OM eist 17 jaar voor gewapende overval op gezin

De officier van justitie heeft vandaag lange gevangenisstraffen geëist tegen in totaal vijf verdachten van een gewapende overval op een gezin in Alphen aan den Rijn op 28 juni 2010. Tegen drie van de verdachten, een 42-jarige man uit Breda, een 45-jarige plaatsgenoot en een 57-jarige Delftenaar, eiste de officier gevangenisstraffen van 17 jaar. Een 39-jarige man uit Zoetermeer en een 47-jarige man uit Breda hoorden 9 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.
Overval
Volgens de officier van justitie heeft één van de mannen die avond aangebeld bij de woning van de slachtoffers. Toen de bewoner open deed heeft de verdachte hem naar binnen geduwd. De andere verdachten zijn waarschijnlijk gelijktijdig via de achterkant van de woning naar binnen gekomen. De bewoner is vervolgens in de deuropening van de woonkamer ten val gekomen. Terwijl hij op de grond lag kreeg hij een vuurwapen tegen zijn hoofd en werd in een wurggreep gehouden. Ook de vrouwelijke bewoonster kreeg een vuurwapen tegen haar hoofd. Volgens het OM dreigden de verdachten de slachtoffers dood te schieten wanneer zij niet zouden meewerken. Eén van de verdachten is direct na binnenkomst naar de bovenverdieping van de woning gelopen en heeft daar de kinderen van het stel uit bed gehaald.

Kluisroof
De verdachten bleken niet geïnteresseerd in waardevolle spullen van het gezin maar wel in de kluis van de organisatie waar de vrouw werkzaam is. Ze zouden de vrouw mee willen nemen naar het bedrijf omdat zij de codes van de kluis wist. De vrouw werkte bij een supermarktketen die grote hoeveelheden geld van winkeliers uit de omgeving transporteert. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten de bedoeling om de inhoud van de kluis te stelen.

Vlucht leidt tot tweede overval
De buren van het gezin werden gealarmeerd door geschreeuw van de slachtoffers. Zij belden de politie. Op het moment dat deze arriveerde sloegen de verdachten op de vlucht. Vervolgens renden de drie verdachten via een achtertuin een woning binnen. De bewoner probeerde één van de verdachten te slaan en hem uit het huis te krijgen. Dit moest hij echter bekopen met een klap van een vuurwapen op zijn hoofd. Eén van de verdachten schoot tijdens deze overval met zijn vuurwapen. De verdachten eisten de autosleutels van de vrouw en vertrokken daarop in de auto van dit gezin. Zij reden echter kort daarop in Waddinxveen tegen een paal. De twee andere verdachten werden door de politie in Alphen aan den Rijn aangehouden bij de woning die zij eerder hadden overvallen.

Voorbereiding
De overval was volgens het OM goed voorbereid. Zo hebben ze het pand waar de vrouw werkt gedurende enige tijd in de gaten gehouden. Ook hebben zij de woning van het slachtoffer en de woningen van andere werknemers van de supermarktketen geobserveerd. Op die manier wisten zij wie er werkte en welke personen er in de ochtend als eerste arriveerden. Om niet traceerbaar te zijn voor de politie huurden de verdachten twee personenauto’s om mee te vluchten na de overval. Daarnaast waren de verdachten tijdens de overval onherkenbaar door middel van feestmasker, pruiken en plaksnorren.

Ernst van de feiten
De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting de ernst van de feiten. Overvallen worden in je eigen huis, dé plek waar je je absoluut veilig zou moeten voelen. Een overval is voor een slachtoffer een ingrijpende gebeurtenis met vaak blijvende gevolgen. Deze slachtoffers werden geconfronteerd met vijf mannen die gewelddadig en dreigend het huis binnenkwamen. Heel ernstig vindt de officier het dat één van de mannen direct naar boven, naar de kinderen is gegaan, terwijl de ouders beneden onder dreiging van vuurwapens niets konden uitrichtten. Ze moesten maar hopen dat de kinderen ongedeerd zouden blijven. Ook in de tweede woning hebben de verdachten zich vechtend en schietend naar buiten gevochten waarbij één van de bewoners ernstig gewond raakte. De ernst van de feiten en het lange strafblad van alle verdachten maakt volgens de officier dat een hoge straf gepast is.

De rechtbank doet op 16 november uitspraak.

Geef een reactie

Recent nieuws

Beëindiging lidmaatschap  Ron Pool 10.11.2018 21:55 Rijn Gouwe lokaal

Week van Respect 05.11.2018 20:26 CDA Alphen aan den Rijn

Einde aan verkoop sociale woningbouw aan beleggers en vastgoedhandelaren 05.11.2018 12:56 SP Alphen

Weekendverslag 05.11.2018 12:26 Politie Alphen aan den Rijn

SP fractie helpt Nieuw Elan raadslid Robert Jan Blom met emigratie naar België! 04.11.2018 17:41 SP Alphen

Wethouder de Jager in landelijke commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ 02.11.2018 16:41 Gemeente Alphen

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 09:56 D66 Alphen a/d Rijn

Zorgen over houdbaarheid begroting 02.11.2018 08:41 D66 Alphen a/d Rijn

Nieuwe gemeentegids beschikbaar 01.11.2018 08:56 Gemeente Alphen

Toekomstvisie Alphense kinderboerderijen 31.10.2018 16:06 Gemeente Alphen

Informatieavond subsidieregelingen sportclubs 31.10.2018 15:41 Gemeente Alphen

Dat wij wel eens verrast kunnen worden bleek vanochtend maar eens 31.10.2018 14:32 Politie Alphen aan den Rijn

Gouderak – Kassalade overval Coop Gouderak aangetroffen in sloot Gouda 31.10.2018 14:31 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Zoutloos voorproefje 31.10.2018 11:41 Gemeente Alphen

Regio Den Haag – Politie Den Haag Exclusief geeft unieke inkijk in zaak Haagse Rinus 31.10.2018 10:26 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

WIJKAGENT SPREEKUUR 30.10.2018 17:41 Politie Alphen aan den Rijn

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 17:11 Gemeente Alphen

Groene Hart gaat voor duurzaam beton 30.10.2018 16:56 Gemeente Alphen

Ik val op – fietsverlichting 30.10.2018 13:06 Politie Alphen aan den Rijn

Pad langs de Zegersloot achter de Barnsteenstraat verbreed 30.10.2018 08:41 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen