Alcohol de supermarkt uit!

GGD Nederland vraagt minister Schippers de supermarkten te verbieden nog langer alcohol houdende dranken te verkopen. Blijkbaar is men er bij die instelling eindelijk achter dat die supermarkten steeds vaker in hun felle onderlinge concurrentiestrijd hun alcoholaanbod als ‘loss leader’
gebruiken en daarmee alcoholmisbruik bevorderen. Natuurlijk gedraagt C-1000 zich met haar ondoordachte bieractie (3 voor de prijs van 2) wel erg onmaatschappelijk, waarschijnlijk omdat ‘Wakker Dier’ zich toch niet met bier bezighoudt. Maar aanbiedingen in deze sector zijn al jaren schering en inslag. Ook het feit dat steeds vaker, en op steeds jongere leeftijd, onze jeugd zich overgeeft aan drankmisbruik, is natuurlijk al vele jaren bekend.
Nee, de oorzaak achter deze plotselinge ommezwaai van de GGD moet erin zijn gelegen dat men zich realiseert dat het alcoholmisbruik verschrikkelijk uit de hand loopt. En daarvoor wil, naar goed ambtelijk gebruik, niemand verantwoordelijk worden gesteld. Dus komt er nu zo’n advies, vóór iemand zich afvraagt waarom die goed betaalde GGD-ers al die tijd hebben zitten slapen!

Ik zal beslist niet de enige zijn die al jaren beweert dat ook zwakalcoholische dranken NIET meer in een supermarkt thuishoort. Dat dit in buurlanden al jaren is geaccepteerd, is natuurlijk helemaal geen reden onze beruchte Eurofilie zover door te voeren dat we ons al conformeren aan een EU richtlijn, ver voor die er is. Het is ook zó voor de hand liggend: steeds grotere schappen vol alcoholische versnaperingen open en bloot neergezet tussen luiers en babyvoeding, bereikbaar voor groot én klein, met een tiener achter de kassa die erop moet letten dat kopers niet de eigen leeftijd hebben. Flauwekul natuurlijk, die kinderen gaan zich heus niet impopulair op het eigen schoolplein maken. En omdat die controle niet werkt (hoe naïef moet je zijn om op dat terrein op het woord van de supermarkteigenaren te bouwen) heeft een verhoging van de leeftijdsgrens ook helemaal geen zin. Dan wordt er gewoon nóg meer druk op dezelfde caissières uitgeoefend.

Nee, we moeten eens gaan inzien dat afname van wélk artikel dan ook een functie is van de beschikbaarheid. Als je die beschikbaarheid dus vermindert, loopt de alcoholverkoop (jammer dan van die accijnzen, gezondheid is belangrijker dan geld) vanzelf terug. En daarmee loopt het misbruik terug.
Onze politici zijn zo gefocust op problemen aanpakken, dat ze vergeten dat je ook zaken kunt oplossen door dat probleem weg te halen.
Daarbij wordt Nederland niet bepaald drooggelegd, want de minister kan de verkoop van ALLE alcoholhoudende dranken toestaan in een typisch Nederlands instituut, de slijterij. Daar komen kleine kinderen niet automatisch in contact met deze producten, en ook niet met de steeds intensievere in-store promotie daarvoor. Hoewel het spul gewoon verkrijgbaar blijft, zal daarmee de aantrekkingskracht op vooral jonge kopers verminderen.

Natuurlijk schept schaarste vraag, maar gelukkig kan de regering eisen stellen ten aanzien van vestigingsplaats, opzet (GEEN ZELFBEDIENING, GEEN VESTIGING IN OF NAAST SUPERMARKTEN!) én bemensing van die slijterijen. En, los daarvan, wordt het tijd voor de nodige restricties ten aanzien van de promotie van drank en drankproducten. Dat kon toch met tabaksproducten ook?
Tenslotte leidt dit ertoe, en dat is ook de bedoeling, dat er minder alcohol wordt verkocht. Maar aan de andere kant betekent het een nieuwe kans voor de hele slijterijbranche. Mede daardoor zal het (ongetwijfeld als argument
aangevoerde) verlies aan arbeidsplaatsen in de supermarkt heel beperkt zal zijn. Daarbij is er in slijterijen geen sprake van tijdelijke ‘baantjes’, maar van volwaardige arbeidsplaatsen.

Uiteraard is er geen enkel probleem voor supermarktketens hun eigen slijterijen te openen of uit te breiden. Mits binnen de regels die voor ALLE slijterijen gelden.
Voor de consument betekent dit waarschijnlijk wat hogere prijzen, maar dat is door de accijnsverhoging toch al het geval. Maar hij krijgt in die slijterij wel beter advies, waar in een supermarkt een computer meer productkennis heeft dan welk personeelslid dan ook!

Wat betreft de controle op leeftijd en koopgedrag, die is natuurlijk binnen een bedieningsconcept, binnen een beperkte ruimte, met een heel specifiek assortiment én ervaren, volwassen personeel, veel eenvoudiger. En de hele alcoholverkoop is door de overheid eenvoudiger te controleren. Tenslotte zou deze hele zaak binnen vijf jaar gerealiseerd kunnen worden. Daarmee wordt het automatisch een verkiezingsitem.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws