Toekomst Lage Zijde nog steeds onzeker

Afgelopen donderdag was er een extra raadsdebat over de ontwikkelingen rond de Lage Zijde. Dit nadat Corio was afgehaakt, terwijl eerder door het college de discussie werd gewekt dat het contract eigenlijk al rond was.

Verantwoordelijk wethouder Lyczak verklaarde ook dat de gemeente zeer teleurgesteld was over het afhaken van Corio, maar ook verbaasd dat dit gebeurde.

Voorspelbare vergadering
Het debat dat daarna volgde was dermate voorspelbaar dat ik zelf na een klein uurtje ben afgehaakt om het nog te volgen. Iedereen was verbaasd en boos over wat er gebeurd was, waarbij de oppositie boos was op de wethouder en op Corio, en de coalitiepartijen Corio de zwarte piet doorschoven, maar het vooral niet aan de wethouder vonden liggen.

De 1e keer dat VVD fractievoorzitter Gebel aan het woord kwam was wat dat betreft al tekenend – je zag aan de lichaamstaal al dat de VVD hier helemaal geen zin aan had en er vooral niet aan de wethouder moest worden gekomen.

Uiteindelijk is er een motie van wantrouwen ingediend door de oppositie, die uiteraard niet werd aangenomen. Daarna werd er nog een motie van sturing waarbij het college werd opgeroepen snel met een nieuw plan voor de Lage Zijde te komen ingediend. Die werd wel aangenomen.

Op zoek naar een andere ontwikkelaar
Tijdens het debat gaf Lyczak aan te verwachten er nog voor september met een andere partij uit te kunnen komen. Alphen.COM hoopt dit van harte voor de wethouder, maar vindt het een veeg teken dat er nu al 2 partijen zijn afgehaakt. Als de gemeente echt exclusief met Corio onderhandeld heeft dan zal men er tijdens de zomervakantie nog een flinke kluif aan hebben om eind augustus een plan te presenteren. 

Het Alphens Nieuwsblad wist later wel te melden dat de gemeente in onderhandeling is met Green (van Zeeman) over investeringen in het stadshart. Maar of dat in een paar weken rond kan komen is de vraag.
Linksom of rechtsom is er wel haast geboden, het Alphense stadshart is toch al een langzame dood aan het sterven, niks doen en voortmodderen versnelt het proces alleen maar.

Alphens Nieuwsblad: Raad ontevreden over optreden Lyczak
Alphens Stad FM: Wethouder Lyczak overleeft motie van wantrouwen
Alphen Stad FM: Alphen onderhandelt met Green (jaja, het Alphens Nieuwsblad heeft het bericht zelf niet online staan)

Koornstra op zijn weblog halsstarrig en kortzichting:

Van het echec rond de Lage Zijde, waar Aarhof eigenaar Corio, een grote multinational op het gebied van winkelcentrum exploitatie, lijkt absoluut NIEMAND iets geleerd te hebben. Als een dergelijke partij, waarbij een plaatselijke grootheid als Green een dreumes is, zich gewoon terugtrekt uit een project waarbij ook het eigen bezit (die Aarhof dus) voordeel zou hebben, dan is er voor anderen echt helemaal niets te verdienen
(…)

Het stootblok dat, eerst door BAM en nu door CORIO, op de zo mooi geplande rails is geplaatst is immers GEEN incident, geen grol of grap van één of andere marktpartij. Het is een ernstige waarschuwing voor het feit dat er verder helemaal geen rails meer liggen om over door te rijden. Dat lijkt niemand te begrijpen, of te willen begrijpen. De ingeslagen weg blijkt DOOD SPOOR te zijn.

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
 1. Triathlon Alphen

  september 23
 2. Pasar Malam

  oktober 11 - oktober 14
 3. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17