Politie waarschuwt voor babbeltruc

De politie waarschuwt bewoners voor oplichters die aan de deur komen. Een 70-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn deed op dinsdag 17 januari aangifte nadat zij een week eerder slachtoffer was geworden van een babbeltruc.
Een man die zich voordeed als postbezorger kwam bij haar aan de deur aan de Drenthestraat. Hij vertelde de vrouw dat hij een pakje voor haar had en vroeg haar een klein bedrag te pinnen. Vervolgens zei de man dat er een storing was en ging hij weer weg met het pakje. De man had kans gezien om de bankpas van de vrouw om te wisselen voor een andere bankpas. Vervolgens heeft hij met de bankpas van de vrouw geld opgenomen. De politie adviseert bewoners alert te zijn. Staat er bij u iemand voor de deur en vertrouwt u het niet, bel dan 1-1-2. Mocht u zelf slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc of heeft u meer informatie over bovenstaande zaak, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844.
Vraag legitimatiebewijs
Het is belangrijk goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer de gegevens. Dieven komen in alle vormen en gedaantes en dragen soms keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen zijn niet per definitie te vertrouwen. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht als u even naar binnen loopt om iets te halen. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest.
Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt?
• Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat.
• Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer u toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.
• Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventeel op. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt.
• Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
  1. Pasar Malam

    oktober 11 - oktober 14
  2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

    oktober 19 @ 19:30 - 22:00