Autismecafé 29.11 over autisme en mindfulness

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te krijgen. Bij mindfulness worden op een gestructureerde manier verschillende meditatietechnieken aangeleerd die thuis dagelijks beoefend worden. Onderzoek heeft laten zien dat mindfulness bij mensen met autisme helpt om gedachten los te laten, minder somberheidsklachten te ervaren en om beter lichamelijke en psychische grenzen aan te voelen.

Mindfulness is een van de eerste therapievormen voor mensen met autisme waarvan de effectiviteit uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond.

Omdat mensen met autisme informatie op hun eigen specifieke manier verwerken, is het van belang dat zij de mindfulness technieken op een passende manier aangeboden krijgen. Dat er rekening gehouden wordt met de verschillende kenmerken van autisme zoals het letterlijk nemen van de taal en de behoefte aan structuur, duidelijkheid en visuele ondersteuning. Bij het door Annelies van der Spek uitgebrachte boek over Mindfulness bij Autisme zijn enkele mensen met autisme nauw betrokken geweest bij het schrijven ervan om zo de aansluiting bij hun specifieke manier van informatie verwerken zo optimaal mogelijk te maken.

Onderzoek geeft aan dat ‘Na negen mindfulness-sessies mensen met autisme minder last hebben van depressieve klachten en dat de pieker- of dwangmatige gedachten af nemen, net als angsten. Het welbevinden in het dagelijks leven neemt toe.’

Programma

19.30u Ontvangst (koffie/thee)

20.00u Presentatie medewerkers I Mind

20.45u pauze

21.00u Vervolg presentatie medewerkers I Mind

22.00u Einde

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.