Start herinrichting voormalig joodse begraafplaats

Zaterdag 26 november is het officiële startsein gegeven voor de nieuwe inrichting van de voormalige Joodse begraafplaats. Namens de gemeente voerde wethouder Van Velzen het woord: “De voormalige Joodse begraafplaats is van grote historische waarde voor de stad Alphen aan den Rijn. De herinrichting ervan is één van de eerste veranderingen aan de Lage Zijde.”

IMG_1015

Aan de Aarkade was vanaf 1802 een Joodse begraafplaats. In 1963 zijn de stoffelijke resten overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Katwijk aan den Rijn. Dit had nooit mogen gebeuren, aldus mevrouw Anke Bakker van het Comité Voormalige Joodse Begraafplaats: “De Joodse begraafplaats had nooit geruimd mogen worden. Het is gebeurd. We leven nu in een andere tijd en het gemeentebestuur beseft dat zij hierin iets heeft goed te maken. Door duidelijk te maken van wat er niet meer is, kan diep gevoelde pijn worden verzacht, krijgt boosheid een vorm, worden in de schoonheid van de nieuwe creatie nieuwe verbindingen mogelijk gemaakt.”

Nieuwe inrichting
Van achter het Joodse washuisje aan de Aarkade komt een geometrisch wandelpad dat leidt naar een Davidster. Daarom heen is een muurtje op zithoogte. Hier kunnen bezoekers rustig zitten, en de Joodse gemeenschap, die Alphen aan den Rijn ooit had, herinneren. De plek dient ook als groene plek in de nieuw te bouwen woonwijk aan de Lage Zijde. Als de weersomstandigheden het toelaten, is de herinrichting van de voormalige Joodse begraafplaats in het voorjaar klaar.

 

image

Geef een reactie


Toekomstige evenementen
  1. Pasar Malam

    oktober 11 - oktober 14
  2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

    oktober 19 @ 19:30 - 22:00