Gevangenisstraffen tot 21 jaar voor schietpartij Broekhorst

Een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de rechter veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van twee mannen op 2 april 2011 op de Broekhorst in Alphen aan den Rijn en voor een poging doodslag op twee andere mannen.
Een 29-jarige medeverdachte ook zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen. Hem was afpersing en bezit van cocaïne ten laste gelegd.
De officier had tegen een andere 29-jarige verdachte vrijspraak geëist, omdat zijn betrokkenheid onvoldoende vast was komen te staan. Hij moest ook op 6 oktober voor de rechter komen voor drugsbezit en betrokkenheid bij deze schietpartij. De rechter heeft de man vandaag vrijgesproken.
Broekhorst
De politie kreeg die bewuste nacht rond 00.45 uur een melding dat er schoten waren gehoord in de buurt van de Broekhorst in Alphen aan den Rijn. Ter plaatse werd niets aangetroffen.

Om 01.10 uur werd er een melding gemaakt vanuit het ziekenhuis in Gouda dat er een auto stond waarin vier mensen met schotwonden zaten. Twee van hen waren in hun hoofd geraakt en overleden. De andere twee inzittenden waren gewond, maar hebben de schietpartij overleefd.

Drugsdeal
Volgens het OM wilden de 27-jarige en 29-jarige verdachte die nacht een grote hoeveelheid cocaïne verkopen aan de vier mannen in de auto. Deze waren echter niet van plan om te betalen voor de drugs. Tijdens de deal gebruikten de vier mannen geweld tegen de verkopers en vluchtten per auto met de drugs. De 27-jarige en 29-jarige verdachten zijn hierop achter de mannen aangereden. De 27-jarige verdachte heeft tijdens deze achtervolging vanuit de auto geschoten.

Ernst van de feiten
De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting op 6 oktober dat door het schieten op een (rijdende) auto waaruit de slachtoffers niet konden ontsnappen er net zo goed vier doden hadden kunnen vallen. De 27-jarige verdachte heeft de partij drugs belangrijker gevonden dan mensenlevens. Nadat de schietpartij plaats vond is hij met de medeverdachte de auto blijven achtervolgen en heeft later nogmaals geschoten.
De schietpartij vond plaats in een woonwijk in Alphen. Veel mensen hebben de schoten gehoord en enkele getuigen hebben het gegil van de slachtoffers uit de auto gehoord. Dit heeft een grote impact gehad op omwonenden en getuigen.

Stelen van cocaïne
De twee mannen die de schietpartij hebben overleefd verschenen op 5 oktober voor de rechter. Zij werden verdacht van het stelen van de cocaïne. De officier van justitie eiste 40 maanden gevangenisstraf tegen een van de verdachten, een 30-jarige man uit Tegelen. De rechter veroordeelde de man vandaag tot 30 maanden gevangenisstraf. Tegen een 31-jarige man uit Venlo eiste de officier 30 maanden gevangenisstraf. Hij werd veroordeeld tot 20 maanden.

Meerdere verdachten
Op vrijdag 7 oktober moesten nog twee andere verdachten voor de rechter verschijnen. Een 53-jarige man uit Groesbeek werd verdacht van het bezit van 1,3 kilo cocaïne en een vuurwapen. Hij werd veroordeeld tot 92 dagen gevangenisstraf en een werkstraf van 240 uur. Een 26-jarige vrouw uit Rotterdam wordt ook verdacht van drugsbezit. Daarnaast zou zij de verdachten die vandaag voor de rechter stonden onderdak hebben geboden toen zij door de politie gezocht werden voor de schietpartij. Zij is door de rechter veroordeeld tot 135 dagen gevangenisstraf en een werkstraf van 100 uur.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.