten ’s zondags tot 13:00 uur alle activiteiten in de openbare ruimte verbieden. Hoewel élke gemeente dat zelf kan aanpassen, is deze wet duidelijk bedoeld om het mogelijk te maken ongestoord kerkdiensten te houden. Een kind kan begrijpen dat een jengelende draaimolen voor de kerk de dienst ín die kerk flink kan storen. Tenslotte zijn kerken er niet op gebouwd om de kerkganger te isoleren van zijn omgeving, noch de omgeving van de kerkganger. Maar kerkgangers hebben er natuurlijk wel recht op dat zij, leven en laten leven, diensten in hun kerk kunnen ervaren zoals ze dat willen. Nét zoals het gewoon is dat ná die kerkdienst allerlei activiteiten plaatsvinden, omdat andersdenkenden dat graag willen. Helaas is die democratisch/liberale praktijk niet aan onze Democraten ’66 besteed en willen ze hun standpunt aan ons land opdringen. Tja, Pechtholt en de zijnen proberen zich wel op een modern en vooruitstrevend imago voor te laten staan, maar in wezen zijn ze in hun afwijzing van religie nét zo fundamentalistisch als vele groepen die ze juist bestrijden.

Inderdaad, Kees Verhoeven, “de zondag is van iedereen”!
Maar hoewel de winkelende klant nauwelijks last heeft van de kerkdienst, geldt dat omgekeerd wel. En als, dát moet toch ook kunnen, nietwaar, die winkelende klant wordt vervangen door een luidruchtig terras, een draaimolen, of, nog erger, door Dj’s met popmuziek?
Je hoeft geen enorme verbeeldingskracht hebben om te zien wie wie nou eigenlijk gaat hinderen. Maar van D’66 mag het allemaal, want religie staat niet in hun woordenboek. Dát is een ouderwetse, achterlijke gewoonte waarmee een beetje democraat zich niet mee kan bezighouden. Dat democratie een staatsvorm is waarin ook de minderheid rechten heeft, zover is D’66 nog niet gedemocratiseerd, blijkbaar.

Tja, ben ik nou ook zo’n dinosaurus die net zo ongenuanceerd vóór de zondagsrust is, als D’66 tegen? Ach, voor mij persoonlijk, als kerkganger, hoeven die winkels niet open, op zondag. Ik ken ook weinig dingen die zo triest zijn als de rij mensen voor Albert Heijn op zondagmiddag. Maar als Retail expert weet ik dat je die koopzondag gewoon niet tegenhoudt. Alleen moet je dan niet proberen met die koopzondag de koopzaterdag te verlengen. Dát is wat ik, ook in Alphen aan den Rijn, zie gebeuren. Dát leidt tot een aanfluiting voor wat een gezellig Stadshart zou moeten zijn.
Nee, ik denk dat we, in overleg, de zondag haar plaats als rustdag moeten hergeven. Alleen op die manier kan het woord ‘rust’ door iedereen anders worden uitgelegd. Zonder dat de ene groep de andere stoort. Dát heb ik, al lang geleden, vastgelegd in een brochure en blog onder de naam ‘Beleef Alphen op Zondag’ (http://www.beleefalphen.com). Daarin wordt de Zondag in het centrum zo gedefinieerd dat die dag voor iedereen een meerwaarde krijgt, of houdt.

Want voor wijk-, dorps- en buurtcentra heb ik niet eens religieuze argumenten nodig om tegen die koopzondagen te zijn. Dat is ook vanuit de commerciële invalshoek onzin. Dat de supermarkten daar er nu baat bij hebben komt domweg omdat ze nog maar een paar uur open zijn (en dus maar een paar uur kosten hebben) en omdat maar een klein deel van die supers open is. Als iedereen elke zondag open mag, zal snel blijken dat de zondagskoek te klein is om economisch te verdelen.

Maar dat de afschaffing van die Zondagswet (die geldt voor commerciële én niet-commerciële activiteiten) leidt tot bloei van onze binnensteden, dat wil ik toch écht niet geloven. Daarbij, in vrijwel elke gemeente zijn hierover allang afspraken gemaakt, op basis van die Zondagswet.
Afschaffing is gewoon een dogmatische bezigheid, voor D’66!
Dat schatten de Christelijke fracties in de Tweede Kamer goed in.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen