Alcohol de supermarkt uit!

GGD Nederland vraagt minister Schippers de supermarkten te verbieden nog langer alcohol houdende dranken te verkopen. Blijkbaar is men er bij die instelling eindelijk achter dat die supermarkten steeds vaker in hun felle onderlinge concurrentiestrijd hun alcoholaanbod als ‘loss leader’
gebruiken en daarmee alcoholmisbruik bevorderen. Natuurlijk gedraagt C-1000 zich met haar ondoordachte bieractie (3 voor de prijs van 2) wel erg onmaatschappelijk, waarschijnlijk omdat ‘Wakker Dier’ zich toch niet met bier bezighoudt. Maar aanbiedingen in deze sector zijn al jaren schering en inslag. Ook het feit dat steeds vaker, en op steeds jongere leeftijd, onze jeugd zich overgeeft aan drankmisbruik, is natuurlijk al vele jaren bekend.
Nee, de oorzaak achter deze plotselinge ommezwaai van de GGD moet erin zijn gelegen dat men zich realiseert dat het alcoholmisbruik verschrikkelijk uit de hand loopt. En daarvoor wil, naar goed ambtelijk gebruik, niemand verantwoordelijk worden gesteld. Dus komt er nu zo’n advies, vóór iemand zich afvraagt waarom die goed betaalde GGD-ers al die tijd hebben zitten slapen!

Ik zal beslist niet de enige zijn die al jaren beweert dat ook zwakalcoholische dranken NIET meer in een supermarkt thuishoort. Dat dit in buurlanden al jaren is geaccepteerd, is natuurlijk helemaal geen reden onze beruchte Eurofilie zover door te voeren dat we ons al conformeren aan een EU richtlijn, ver voor die er is. Het is ook zó voor de hand liggend: steeds grotere schappen vol alcoholische versnaperingen open en bloot neergezet tussen luiers en babyvoeding, bereikbaar voor groot én klein, met een tiener achter de kassa die erop moet letten dat kopers niet de eigen leeftijd hebben. Flauwekul natuurlijk, die kinderen gaan zich heus niet impopulair op het eigen schoolplein maken. En omdat die controle niet werkt (hoe naïef moet je zijn om op dat terrein op het woord van de supermarkteigenaren te bouwen) heeft een verhoging van de leeftijdsgrens ook helemaal geen zin. Dan wordt er gewoon nóg meer druk op dezelfde caissières uitgeoefend.

Nee, we moeten eens gaan inzien dat afname van wélk artikel dan ook een functie is van de beschikbaarheid. Als je die beschikbaarheid dus vermindert, loopt de alcoholverkoop (jammer dan van die accijnzen, gezondheid is belangrijker dan geld) vanzelf terug. En daarmee loopt het misbruik terug.
Onze politici zijn zo gefocust op problemen aanpakken, dat ze vergeten dat je ook zaken kunt oplossen door dat probleem weg te halen.
Daarbij wordt Nederland niet bepaald drooggelegd, want de minister kan de verkoop van ALLE alcoholhoudende dranken toestaan in een typisch Nederlands instituut, de slijterij. Daar komen kleine kinderen niet automatisch in contact met deze producten, en ook niet met de steeds intensievere in-store promotie daarvoor. Hoewel het spul gewoon verkrijgbaar blijft, zal daarmee de aantrekkingskracht op vooral jonge kopers verminderen.

Natuurlijk schept schaarste vraag, maar gelukkig kan de regering eisen stellen ten aanzien van vestigingsplaats, opzet (GEEN ZELFBEDIENING, GEEN VESTIGING IN OF NAAST SUPERMARKTEN!) én bemensing van die slijterijen. En, los daarvan, wordt het tijd voor de nodige restricties ten aanzien van de promotie van drank en drankproducten. Dat kon toch met tabaksproducten ook?
Tenslotte leidt dit ertoe, en dat is ook de bedoeling, dat er minder alcohol wordt verkocht. Maar aan de andere kant betekent het een nieuwe kans voor de hele slijterijbranche. Mede daardoor zal het (ongetwijfeld als argument
aangevoerde) verlies aan arbeidsplaatsen in de supermarkt heel beperkt zal zijn. Daarbij is er in slijterijen geen sprake van tijdelijke ‘baantjes’, maar van volwaardige arbeidsplaatsen.

Uiteraard is er geen enkel probleem voor supermarktketens hun eigen slijterijen te openen of uit te breiden. Mits binnen de regels die voor ALLE slijterijen gelden.
Voor de consument betekent dit waarschijnlijk wat hogere prijzen, maar dat is door de accijnsverhoging toch al het geval. Maar hij krijgt in die slijterij wel beter advies, waar in een supermarkt een computer meer productkennis heeft dan welk personeelslid dan ook!

Wat betreft de controle op leeftijd en koopgedrag, die is natuurlijk binnen een bedieningsconcept, binnen een beperkte ruimte, met een heel specifiek assortiment én ervaren, volwassen personeel, veel eenvoudiger. En de hele alcoholverkoop is door de overheid eenvoudiger te controleren. Tenslotte zou deze hele zaak binnen vijf jaar gerealiseerd kunnen worden. Daarmee wordt het automatisch een verkiezingsitem.

Geef een reactie

Recent nieuws

Is uw fietsverlichting in orde? 18.10.2018 09:41 Gemeente Alphen

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn

Kerkelijk bureau gesloten 15.10.2018 02:06 Adventskerk | Nieuws

Zondag 21 oktober 2018: Koffiedrinken na de dienst 14.10.2018 10:06 Sionskerk Alphen

Alphens kerstkoor 2018 gaat beginnen 12.10.2018 19:26 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 12.10.2018 11:56 Adventskerk | Nieuws


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17