Koppigheid!

Er ontstond nogal wat commotie toen bleek dat het college van Alphen aan den Rijn bewust een brief had achtergehouden waaruit een absoluut NEE van de provincie klonk ten aanzien van Maximabrug en Bypass!
De gemeente mag die Maximabrug zo hoog en zo breed maken als ze wil, maar er komen maar twee rijstroken en aansluiting, op welke bypass dan ook, is uitgesloten. Bewust achtergehouden? Natuurlijk. Het college zat, met twee wethouders minder, toch al in zak en as, en hoopte tegelijkertijd, tegen beter weten in, dat het nieuwe provinciale college een andere mening zou hebben. Nou, dan kun je zo’n brief, democratie of niet, natuurlijk best even verdonkeremanen. Wethouder Hoekstra was zelfs verbaasd over de commotie, zo’n briefje, én dan nog? Tenslotte was er een nieuwe gedeputeerde, een Alphense nota bene, Liesbeth Spies, en die zou het Alphense belang wel even tot provinciaal belang maken.
Tja, die aanslag op haar integriteit kon Liesbeth natuurlijk niet naast zich neerleggen, en dus zorgde zij voor helderheid. Of die grote en kleine bypass nou wel of niet in het eigen locale CDA verkiezingsprogramma staan, doet niets ter zake. De provincie blijft op haar standpunt dat hiervoor geen provinciale cent wordt uitgegeven. Erger nog, ze zet gelijk een streep door de Alphense plannen om de kosten van die bypass te betalen uit de grondverkoop voor huizenbouw in de Gnephoek. Ook die stadsuitbreiding hoeft op geen enkele support van de provincie te rekenen.

Kortom, de provincie gedraagt zich op de manier zoals ik al zes jaar voorspel dat ze zich zal gedragen. Er liggen heus belangrijkere zaken op het provinciale bordje dan de uitvoering van het Alphense Verkeers en Vervoersplan. Dat er een permanente busbaan komt langs de N207, zeer onterecht als ‘verdubbeling van de N207’ gezien, is de enige handreiking die Alphenaren van de provincie op dit traject mogen verwachten. Dat er een proef komt om ook vrachtauto’s op het eerste stukje, tot de Kruisweg, toe te laten, maakt het principe van die busbaan niet anders. Persoonlijk denk ik overigens dat deze proef tot grote problemen voor het openbaar vervoer en hulpdiensten zal leiden, maar daar is het een proef voor, nietwaar. Maar alle dromen over bypasses, N207 verdubbeling en een tunnel bij Leimuiden kunnen blijven waar ze horen: in Dromenland.
Nu wordt het tijd de politici, die bijkans tot de dood willen strijden voor hun wensen, uit dat zelfgeschapen dromenland te halen. Tenslotte zijn er over twee jaar verkiezingen en ik zie Rijnwoudenaren nog niet zo snel stemmen op een Alphense kandidaat die erin slaagde ‘hun’ Maximabrug voor onbepaalde tijd te vertragen. En de Boskopers zullen zich afvragen waarom de Alphenaren zonder problemen naar de A4 moeten kunnen reizen terwijl zij om de haverklap voor de hefbrug moeten wachten. Nee, als de Alphense politici in hun koppigheid blijven hangen, voorzie ik, via voorkeurstemmen, grote wijzigingen in de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente.

Datzelfde geldt voor de bouw van de Alphense disco, die in elke andere organisatie dan de Alphense gemeente allang zou zijn afgeblazen, maar waar wethouder du Chatinier hardnekkig vasthoudt aan zijn belofte de Alphense jeugd hun DISCO te leveren. Geen hond die daaraan wil, tenzij er gelijk weer een heel complex aan andere, helemaal ongewenste, activiteiten aan wordt gekoppeld. Dát hebben we eerder meegemaakt, toen de ijsbaan van Gijsman steeds kleiner werd, en het Lunapark er omheen, met hypermarkt, steeds groter. Onze Michel blijft maar steeds praten vanuit het belang van onze jeugd, terwijl insiders het toch onverbloemd met me eens zijn dat in zo’n Megadisco voor iedereen plaats is, behalve voor die jeugd. Nee, ook de discodromen blijven in dromenland!

Fractieleider Ruud Gebel van de VVD maakt het nog bonter door te verklaren dat nóg zo’n collegedroom, het cultuurgebouw, wel toekomst heeft omdat alle beoogde participanten daarover een principebesluit hebben genomen. Ze zijn het alleen nog niet eens over datgene waar ze het al jaren over eens hadden moeten zijn, namelijk wie de beste plaats krijgt, en hoe het culturele café moet worden opgezet. Je zou toch denken…. Enfin, er ligt nog een schone taak voor de huidige wethouder cultuur, Hélène Opatja.
En dan dat principe besluit van de participanten. Gebel moet beslist vergeten zijn dat die participanten allemaal zwaar afhankelijk zijn van de gemeentelijke subsidieruif, zodat ‘hun’ besluit niets anders inhoudt dan dat ze hun handtekening hebben gezet onder een stuk dat door de gemeente, door de huidige coalitie, is opgesteld. Bestuursdwang zonder dat het zo mag heten.

Het lijkt erop dat onze collegepartijen, als echte Don Quichot’s, liever tegen windmolens vechten dan deze op de economische tegenwind laten draaien. Dat is op zichzelf niet zo erg, maar het gebeurt wel op mijn en uw kosten!

Geef een reactie

Recent nieuws

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn

Kerkelijk bureau gesloten 15.10.2018 02:06 Adventskerk | Nieuws

Zondag 21 oktober 2018: Koffiedrinken na de dienst 14.10.2018 10:06 Sionskerk Alphen

Alphens kerstkoor 2018 gaat beginnen 12.10.2018 19:26 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 12.10.2018 11:56 Adventskerk | Nieuws

Wethouder Han de Jager sprak voor Raad voor Volksgezondheid en Samenleving 12.10.2018 10:59 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17