Waar blijven de winkels van de Baronie?

Met de nodige bombarie zijn inmiddels de eerste appartementen op het Baroniecomplex aan de kopers aangeboden. U weet wel, onze stadsruïne die tien jaar geleden door een onnadenkende gemeenteraad tot industrieel erfgoed werd verklaard. Sindsdien belooft wethouder na wethouder, ontwikkelaar na ontwikkelaar ons gouden bergen op die locatie. Nu onze plaatselijke textieltycoon Jan Zeeman op dat pand is gedoken, trilde de stad van hoop: zou het nou toch?
Helaas is het alweer twee jaar stil in het al jaren geleden uitgebrande pand, waaraan sindsdien toch écht heel weinig ‘erfgoed’ meer valt te ontdekken. Ook niet zo erg, overigens, want, naar plaatjes van de eerste plannen te oordelen, is Green, de beheersmaatschappij van Zeeman, niet van plan ons daarvan al te veel te laten zien. In ieder geval worden de bewuste appartementen vóór dat gebouw neergezet, zodat we aan die zijde dat gebouw helemaal niet meer kunnen zien. Alleen lijken de plannen voor het complex zelf, waar de vijfde (!) supermarkt van Hoogvliet gebouwd zou worden, samen met een winkel van ALDI concurrent LIDL. Nu bleek al eerder dat LIDL helemaal niet zoveel trek in Alphen lijkt te hebben, en met de plotselinge buitenkans in De Ridderhof lijkt ook de echte zin van Hoogvliet een beetje verdwenen. Kortom, het is weer het oude liedje, er gebeurt niets en De Baronie sukkelt als ruïne zo haar tweede decennium in.
Je kunt in projectontwikkeling ook niemand meer vertrouwen!
Nu heb ik, onder de titel “Buurtcentrum De Baronie” al bijna twee jaar geleden (26 februari 2010) hier een column geschreven hoe je onze stadsruïne wel als buurtcentrum een goede functie zou kunnen geven. Buurtcentrum? Jawel, een buurtcentrum! Voor meer winkels is immers geen ruimte in een gebied waarin, met alle zeilen bij, straks 3-4 duizend gezinnen wonen die grotendeels zouden kunnen kiezen voor De Baronie, maar ook gewoon blijven kopen waar ze dat nu ook al doen, in het Centrum (Hoogvliet), in Kerk en Zanen (Hoogvliet, straks ALDI) of De Herenhof (C-1000 of AH). Of misschien zijn ze allang uitgeweken naar Hazerswoude om daar bij de uit Alphen geweerde JUMBO hun boodschappen te doen.
Kortom, er is daar écht niet zoveel meer te verkopen dan de huidige buurtsuper in het Rode Dorp, én de overgebleven winkels aan de Van Nesstraat, de Irenelaan en het Gouden Regenplantsoen nu al doen. Met een bijpassende horecagelegenheid erbij, wellicht samen met ‘Halfje Wit’, en nog wat aanvullende diensten zou dat best wat kunnen worden, tegenover de gloednieuwe Samen op Weg school, middenin die vijftiger jaren wijken.
Natuurlijk had ik daar ook ons nieuwe multifunctionele welzijnscentrum in gedacht (Kaju Putih én Halfje Wit), maar met de bouw van een nieuw gebouw tegenover de Molukse kerk lijken onze Molukse medeburgers definitief aan het langste eind te hebben getrokken. Zij blijven waar ze zijn, en dus blijft ook Halfje Wit waar ze zit.

Het is natuurlijk compleet van de zotte, wie kán dat ook bedenken, om in die Baronie winkelformules (Er komt ook nog een Mega Sportwinkel!) te willen vestigen die een veelvoud aan klanten nodig hebben dan de omliggende wijkjes ooit kunnen leveren. Waardoor er niet alleen, volkomen onnodig, concurrentie ontstaat voor omliggende winkelcentra, maar ook nog eens een vracht aan, eveneens onnodig, autoverkeer én vrachtautoverkeer naar een plek wordt getrokken waar we, in stadhuistaal, toch al last van ‘verkeerscongestie’ (file) hebben. Een waarlijk staaltje van wanbestuur die alleen verklaard kan worden uit het feit dat gedurende het afgelopen decennium in Alphen zo’n beetje elke wethouder zijn eigen winkelcentrum mocht opzetten. Als de bewinkeling van die Baronie écht eens doorgaat, zitten we in Alphen per direct met bijna 10.000 m2 onverhuurbare winkelruimte. We hebben nu, na jarenlang zwoegen van vooral de SP, beleid tégen overbodige kantoorruimte, en gaan diezelfde fout rustig opnieuw maken met onze winkels. Terwijl het Thorbeckeplein nog niet eens is gebouwd!
En dan praten we nog maar niet eens over de vergroting van De Herenhof, uiterst noodzakelijk met het oog op de grote bevolking ter plekke, maar de gemeente haalt de Riddervelders liever de Eisenhowerbrug over om haar ‘industriële erfgoed te redden, zo lijkt het. Tja, dan moet het ons niet verbazen dat steeds meer Alphenaren maar even de andere kant uitrijden, om hun boodschappen te gaan doen bij DIGROS in Ter Aar of bij (alweer) JUMBO in Nieuwkoop. Een kwartier autorijden, of stilstaan op de Prins Bernhardlaan, wat maakt het uit! Dát maakt het voor de zittende supermarkten nóg moeilijker hun hoofd boven water te houden.

Tja, dan kan John Vermeer zich er wel over opwinden dat er al teveel koopkracht uit Alphen verdwijnt, en hij heeft gelijk, maar zolang het gemeentelijk beleid er nog niet op gericht is om, net als bij welzijn, de bewinkeling zich vooral ‘wijkgericht’ (straks dorpsgericht) te laten ontwikkelen, is dat precies wat er wél gaat gebeuren.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen