Saaie Supers (2)

Een paar weken geleden heb ik U gewezen op het feit dat, zowel door bench marking (alles doen wat een ander goed doet) als door de introductie van steeds meer Eigen Merken, supermarkten dodelijk saai zijn geworden.
Nou zijn er best wel een paar uitzonderingen, zoals Plus die zich opwerpt tot duurzaamheid via het integreren van EcoPlaza in hun plaats- en wijkgerichte supermarkten. Maar, hoewel een heel nummer van Food Personality er vol van staat, blijken de meeste franchisegevers het ‘zelfstandig ondernemerschap’ vooral met de mond te belijden. In de praktijk moet iedereen in het keurslijf van het hoofdkantoor, en als je het daar niet mee eens bent, heb je een probleem.
En dat betekent dat er voorlopig nog weinig zicht is op werkelijke innovatie, met als gevolg meer onderscheid tussen formules, en worden supermarktformules vooral op winstgevendheid gestuurd. Dat daarmee de kip met de gouden eieren wordt geslacht, zal op die hoofdkantoren ook wel bekend zijn, maar ach, dat probleem is er voor de opvolgers. Dan mag Gerd Kaizer (MMM) het op Duitse supermarktcongres hebben over de ‘Renaissance der Supermarkte’, mag Aad Boon (WE) de vraag neerleggen of innovatie, dus differentiatie, niet belangrijker is dan omzetverlies op korte termijn of Sander van der Laan (AH) graag wil samenwerken met A-merk fabrikanten, duidelijk is dat er voorlopig NIETS gaat veranderen.
Dat laatste wordt een beetje gecamoufleerd door een heel PR offensief middels leuke prijzen die supermarkten geven aan fabrikanten (Food Awards) en fabrikanten (Nou ja, marktonderzoeker Symphony-IRI) aan retailers (Food Retailawards). Met name de laatste prijzen, één voor de supermarkt met de meeste succesvolle introducties in het assortiment, één voor de supermarkt die deze winnende introducties het snelst in het assortiment opnam, én één voor de supermarkt die, naar rato van zijn omzetaandeel, de meeste omzet haalde uit die succesvolste introducties. Het zal de meeste Alphenaren verbazen, maar de alom tegenwoordige Hoogvliet supermarkten in hun gemeente ‘won’ de laatste twee, de eerste ging naar, hoe kan het ook anders, Jumbo! Duidelijk is dat marktleider AH bij dit spelletje de eeuwige tweede lijkt te zijn.
Maar ja, dit zegt nog niets over het gemak waarbij nieuwe producten in het supermarktassortiment verschijnen. Het lijkt er dan ook op dat de prijzen meer vergeven worden op basis van het vermogen om ‘successen’ te voorspellen, dan om de klanten zo veel mogelijk nieuwigheden voor te zetten. Kortom, leuk voor merkfabrikant en detaillist, maar de consument heeft er weinig aan. Met 15 tot 25 duizend productitems op de plank, zie je er weinig van.
Lokalisering, en het aanbod van plaatselijke producten, is overal een belangrijk onderwerp, maar de Nederlandse supermarkten doen er niet veel aan. In Woerden weten ze een complete weekmarkt met plaatselijke producten op te zetten, maar ook in de Woerdense supermarkten is daarvan weinig terug te vinden. Té duur, té omslachtig en té moeilijk centraal te sturen, blijkbaar. Natuurlijk is dat alles niet zo’n probleem voor yuppen supermarkt Marqt, maar ja, als je je richt op de happy few, en gewoon al je kosten aan je klanten kunt doorberekenen, is alles mogelijk, natuurlijk.
Alphenaar Edwin ten Brink van Ten Brink Foodretail, nog slechts met moeite te herkennen als C-1000 winkel, heeft daar wat op bedacht. Niet alleen voert hij in zijn grote winkel duizenden producten die op geen enkele C-1000 assortimentslijst voorkomen, maar hangen overal kaartjes waarmee klanten kunnen vragen om producten die ze echt missen! En ze krijgen nog antwoord ook! Maar Edwin gaat verder, want hij is nét gestart met een testteam, waarbij zijn klanten regelmatig nieuwe producten mogen gaan gebruiken, mits ze erover rapporteren. Dat is natuurlijk heel interessant, want op die manier kun je alle aspecten van het product, van verpakking via bereidingswijze naar het eindresultaat op tafel, effectief testen. En krijg je gelijk mond-tot-mond reclame voor dat product, en, natuurlijk, voor Ten Brink Foodretail. Altijd gemakkelijk, in een stad waar vier (straks vijf?) Hoogvliet supermarkten de dienst uitmaken, en waar hij direct een LIDL op de stoep krijgt.
Maar ja, hoeveel supermarkteigenaars kunnen zich de onafhankelijkheid van een Ten Brink permitteren, en hoeveel daarvan hebben de visie én de creativiteit om dit soort zaken op poten te zetten? Natuurlijk zijn ze er wel, maar niet zoveel, als ik zo de verhalen lees.
Daarom is het zo belangrijk dat men hoog in de organisaties nu eens begrijpt dat voor de individuele klant alleen het plaatselijke filiaal telt, en dat aantrekkelijkheid, dus diversiteit in winkelketens, en diversiteit ín de winkel voor de klant aanmerkelijk belangrijker is dan een zoveelste Eigen Merk in het schap. Natuurlijk spoort dat niet met de praktijk van Category Management, maar een volgende keer wil ik aantonen dat Category Management bij de supermarkt, én Trade Management bij de Merkartikelenfabrikant best gecombineerd kan worden met lokaal ondernemerschap en lokale producten.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen