Alphen aan den Rijn, een geweldige stad om te wonen!

Ik sta er natuurlijk bekend om nogal kritisch te staan tegenover allerlei ontwikkelingen die Alphenaren geacht worden positief en leuk te vinden. Nou, ik woon echt al té lang in deze stad om al die onzin zomaar te geloven. Alles komt tot stilstand (lees mijn blog ‘Alphen buigt, kraakt en komt tot stilstand op http://www.beleefalphen.wordpress.com) en ons gemeentebestuur blijft maar mooie dromen in het rond slingeren. Dromen die op hun beurt óók zullen sneuvelen. Al die plannen moeten ertoe leiden dat Alphenaren trots op hun stad zullen zijn. Maar niet de gebouwen, wegen en bruggen maken dat die Alphenaar zich identificeert met zijn of haar stad, dat doen die Alphenaren zelf. Dát kunt U lezen op mijn nieuwste blog “Stedelijke identiteit” op http://wwwbeleefalphen.wordpress.com.

Aan de andere kant, als het in Alphen nergens deugde, zouden we toch als een haas maken dat we uit deze stad weg kwamen, maar, uitzonderingen daargelaten, is dat niet het geval. We zijn er dan wel allerminst trots op Alphenaar te zijn; we kunnen ons maar moeilijk identificeren met die stad; we hebben zelfs ronduit kritiek op met name het functioneren van ons Stadshart, om van de politiek maar te zwijgen. Maar uiteindelijk zijn we met Alphen aan den Rijn als woonplaats best tevreden. Want je woont natuurlijk wel handig overal dichtbij, met wat uitzonderingen zijn de verbindingen prima (niet voor niets barst het hier van de logistieke bedrijven), zit het prima met de scholing van onze kinderen en zijn de sportfaciliteiten uit de kunst te noemen voor een middelgrote stad. Cultureel heeft de Alphenaar ook weinig om te klagen, al doet hij dat wel en, in deze tijd van bezuiniging, is ook de gezondheidszorg prima in orde. Dat velen graag weer een ‘compleet basisziekenhuis’ zouden willen, ach, mensen hebben hun dromen, hoe irrealistisch ook, nodig.
Aan het Stadshart is natuurlijk nog heel veel te sleutelen, al lijkt het allemaal wat met punaises en plakband te gaan, in plaats van met schroeven en spijkers (mijn plan van ‘1 Miljoen), en er kan nog heel wat verbeterd worden aan de wegen IN onze stad.
Misschien zijn we niet trots op onze stad, maar we kunnen best trots zijn op veel dingen die in en rond onze stad gebeuren. Die zijn er namelijk zat!
Want laten we even stilstaan bij onze “eigen” recreatiemogelijkheden, in vogeldierentuin Avifauna, in het Archeon, nu mét museum, bij het ‘strandje’ bij ‘Wet ’n Wild’, in het recreatiegebied aan de andere kant van de Zegerplas. En natuurlijk op de kilometers lange fiets- en vaarroutes door het landelijke gebied dat zich aan alle kanten van de stad uitstrekt.
Waar we ook trots op kunnen zijn is de, landelijk bekende, Oldtimerdag, die vele honderden bezoekers trekt vanuit, maar vooral ook van buiten de stad. Ik zie met genoegen dat het ‘Alphen Ice-Event’ nu eindelijk genoeg sponsors heeft gevonden om het Rijnplein om te toveren tot ‘the place to be’ tijdens de feestdagen. Vier lange weken ijspret midden in de stad! En ik hoop werkelijk dat het plan, de desolate donkerte van het Thorbeckeplein te herscheppen in een gezellige kerstmarkt, inderdaad gerealiseerd wordt. Lekker door de, nu verlichte, stad drentelen van het ene (Ice-Event) naar het andere (Kerstmarkt) evenement. Geweldig toch?
Tja, natuurlijk zijn er altijd zeurpieten die het Lakeside festival aan de Zegerplas, teveel herrie vinden geven. Nou, tenslotte woon ik aan de overkant van die plas, maar voor een paar avonden mag ‘de jeugd’ wel eens uit z’n dak gaan, toch? En nu blijkt ook het ‘Zomerspektakel’ tot een vaste waarde uit te groeien en kan heel Alphen zich nog een weekend in de eigen stad vermaken. Tja, het moet toch allemaal maar even georganiseerd, en gesponsord, worden. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor ‘Culinair Alphen’ dat onze stad opnieuw een aantal dagen boven haar omvang uit doet stijgen. Ik noemde al de vele, pas gerenoveerde, sportfaciliteiten waarvan duizenden grote en kleine Alphenaren met veel genoegen gebruik van maken. En natuurlijk (ik zal vast wel iets vergeten, waarvoor mijn excuses) is daar ons unieke ‘Vakantiespel’, niet alleen goed voor een week lang plezier voor 1500 kinderen en 500 vrijwilligers, maar ook nog eens verantwoordelijk voor alles wat een beetje Sinterklaas nodig heeft. Waar heeft de sint nu zijn eigen ‘Oranjecomité’? En natuurlijk ben ik net zo trots op het Sinterklaasjournaal, waarmee een aantal enthousiastelingen bij ‘mijn’ AlphenStadFM/TV bezig is. Want onze locale omroep wordt voor veruit het grootste deel door vrijwilligers gerund!

Tja, en dan kan ik wel de kritiek van ‘Stennis Dennis’ delen ten aanzien van de jaarlijkse ‘gondelvaart’, en de inadequate aanpak van culturele voorzieningen kritiseren, maar ja, het gebeurt wel, natuurlijk, en voor veel mensen vormen die een beleving die ze niet graag zouden missen.
Natuurlijk beseffen we nog niet allemaal dat onze stad hand over hand vergrijst, dat jongeren de stad uit worden gedreven omdat we er in blijven slagen hen onvoldoende huisvesting te bieden, en dat onze politiek maar matig functioneert. Maar ja, ondanks alle kritiek, ondanks het gebrek aan een gezamenlijk historisch perspectief, hebben we in onze stad wel degelijk veel om trots op te zijn.
Om van de huidige generatie ‘trotse Alphenaren’ te maken lijkt echt een Maximabrug te ver, maar als we de hoofdzaken van de bijzaken weten te scheiden, komt er ooit een generatie die zich zonder een spoor van schaamte Alphenaar zal noemen.
Daar moet die huidige generatie dan wel hard aan werken!

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen