Begroting gemeente Alphen aan den Rijn

Het is weer begrotingstijd. De wethouders moeten de begrote uitgaven en inkomsten voor elk van hun programma’s voor het volgende jaar door de gemeenteraad goed laten keuren.
Onveranderlijk gebeurt dit aan de hand van wat het voorgaande jaar daadwerkelijk aan die programma’s is uitgegeven, en de begroting voor dit jaar. Nou kon je voorheen inderdaad redelijk de financiële consequenties van de diverse lopende en nieuwe plannen schatten maar dit ‘management by extrapolation’ is in deze crisistijd redelijk riskant geworden.
Immers, ook al vindt Ruud Gebel dat defaitistisch, bij de meeste programma’s is er sprake van trendbreuken als gevolg van de crisis, sommige staan praktisch al stil. Intussen lijkt het uit de raadsstukken alsof die werkelijkheid nog niet tot ons stadhuis, en dus ook niet tot Ruud, is doorgedrongen.
De gemeenteraad zou, anders dan bij de voorjaarsnota het geval was, paal en perk moeten stellen aan allerlei grootse, maar volkomen irrealistische, plannen.
Daarbij kunnen ze niet, zoals gebruikelijk, de schuld éénzijdig bij de wethouders leggen. Tenslotte zijn die meeste plannen, en daardoor ook de programmabegroting, gebaseerd op raadsbesluiten van vroeger en heel vroeger. Vreemd genoeg hebben onze politici de grootste problemen om die raadsbesluiten te vervangen door nieuwe (je kunt ze niet zomaar schrappen). Nou kan een groot artikel in het AD wel beweren dat er in wezen geen enkele kans meer is op een rendabele discotheek (zoals ik dat al jarenlang beweer), maar er is nog geen één serieuze poging gedaan om wethouder Du Chatinier van dit hoofdpijndossier te verlossen. Gelukkig zijn de beoogde exploitanten, die blijkbaar wel kranten lezen, een stuk realistischer, zodat ook in tweede instantie zich geen ondernemer gaat melden. Tenzij de gemeenteraad alsnog toestemming geeft om van die discotheek een soort pretpark met winkelcentrum van te maken. Maar dan krijgt het college het aan de stok met ene Gijsman, die immers om precies dezelfde reden zijn gedroomde ijspaleis niet mocht realiseren. Want zo ingewikkeld ligt het ook wel weer, je kunt als gemeente niet zomaar besluiten iets niet te doen, waarvan je iedereen jarenlang overtuigde dat wel te doen. Niet zomaar, maar dat mag natuurlijk niet betekenen dat je nu maar je kop in het zand kunt gaan steken:
• Zo heeft de provincie duidelijk geen zin meer in de aanleg van de Rijn-Gouwelijn, maar het hele collegeprogramma verkeer is daar wél op gebaseerd. En als we die mooie, snelle en frequente verbinding niet krijgen, zullen er nog jarenlang drommen Alphenaren in de eigen auto blijven rijden.
• Er waren leuke dingen gedacht rond het Stationsgebied, en ik heb dat dikke bestemmingsplan, met grote kaart en ‘beeldkwaliteitsplan’ erbij weer eens uit een la gehaald. Prachtig zou het worden, met een ‘Molenvlietkwartier’, een ‘Stationskwartier, de wat prematuur ingeplande L’Oreal toren, het ‘Singelkwartier’ en ‘De Staart’. Nou, het Singelkwartier is gerealiseerd, met een heel klein stukje van het Stationskwartier, maar iedereen kan zien dat dit hele plan compleet in duigen ligt.
• De ‘Lupinehof’ komt er niet, en hoe dat nu verder moet met de betrokken scholen, het geplande gezondheidscentrum, daarover wordt niet gepraat! Het gezinsvervangende tehuis heeft zelf maar de handdoek in de ring gegooid.
• Bij het ambitieuze Lage Zijde plan, waar ‘alles’ zou veranderen, ligt voorlopig alles stil. Ook wanneer wethouder Lyczak dit plan weer in beweging krijgt, gaat het er gegarandeerd anders uitzien dan ons jarenlang als ‘Poort van Alphen’ is voorgespiegeld. Het zal er allemaal een stuk minder ambitieus, eigenlijk heel gewoontjes, uit gaan zien. Niet de grandeur die het bureau Stadshart jarenlang ons met verve verkocht.

Nee, met zoveel tegenslagen wordt het tijd voor uithuilen EN OPNIEUW BEGINNEN. Maar daar hebben onze politici, met het zicht op een ongetwijfeld heel anders samengestelde raad na de fusie, geen zin in. Blijkbaar is het op de valreep nog even binnenhalen van lang gekoesterde partijpolitieke wensen belangrijker dan het welzijn van de (huidige én nieuwe) gemeente.

Vreemd genoeg is juist wel de ‘ijsbaanvoorziening’, waarvoor de bevolking een deel van de ’10 miljoen actie’ voor had gereserveerd, vervallen. Voor die actie, die meer aan communicatiekosten is betaald dan aan projecten, wordt nu, zonder de bevolking te vragen, aan de raad gewoon een andere bestemming gevraagd. Als ze dat geld (een half miljoen) nou ook weer in nieuwe hobby’s gaan steken…..!

En natuurlijk staat het cultuurhuis op de agenda. Daarvoor wordt voorlopig het bedrag van € 24.366.913,—uit de NUON pot gehaald, als de gemeenteraad dit collegespel meespeelt. Zeg maar gewoon 25 miljoen van onze Euro’s, want als mijn studenten zo’n bedrieglijk nauwkeurig bedrag in een begroting durven zetten, schiet ik ze af! Misleiding! Maar natuurlijk zal alles wel weer gaan tegenvallen, óf in de ‘planvorming’ of in de realisatie, dus reken nog maar eens op 10 miljoen extra voor dat gebouw er daadwerkelijk staat. Een gebouw dat we zonder NUON Euro’s zelfs niet zouden kúnnen bouwen, want de gemeente had niets gereserveerd. En de bibliotheek en de muziekschool blijken niet eens hun nieuwe inrichting en de verhuizing te kunnen betalen. Zeg, nog eens 10 miljoen, dan zitten we al op 45 miljoen Euro’s. En zelfs de “godfather” van deze cultuurtempel, de PvdA, heeft nu zorgen over de exploitatiekosten. Want wethouder Opatja heeft de betrokken instellingen een prachtig gebouw ZONDER verhoging van kosten beloofd. Wel, dat gaat nog wel een 5 miljoen kosten.
Onze gemeenteraadsleden mogen zich donderdag wel eens realiseren wat de gemeente anders voor die 50 miljoen haar burgers had kunnen bieden.

Nu wordt het spannend, want wil de meerderheid van de gemeenteraad zich rond de verkiezingen de hoon van de bevolking op de hals halen? Of zetten ze het project Cultuurhuis voorlopig in de ijskast tot we weer weten waar we mee bezig zijn!

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen