Het DORP Alphen aan den Rijn

Voor een gemeente met de pretentie om een toonaangevende status binnen de provincie te krijgen, denken en doen de mensen, die het hier voor het zeggen hebben, wel erg dorps.
Want waar vind je nou een stad met wel DRIE supermarkten in haar centrum, waardoor heel veel inwoners onnodig gedwongen worden mét hun auto naar dat centrum te komen om de wekelijkse boodschappen te doen. Zelfs grote retailers als Albert Heijn zien in stadscentra vooral ruimte voor “vergeten boodschappen”, fast food, verse specialiteiten en delicatessen. Een moderne full-service supermarkt staat aan de rand van de woonwijken, gemakkelijk bereikbaar en omzoomd door voldoende parkeerplaatsen.
Waar anders is een branchecommissie zo hard bezig het stadscentrum van gisteren te formeren in een tijd waarin ik voorspel dat winkels binnen een geïntegreerde ‘Bricks&Clicks’ formule alleen maar kleiner worden. En professor Cor Molenaar zelfs een boek schrijft met als titel “Het einde van winkels?”. Nog wel met een vraagteken, maar toch.

Waar anders…..
Waar anders wordt stug doorgepland op de vorming van één centrale bibliotheek alsof internet niet bestaat en Alphen niet veroudert. De gemeenteraad besteedt nu meer tijd aan de gebruiksaanwijzing voor de iPad dan aan vergaderen, maar verbindt dat apparaat helemaal niet met de verouderende functie van de bibliotheek als ‘boekenpakhuis’. De voor het Cultuurhuis verantwoordelijke fractie van de PvdA pleit wel al jaren voor een ‘wijkgericht’ welzijnsbeleid, maar laat bibliotheekvoorzieningen daar bewust buiten om hun ‘gouden kalf’, het cultuurhuis aan het Thorbeckeplein, niet in gevaar te brengen.
Waar anders kwamen ze op het malle idee Mediamarkt uit te nodigen midden in de nieuwbouw aan de Hoge Zijde te komen zitten, waar die winkel nauwelijks bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van het stadshart, maar wel een enorm beslag legt op de schaarse parkeerruimte.
Waar anders dan in Alphen wordt een complete woonwijk (Kerk en Zanen) slechts met een fietstunnel en een tweebaans karrenspoor met de rest van de stad verbonden, zodat daar wonende inwoners sneller, en zonder parkeerkosten, in Zoetermeer kunnen gaan winkelen dan hun eigen Stadshart te bezoeken? En waar anders kan het zo zijn dat die gemeente moeilijk doet over een paar parkeerplaatsen voor de nieuwe ALDI vestiging aan de Euromarkt, omdat ze anders bij monopolist Hoogvliet supermarkten wel eens boos kunnen worden? 
Waar anders krijgt datzelfde Hoogvliet het voor elkaar dat ze nóg een supermarkt mogen bouwen in De Baronie, terwijl ze ook al zijn gaan voordringen in De Ridderhof, in een winkelcentrum dat zeker niet op nóg een supermarkt zat te wachten? Blijkbaar hoeft daar GEEN studie naar parkeerplaatsen te worden gemaakt! En nu we toch met Hoogvliet bezig zijn, waarom laat de gemeente zich zoveel gelegen liggen aan de wens van dit bedrijf om de Grote Bypass richting Leimuiden aan te leggen. Terwijl het bedrijf n.b. gaat verkassen naar Bleiswijk, een plaats die ook geen verbindingsweg met het noorden heeft.
Waar geeft de gemeente toestemming om, MIDDEN IN EEN WOONWIJK, in de oude Baroniegebouwen een GROOTSCHALIG winkelcentrum aan te leggen dat erop gericht is vooral klanten te trekken van buiten die woonwijk. En daarbij een verkeersdruk te accepteren die men juist op andere plekken in de stad, tegen hoge kosten, wil laten verdwijnen.
Waar elders wordt een nieuw initiatief als ‘De Stadskiosk’ verbannen naar de minst belopen plek in ons stadshart, de brug over het verbindingskanaal, terwijl er wel, MAANDENLANG, midden op het Rijnplein een container mag staan om eerst het KPN glasvezelnet te promoten, en nu een automerk? Er zijn tal van plaatsen te bedenken voor dit soort kleinschalige retail (microstores) maar de gemeente, én de branchecommissie, blijven denken in ‘echte’ winkels, alsof er binnen het vakgebied retail geen sprake is van ontwikkelingen rond “Multi Channel Distributie”. Men vindt het al een hele stap dat in ‘uitloopstraten’ als Raadhuisstraat en Hooftstraat nog detailhandel door zelfstandige, vaak beginnende, detaillisten geduld wordt. Trouwens, met een overdosis horeca, én de blinde muur van de Hoogvliet vestiging, is de Julianastraat ook steeds meer een uitloopstraat van ons Stadshart geworden, in plaats van een onderdeel daarvan.

Nee, het is helemaal niet zo erg dat de ontwikkeling aan de Lage Zijde is vertraagd. Het verstrekt gemeente én zakenleven weer wat tijd om bij zinnen te komen en zich eens voor te stellen wat de functie van ons stadshart in de toekomst moet zijn. In plaats van zich te richten op wat die functie als dorpscentrum was.

Wat die functie dan wel zal zijn? Om het wat objectief te houden citeer ik maar even professor Molenaar: “In het stadscentrum ontstaat hierdoor (uitplaatsen supermarkten en grootschalige detailhandel) weer ruimte voor de kleinere, gespecialiseerde, winkels. Daar komt social shopping weer tot bloei. Recreatie en ‘fun’ staan daarbij op de eerste plaats. Met de horeca en cultuurvoorzieningen wordt het stadshart weer levendiger, want hier komen de mensen om gezellig te funshoppen en te relaxen.”

Ik heb het al vaker gezegd, kiezen we in Alphen aan den Rijn voor het dorpse verleden, of voor de stadse toekomst? 

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws