Saaie Supers!

Vindt U ook niet dat het overal en nergens meer om gaat, bij dat Europese Kampioenschap voetbal? Nadat de hele zaak rond onze vaderlandse voetbalmiljonairs door de media buiten elke proportie werd opgeklopt, bleek het niet om dat elftal te gaan, maar om welk voetbalprogramma de meeste kijkers trok!
En nu blijkt er ook een heuse vaderlandse competitie te spelen met de supermarkten als speler: Wie scoort het beste bij zijn klanten met allerlei oranjefrutsels. Voorlopig blijkt C-1000 die lijst aan te voeren, maar waar gaat het eigenlijk allemaal om?
Supermarkten zijn zoveel met hun automatisering bezig, en zo weinig met hun klanten, dat ze steeds vaker deze frutsels nodig hebben om U, hun klant, ervan te overtuigen dat hun winkel misschien niet zo daverend verschilt van die andere, maar dat hun frutsels dat wel doen.
Die supermarkten, hoe groot ze ook zijn, gedragen zich nog steeds als echte kruideniers, meer bezig met de concurrent dan met hun klant. De één wat erger dan de ander (bij Jumbo heb ik regelmatig nog wel eens het idee dat men beseft van klanten afhankelijk te zijn) lijken hun category managers, de samenstellers van de assortimenten, vaak als blinde paarden achter hun computerprogramma’s aan te sjokken. Niets ten nadele van die programma’s, ik heb me jarenlang enthousiast met de ontwikkeling daarvan bezig gehouden, maar de bedoeling is dat die je beslissingen ondersteunen, niet dat ze die beslissingen voor je maken. Maar helaas, in supermarktland staat de commercie in dienst van de bedrijfseconomie, en als iets goedkoper is, is het al gauw beter. De klant is uit beeld, behalve als excuus Truus.
Zo beweren alle supermarkten dat het hartstikke goed voor die klant is dat ze steeds meer producten onder eigen merk aanbieden. Bij Albert Heijn hebben ze zelfs al vier van die eigen merken, en zelfs bij de kleine buurtsupers van de Spar, waar het merendeel van de klanten ‘vergeten boodschappen’ doet, schijnen ze al twee eigen merken te voeren. Die eigen merken zouden voor U, de klant, voordeel betekenen, maar of dat zo is, is maar de vraag.
De volgende punten zijn namelijk geen vragen, maar feiten:

De supermarktketen verdient op die Winkelmerken aanzienlijk meer dan op de rest van het assortiment, het voeren ervan is zeker geen altruïsme!
Winkelmerken, die immers maar bij één keten gekocht kunnen worden, binden de klant aan die keten. En of dat in de huidige competitieve markt in het voordeel van de klant is, dát is de vraag.
Het is voor de betrokken inkopers en category managers leuk om zelf producten in de markt te zetten, in plaats van afhankelijk te zijn van wat merkfabrikanten hen aanbieden. Leuk voor hun ego, maar niet meer dan, in de woorden van Anton Dreesmann, commerciële zelfbevrediging waar de klant niets mee opschiet.
Dat alles leidt er wel toe dat, tenslotte is een supermarkt niet van elastiek, dat er steeds meer, en steeds betere, schapruimte wordt toegewezen aan de eigen winkelmerken, en dat er dus steeds minder ruimte overblijft voor merkproducten. De klant heeft daardoor steeds minder te kiezen.
En aangezien het zelden voorkomt (de HEMA is in dezen, met alleen eigen merken, een buitenbeentje) dat die winkelmerken een innovatie in uw keuken betekenen, zult U steeds minder met echte nieuwigheden geconfronteerd worden. Dát maakt van het boodschappen doen een saaie aangelegenheid, want je ziet steeds hetzelfde. Maar ook wordt het hele winkelbeeld steeds meer beheerst door de verpakkingen van die winkelmerken, en daarmee wordt ook de winkel zelf tot een saaie vertoning. Uiteindelijk wedijveren onze supers alleen nog maar in saaiheid, nog even en de klanten lopen slapend door de winkel en komen er geeuwend uit.
Intussen, waar ikzelf vindt dat supermarkten de plicht hebben hun klanten met ELKE innovatie te confronteren, krijgen klanten alleen die nieuwe producten te zien waarvoor de fabrikant bereid bleek de keten een dikke bonus aan te bieden. Waardoor succes van innovaties dus niet bepaald wordt door wat de consument ervan vindt, maar door wat de supermarktketen eraan verdient.
Het is dan ook geen wonder dat die merkfabrikanten naar andere manieren zoeken om hun producten op de markt te zetten, dus minder hun best doen (via Trade Marketing, bijvoorbeeld) zich een plaats in de supermarkt te veroveren. Als gevolg komen die innovaties onze supers niet eens meer binnen, gaan alle supermarkten op elkaar lijken, en stralen ze allemaal een dodelijke saaiheid uit. Dodelijk, inderdaad, voor hun overlevingskansen in een Europa dat op de kleintjes moet letten.
Omdat supermarkten geen zin hebben hun klantonvriendelijke ideeën te laten varen, vallen ze steeds vaker terug op frutsels. Die etenswaren kun je straks overal wel kopen, voor dezelfde prijs, maar waar je koopt, wordt bepaald door de frutsels. Ik vraag me werkelijk af wanneer die supermarktklant eens wakker wordt, en zich afvraagt waarom hij eigenlijk nog naar die supermarkt gaat.
N.B. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, die komen een volgende keer aan de beurt.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws