Aboutaleb bezoekt toekomstige ABR-gemeente

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van de gemeente  Rotterdam heeft een bezoek gebracht aan de fuserende
gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude.  Het gesprek tussen de burgemeesters ging over de
samenwerkingsmogelijkheden tussen de nieuw te vormen  ABR-gemeente, de gemeente Rotterdam en de nog te
vormen metropoolregio Rotterdam Den Haag. Bij het  gesprek was ook burgemeester van Lansingerland Ewald
van Vliet aanwezig, die tevens portefeuillehouder is van de  Stadsregio Rotterdam.
 
Diverse overheden werken aan de bestuurlijke en economische toekomst van de Randstad. De mogelijke vorming van de  Metropoolregio Rotterdam Den Haag is daar een voorbeeld van. In het Groene Hart fuseren verschillende gemeenten, waardoor ook hier de bestuurlijke context verandert. Deze ontwikkelingen en andere waren aanleiding voor de burgemeesters om elkaar bij te praten en gezamenlijk kansen te definiëren.

 Economische functie ABR-gemeente
In de Zuidelijke Randstad praten diverse gemeenten over de vorming van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Het doel is om een van de sterkste economische topgebieden in Europa te worden. De toekomstige ABR-gemeente doet nu nog niet mee aan deze metropoolvorming, maar heeft wel een belangrijke economische functie voor de toekomstige Metropoolregio. Niet alleen reizen dagelijks duizenden mensen voor hun werk op en neer tussen de ABR-gemeente en de steden Den Haag en Rotterdam.

Ook de tuinbouwsector in dit gebied is van groot belang voor de ontwikkeling van de stedelijke gebieden om ons heen. Burgemeester Coos Rijsdijk: “Straks woont 70% van de wereldbevolking in verstedelijkt gebied. Dat maakt dit gebied uniek. Het voorziet de stedeling van voedsel, energie en mogelijkheden om bijvoorbeeld te sporten, ontspannen en een frisse neus te halen. Het is daarom niet meer dan logisch dan dat er straks verbindingen worden gelegd tussen de ABR-gemeente en de metropoolregio.”
 
Bereikbaarheid
Binnen de Metropoolregio wordt sterk ingezet op de verbetering van de bereikbaarheid. Dit is ook een belangrijke vereiste voor het Groene-Hart en de tuinbouwsector in het bijzonder. Door een goede bereikbaarheid kan de tuinbouwsector in en rond Boskoop zijn sterke positie behouden en alleen met goede doorgaande verbindingen en een goed openbaar vervoer kan dit gebied zich volledig openstellen voor de stedeling. Ook op dit vlak hebben de
ABR-gemeenten en de metropoolregio elkaar veel te bieden.
 
Floriade
Tot slot hebben de burgemeesters gesproken over de Floriade 2022, waarvoor de regio Boskoop zich kandidaat heeft gesteld. Het thema is een vitale samenleving, waarbij het bijvoorbeeld gaat over gezond leven, gezond voedsel en sport. Rotterdam loopt voorop op het gebied van stadslandbouw en positioneert zich ook sterk als topsport stad. Samenwerking op dit onderwerp tussen Rotterdam, de regio Boskoop en Den Haag kan van belangrijke waarde zijn voor alle betrokken partijen, concludeerde de aanwezige burgemeesters.

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
 1. Triathlon Alphen

  september 23
 2. Pasar Malam

  oktober 11 - oktober 14
 3. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17