Alphen aan den Rijn, een geweldige stad om te wonen!

Ik sta er natuurlijk bekend om nogal kritisch te staan tegenover allerlei ontwikkelingen die Alphenaren geacht worden positief en leuk te vinden. Nou, ik woon echt al té lang in deze stad om al die onzin zomaar te geloven. Alles komt tot stilstand (lees mijn blog ‘Alphen buigt, kraakt en komt tot stilstand op http://www.beleefalphen.wordpress.com) en ons gemeentebestuur blijft maar mooie dromen in het rond slingeren. Dromen die op hun beurt óók zullen sneuvelen. Al die plannen moeten ertoe leiden dat Alphenaren trots op hun stad zullen zijn. Maar niet de gebouwen, wegen en bruggen maken dat die Alphenaar zich identificeert met zijn of haar stad, dat doen die Alphenaren zelf. Dát kunt U lezen op mijn nieuwste blog “Stedelijke identiteit” op http://wwwbeleefalphen.wordpress.com.

Aan de andere kant, als het in Alphen nergens deugde, zouden we toch als een haas maken dat we uit deze stad weg kwamen, maar, uitzonderingen daargelaten, is dat niet het geval. We zijn er dan wel allerminst trots op Alphenaar te zijn; we kunnen ons maar moeilijk identificeren met die stad; we hebben zelfs ronduit kritiek op met name het functioneren van ons Stadshart, om van de politiek maar te zwijgen. Maar uiteindelijk zijn we met Alphen aan den Rijn als woonplaats best tevreden. Want je woont natuurlijk wel handig overal dichtbij, met wat uitzonderingen zijn de verbindingen prima (niet voor niets barst het hier van de logistieke bedrijven), zit het prima met de scholing van onze kinderen en zijn de sportfaciliteiten uit de kunst te noemen voor een middelgrote stad. Cultureel heeft de Alphenaar ook weinig om te klagen, al doet hij dat wel en, in deze tijd van bezuiniging, is ook de gezondheidszorg prima in orde. Dat velen graag weer een ‘compleet basisziekenhuis’ zouden willen, ach, mensen hebben hun dromen, hoe irrealistisch ook, nodig.
Aan het Stadshart is natuurlijk nog heel veel te sleutelen, al lijkt het allemaal wat met punaises en plakband te gaan, in plaats van met schroeven en spijkers (mijn plan van ‘1 Miljoen), en er kan nog heel wat verbeterd worden aan de wegen IN onze stad.
Misschien zijn we niet trots op onze stad, maar we kunnen best trots zijn op veel dingen die in en rond onze stad gebeuren. Die zijn er namelijk zat!
Want laten we even stilstaan bij onze “eigen” recreatiemogelijkheden, in vogeldierentuin Avifauna, in het Archeon, nu mét museum, bij het ‘strandje’ bij ‘Wet ’n Wild’, in het recreatiegebied aan de andere kant van de Zegerplas. En natuurlijk op de kilometers lange fiets- en vaarroutes door het landelijke gebied dat zich aan alle kanten van de stad uitstrekt.
Waar we ook trots op kunnen zijn is de, landelijk bekende, Oldtimerdag, die vele honderden bezoekers trekt vanuit, maar vooral ook van buiten de stad. Ik zie met genoegen dat het ‘Alphen Ice-Event’ nu eindelijk genoeg sponsors heeft gevonden om het Rijnplein om te toveren tot ‘the place to be’ tijdens de feestdagen. Vier lange weken ijspret midden in de stad! En ik hoop werkelijk dat het plan, de desolate donkerte van het Thorbeckeplein te herscheppen in een gezellige kerstmarkt, inderdaad gerealiseerd wordt. Lekker door de, nu verlichte, stad drentelen van het ene (Ice-Event) naar het andere (Kerstmarkt) evenement. Geweldig toch?
Tja, natuurlijk zijn er altijd zeurpieten die het Lakeside festival aan de Zegerplas, teveel herrie vinden geven. Nou, tenslotte woon ik aan de overkant van die plas, maar voor een paar avonden mag ‘de jeugd’ wel eens uit z’n dak gaan, toch? En nu blijkt ook het ‘Zomerspektakel’ tot een vaste waarde uit te groeien en kan heel Alphen zich nog een weekend in de eigen stad vermaken. Tja, het moet toch allemaal maar even georganiseerd, en gesponsord, worden. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor ‘Culinair Alphen’ dat onze stad opnieuw een aantal dagen boven haar omvang uit doet stijgen. Ik noemde al de vele, pas gerenoveerde, sportfaciliteiten waarvan duizenden grote en kleine Alphenaren met veel genoegen gebruik van maken. En natuurlijk (ik zal vast wel iets vergeten, waarvoor mijn excuses) is daar ons unieke ‘Vakantiespel’, niet alleen goed voor een week lang plezier voor 1500 kinderen en 500 vrijwilligers, maar ook nog eens verantwoordelijk voor alles wat een beetje Sinterklaas nodig heeft. Waar heeft de sint nu zijn eigen ‘Oranjecomité’? En natuurlijk ben ik net zo trots op het Sinterklaasjournaal, waarmee een aantal enthousiastelingen bij ‘mijn’ AlphenStadFM/TV bezig is. Want onze locale omroep wordt voor veruit het grootste deel door vrijwilligers gerund!

Tja, en dan kan ik wel de kritiek van ‘Stennis Dennis’ delen ten aanzien van de jaarlijkse ‘gondelvaart’, en de inadequate aanpak van culturele voorzieningen kritiseren, maar ja, het gebeurt wel, natuurlijk, en voor veel mensen vormen die een beleving die ze niet graag zouden missen.
Natuurlijk beseffen we nog niet allemaal dat onze stad hand over hand vergrijst, dat jongeren de stad uit worden gedreven omdat we er in blijven slagen hen onvoldoende huisvesting te bieden, en dat onze politiek maar matig functioneert. Maar ja, ondanks alle kritiek, ondanks het gebrek aan een gezamenlijk historisch perspectief, hebben we in onze stad wel degelijk veel om trots op te zijn.
Om van de huidige generatie ‘trotse Alphenaren’ te maken lijkt echt een Maximabrug te ver, maar als we de hoofdzaken van de bijzaken weten te scheiden, komt er ooit een generatie die zich zonder een spoor van schaamte Alphenaar zal noemen.
Daar moet die huidige generatie dan wel hard aan werken!

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen