Cultuurgebouw ondergang Alphense Cultuur?

Tijdens de laatste raadsvergadering bleek maar al te duidelijk dat er aan de Lage Zijde een moeilijke situatie is ontstaan. Want zelfs als de deal met Corio lukt, en Wonen Centraal inderdaad nieuwe woningen realiseert, wordt de Lage Zijde toch jarenlang een schier onbegaanbaar gebied.
Om de parkeergarage, aan het eind van de nieuwe Thorbeckelaan, te realiseren, moet het Thorbeckegebouw, mét parkeergarage én bibliotheek, verdwijnen. Dat betekent, binnen de bestaande politieke ‘kaders’, dat het cultuurgebouw dan al gereed moet zijn om die bibliotheek te huisvesten. Maar omdat het niet te verwachten is dat Corio ook maar één cent investeert voor die parkeergarage er is, zal ons trotse Cultuurgebouw jarenlang oprijzen uit de bouwput ‘Lage Zijde’. In wezen zal dat gebouw alleen per fiets bereikbaar zijn, wát de gemeente hier ook over zegt. De praktijk zal zijn dat, omdat volgens de plannen de bibliotheek Ridderveld dan is gesloten, die bibliotheek, mét de muziekschool, enorm veel klanten verliest. Wie dit niet gelooft, moet toch maar eens met onze zwemclubs gaan praten, waar, conform mijn voorspellingen, het ledenaantal zo sterk is gedaald dat ze niet weten hoe ze de huur van het nieuwe zwembad moeten gaan opbrengen. Nee, als de plannen doorgaan zoals ze deze week werden gepresenteerd, zou dat Cultuurhuis wel eens de ondergang van onze culturele sector kunnen worden.
Maar is het niet veel beter de bestaande plannen, die dateren van ver voor de kredietcrisis, te vergeten en de zaak van nul af weer op te bouwen? Aan die, met € 300.000 betaalde, MAB plannen hebben we toch niets, nu Corio al heeft gezegd met eigen plannen te komen. Gewoon de hele zaak afblazen, en de uitgangspunten voor dat Lage Zijde plan realiseren binnen de nieuwe mogelijkheden.
Dat zou een heel andere opbouw te zien geven, ik geef maar een opzet:
• Goede bereikbaarheid is een eerste vereiste voor welk stadscentrum dan ook. Dat is aan de Hoge Zijde wel geregeld, maar aan de Lage Zijde is de aanleg van de Thorbeckelaan vanaf de Oranje Nassausingel, eindigend in een moderne parkeergarage essentieel. Als retailplanoloog zie ik niet in waarom we ook maar één cent in die Lage Zijde zouden investeren zonder eerst voldoende parkeermogelijkheden te scheppen. Gelukkig ziet wethouder Lyczak dat ook zo.
• Stel de bouw van het Cultuurhuis uit tot de infrastructuur klaar is, dat geeft tegelijkertijd de mogelijkheid om nog eens goed over de invulling ervan na te denken.
• Natuurlijk zou het beter zijn de ‘bibliotheek’ te verspreiden over de wijken, zoals ik eerder heb bepleit, maar in ieder geval moet de sluiting aan de Ridderhof ongedaan worden gemaakt. Voor de centrumbewoners kan tijdelijk ruimte worden gevonden in het Stadhuis (postkantoor), of in de oude HBS, terwijl er in Kerk en Zanen nog wel wat vierkante meters bedrijfsruimte te huur staan. Dan is in ieder geval de druk van de ketel.
• Intussen blijft de muziekschool nog maar een paar jaar in het oude Raadhuis; ik heb niet de indruk dat die musici zitten springen om te verkassen.
• Hoewel het vele politici nog maar kort geleden duidelijk was dat we ‘absoluut’ in de Gnephoekpolder moesten gaan bouwen, blijkt nu zonneklaar dat we de nieuwbouw IN de stad niet eens kwijt kunnen. Dus worden de beoogde woningen langs het spoor in Kerk en Zanen, in de ‘Lupinehof’, op het tijdelijke busstation, bij de Adventskerk én op het Aarplein voorlopig NIET gebouwd. Daarom zou ik ervoor willen pleiten op dat Aarplein ‘starterwoningen’ te bouwen, ook al zo’n veelbesproken punt in de raadszaal waar tot op heden HELEMAAL niets van terechtkomt. Dat is immers voor jonge stellen een prima plaats, vlak bij het stadscentrum voor shoppen en uitgaan, met een stadsbushalte voor de deur en maar vijf minuten van het station vandaan. Zo kunnen ze een groter deel van hun inkomen in een eigen huis steken, als basis voor later. Een beetje paternalisme mag wel, nu de huizenmarkt voor deze doelgroep praktisch gesloten blijkt. En natuurlijk mag de gemeente best wat NUON Euro’s steken in zo’n project dat met name op toekomstige generaties Alphenaren is gericht.
Als dan Wonen Centraal tenminste haar deel van dat Lage Zijde plan invult, ontstaat op deze manier tegen 2020 een stadscentrum waar niet alleen de Alphenaar, maar ook de inwoners van de vele grote en kleine kernen elders in de gemeente met plezier kunnen winkelen en recreëren.
En dat Cultuurhuis, dat komt er dan ook nog wel, in welke vorm dan ook. Maar niet als EERSTE gebouw, maar als LAATSTE.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen