Oberufer kerstspel bij Vrije School

Zoals elk jaar vindt er op de laatste schooldag van het jaar weer een opvoering plaats van het traditionele “Oberufer Kerstspel”. Dit mooie en sfeervolle kerstspel zit vol met symboliek maar ook met veel emotionele wendingen en kleine grappige woordspelingen. Het spel wordt opgevoerd door (oud-)ouders en oud-leerlingen van de vrije school Ridderspoor en staat al een aantal jaar onder regie van Hannie van der Hoorn-Kok.
Dit jaar worden de spelers muzikaal ondersteund door pianiste Heleen de Korte, pianodocent aan de muziekschool te Alphen aan den Rijn.
De schitterende muziek, het spel, de authentieke kleding, grime en kostuums, het eenvoudige decor met mooie belichting zorgen voor een ware belevenis voor jong en oud en zal iedere bezoeker een waar Kerstgevoel geven.

Duitse kolonisten brachten hun traditionele kerstspelen mee naar Oberufer, een voormalig Duits dorp vlak bij de grens van Slowakije en Hongarije nabij Pressburg (nu Bratislava, Slowakije). Deze kerstspelen bestonden uit drie spelen: 1- het paradijsspel, 2 -het geboorte- en herdersspel en 3-het drie koningenspel.
Een familie met veel aanzien bewaarde de spelen, en gaf ze van generatie op generatie door. Het oudste lid van de familie was de leermeester, hij verzamelde na de wijnoogst ‘de Kompanij’: een groep jonge, maagdelijke jongens die hij geschikt vond als speler. De jongens moesten in oktober en november hun rollen leren en moesten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zij waren verplicht een eerzaam leven te leiden gedurende alle weken waarin zij zich voorbereidden op de spelen.

Een vriend van Rudolf Steiner, de taalgeleerde Karl Julius Schröer, die een studie maakte van de duitse folklore in de Oostenrijks- Hongaarse streken, woonde in de buurt van Presburg en ontdekte dat die duitse boeren in de kersttijd bepaalde oude spelen opvoerden. Hij woonde de opvoeringen vaak bij en was enthousiast en heeft de rollen overgeschreven met de bedoeling het geestesgoed te behouden. Tientallen jaren zijn deze spelen woordelijk op dezelfde manier opgevoerd. Rudolf Steiner heeft ze gereproduceerd bij de Vrije scholen en sinds 1919 worden ze overal op de wereld gespeeld in alle talen.

Het Kerstspel wordt op vrijdag 21 december opgevoerd in de aula van Basisschool Ridderspoor, Vrije School Alphen aan den Rijn, Essenburg 24-26 Alphen aan den Rijn.
Aanvang 19.30 uur, vrij entree.

U bent ’s avonds van harte uitgenodigd om het Kerstspel te komen beleven, zodat U het echte Kerstgevoel kunt ervaren.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.