Koppigheid!

Er ontstond nogal wat commotie toen bleek dat het college van Alphen aan den Rijn bewust een brief had achtergehouden waaruit een absoluut NEE van de provincie klonk ten aanzien van Maximabrug en Bypass!
De gemeente mag die Maximabrug zo hoog en zo breed maken als ze wil, maar er komen maar twee rijstroken en aansluiting, op welke bypass dan ook, is uitgesloten. Bewust achtergehouden? Natuurlijk. Het college zat, met twee wethouders minder, toch al in zak en as, en hoopte tegelijkertijd, tegen beter weten in, dat het nieuwe provinciale college een andere mening zou hebben. Nou, dan kun je zo’n brief, democratie of niet, natuurlijk best even verdonkeremanen. Wethouder Hoekstra was zelfs verbaasd over de commotie, zo’n briefje, én dan nog? Tenslotte was er een nieuwe gedeputeerde, een Alphense nota bene, Liesbeth Spies, en die zou het Alphense belang wel even tot provinciaal belang maken.
Tja, die aanslag op haar integriteit kon Liesbeth natuurlijk niet naast zich neerleggen, en dus zorgde zij voor helderheid. Of die grote en kleine bypass nou wel of niet in het eigen locale CDA verkiezingsprogramma staan, doet niets ter zake. De provincie blijft op haar standpunt dat hiervoor geen provinciale cent wordt uitgegeven. Erger nog, ze zet gelijk een streep door de Alphense plannen om de kosten van die bypass te betalen uit de grondverkoop voor huizenbouw in de Gnephoek. Ook die stadsuitbreiding hoeft op geen enkele support van de provincie te rekenen.

Kortom, de provincie gedraagt zich op de manier zoals ik al zes jaar voorspel dat ze zich zal gedragen. Er liggen heus belangrijkere zaken op het provinciale bordje dan de uitvoering van het Alphense Verkeers en Vervoersplan. Dat er een permanente busbaan komt langs de N207, zeer onterecht als ‘verdubbeling van de N207’ gezien, is de enige handreiking die Alphenaren van de provincie op dit traject mogen verwachten. Dat er een proef komt om ook vrachtauto’s op het eerste stukje, tot de Kruisweg, toe te laten, maakt het principe van die busbaan niet anders. Persoonlijk denk ik overigens dat deze proef tot grote problemen voor het openbaar vervoer en hulpdiensten zal leiden, maar daar is het een proef voor, nietwaar. Maar alle dromen over bypasses, N207 verdubbeling en een tunnel bij Leimuiden kunnen blijven waar ze horen: in Dromenland.
Nu wordt het tijd de politici, die bijkans tot de dood willen strijden voor hun wensen, uit dat zelfgeschapen dromenland te halen. Tenslotte zijn er over twee jaar verkiezingen en ik zie Rijnwoudenaren nog niet zo snel stemmen op een Alphense kandidaat die erin slaagde ‘hun’ Maximabrug voor onbepaalde tijd te vertragen. En de Boskopers zullen zich afvragen waarom de Alphenaren zonder problemen naar de A4 moeten kunnen reizen terwijl zij om de haverklap voor de hefbrug moeten wachten. Nee, als de Alphense politici in hun koppigheid blijven hangen, voorzie ik, via voorkeurstemmen, grote wijzigingen in de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente.

Datzelfde geldt voor de bouw van de Alphense disco, die in elke andere organisatie dan de Alphense gemeente allang zou zijn afgeblazen, maar waar wethouder du Chatinier hardnekkig vasthoudt aan zijn belofte de Alphense jeugd hun DISCO te leveren. Geen hond die daaraan wil, tenzij er gelijk weer een heel complex aan andere, helemaal ongewenste, activiteiten aan wordt gekoppeld. Dát hebben we eerder meegemaakt, toen de ijsbaan van Gijsman steeds kleiner werd, en het Lunapark er omheen, met hypermarkt, steeds groter. Onze Michel blijft maar steeds praten vanuit het belang van onze jeugd, terwijl insiders het toch onverbloemd met me eens zijn dat in zo’n Megadisco voor iedereen plaats is, behalve voor die jeugd. Nee, ook de discodromen blijven in dromenland!

Fractieleider Ruud Gebel van de VVD maakt het nog bonter door te verklaren dat nóg zo’n collegedroom, het cultuurgebouw, wel toekomst heeft omdat alle beoogde participanten daarover een principebesluit hebben genomen. Ze zijn het alleen nog niet eens over datgene waar ze het al jaren over eens hadden moeten zijn, namelijk wie de beste plaats krijgt, en hoe het culturele café moet worden opgezet. Je zou toch denken…. Enfin, er ligt nog een schone taak voor de huidige wethouder cultuur, Hélène Opatja.
En dan dat principe besluit van de participanten. Gebel moet beslist vergeten zijn dat die participanten allemaal zwaar afhankelijk zijn van de gemeentelijke subsidieruif, zodat ‘hun’ besluit niets anders inhoudt dan dat ze hun handtekening hebben gezet onder een stuk dat door de gemeente, door de huidige coalitie, is opgesteld. Bestuursdwang zonder dat het zo mag heten.

Het lijkt erop dat onze collegepartijen, als echte Don Quichot’s, liever tegen windmolens vechten dan deze op de economische tegenwind laten draaien. Dat is op zichzelf niet zo erg, maar het gebeurt wel op mijn en uw kosten!

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen