Alphense retailers zetten hun kip met gouden eieren op het kerstmenu!

Als jong bedrijfsleider bij Vroom&Dreesmann was ik daarnaast een enthousiast bestuurslid van de plaatselijke winkeliersvereniging. Niet alleen omdat ik het leuk vond allerlei activiteiten voor de stad te organiseren, maar ook omdat elk evenement voor mij een manier betekende om de omzet van mijn filiaal weer eens op te krikken. Tenslotte werd ik niet betaald om als ‘centrummanager’ ook buiten de winkel evenementen op te zetten, maar met de nodige spin-off naar de eigen winkel werd dat juist aangemoedigd!

Toen ik zaterdag met mijn vrouw in het Stadshart liep, viel me op hoe slecht onze Alphense winkeliers de kunst beheersen om evenementen hun eigen winkel in te trekken. Collectief, want het was de VOC blijkbaar teveel moeite de feestverlichting alvast op te hangen. Een misser van formaat, want zo gauw het donker werd, maakten de vele klanten dat ze wegkwamen, naar hun warme en verlichte huiskamer! Alleen in De Aarhof leken de feestdagen echt aangebroken.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen (ik heb er vast wel een paar gemist), zoals bakker Stevers die meer aan Sinterklaas deed dan de rest van zijn collega’s aan die Hoge Zijde bij elkaar! Ook bij ICI Paris en concurrent Douglas nodigden etalage, winkelaankleding én passende aanbiedingen de klant uit het opgewekte Sinterklaasgevoel om te zetten in de koop van leuke cadeautjes voor familie en vrienden. Maar ja, kerstbomen in de etalage zoals bij Anna van Toor vormden natuurlijk een absoluut dieptepunt. En de alomtegenwoordige Sander de Nie vertelde me dat hij zelfs al een paar kerstmeisjes had gespot die de Sinterklaasdrukte wilden misbruiken om kerstfolders te verspreiden. Bah!
Het barstte van de zwarte pieten in ons centrum, Pietenorkesten leken met elkaar te wedijveren in volume, maar de winkels hadden net zo goed dicht kunnen zijn, die deden NIET aan het festijn mee. Nee, het lijkt erop dat de Alphense (Nederlandse) winkelier liever uit gemakzucht het Sinterklaasfeest de nek omdraait, om zich alleen nog maar te richten op de kerstdagen.
Daarmee zetten ze hun kip met gouden eieren op het kerstmenu!
Nu speelgoedwinkel Intertoys is verhuisd naar een onbestemde plaats ergens achter de MediaMarkt, had ik niet anders gedacht dan dat de winkel zich in deze tijd, en zeker rond de intocht van Sinterklaas, duidelijk zou manifesteren. Nou, totaal niet. Nadat de klant allang middels een breed spandoek is bedankt voor zijn aanwezigheid in het Stadshart, duikt alsnog deze typische Sinterklaaswinkel op. Alleen ziet die er vrijwel net zo uit als in de andere weken van het jaar. Wéér een winkelier die zijn klantentrouw van het Thorbeckeplein zwaar overschat, lijkt me.
Tja, onze supermarkten, zo meldde Edwin ten Brink me, liggen vol met Sinterklaasspullen. Maar, beste Edwin, die pepernoten en chocoladeletters liggen er al vanaf augustus. Toevallig bezocht ik nog geen week geleden een vestiging van Kaufland in Kleve. Daar kon je nergens in die (grote) winkel de kerstartikelen, eetbaar of niet, ontlopen, en dat is in Nederland toch, rond Sinterklaas, nérgens in onze supermarkten het geval.
Natuurlijk ken ik het verhaal dat de modesector meer heeft aan de kerstverkopen dan aan Sinterklaas, en dat is natuurlijk waar. Maar waarom pak je zo breed uit met feestkleding voor de Kerst als je klanten nog helemaal in Sinterklaassfeer zijn? Natuurlijk heeft elke kledingwinkel artikelen die prima geschikt zijn als Sinterklaascadeau. Die leg je dan zichtbaar vooraan in de winkel, in plaats van de ouderwetse ‘pakjessfeer’ geweld aan te doen met een Kerstetalage. Ik weet maar al te goed dat dit veel extra werk betekent, maar dan heb je tenminste je klanten direct NA Sinterklaas weer een heel ander winkelbeeld te bieden. Verandering van spijs doet eten, toch? Na de kerstdagen ga je dan nog een keer alles omzetten, met, op Duitse wijze, meer aandacht voor feestjes rond de jaarwisseling! Als je dan ook nog samenwerkt met andere detaillisten en horecagelegenheden, kun je zo in twee maanden DRIE keer je winkelbeeld totaal veranderen. Daarmee ga je niet alleen mee met de beleving van je klant in deze maanden, je versterkt die beleving!

Maar NIETS van dit alles!
Onze winkeliers zitten in overgrote mate mopperend in hun winkels te wachten op klanten die NIET komen. Dat doen ze het hele jaar al niet, dus lijkt het me ongepast optimisme te denken dat het aan het einde van dit jaar allemaal wel goed komt.

Ook stond ik erover verbaasd dat die winkeliers niet te hoop liepen om advertentieruimte te krijgen rond het gloednieuwe Sinterklaasjournaal, een samenwerkingsverband tussen AlphenStadFM/TV en het Vakantiespel. Maar nee, hoewel het aantal reacties minstens doet vermoeden dat veel Alphense kinderen, én hun ouders, naar dat journaal keken, bleek van een stormloop op die advertentieblokken geen sprake te zijn. Nou ja, des te beter voor degenen die deze kans wél grepen. En waar bleven de Sinterklaasadvertenties in de bladen?

Tja, en wat kun je allemaal wel niet doen rond het ‘Winterspektakel’ op het Rijnplein, en de ‘Kerstmarkt’ op het Thorbeckeplein. Hoeveel kinderen zullen zich wel niet in en uit het kersttreintje tussen beide pleinen persen? Ik wed dat de nodige winkeliers daar niet op inspelen, er zelfs alleen maar over zullen mopperen!  Zoals ze dat ook doen rond de Jaarmarkt! Ook al zo’n kans die velen laten lopen.

Nee, ik hoop echt dat de modale Alphense winkelier eens wakker wordt, en ziet wát voor kansen hij of zij alleen maar hoeft op te rapen! Klagen helpt niet, tenslotte, en de consument heeft totaal geen boodschap aan jouw tekort aan inkomen! Dus, doe er wat aan, er zijn genoeg mensen die je willen helpen kansen te scheppen. Zoals de auteur van dit stuk, bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen