Nutteloos naar Nergenshuizen

De MAXIMA-brug over de Oude Rijn lijkt uit te lopen op het grootste fiasco van de nieuwe fusiegemeente. De provincie Zuid-Holland medefinanciert het project als een even simpele als noodzakelijke verbinding van het Koudekerkse industriegebied met de buitenwereld. Maar het Alphense college ziet die brug als de eerste stap naar de realisatie van de ‘Grote Bypass’ en legt daarmee elk woord uit Den Haag in het eigen voordeel uit. Toch is men daar een stuk minder gerust op dan uit persberichten blijkt. Bij de aanvraag voor een krediet van € 1.189.000 (of je een emmer leeggooit) wordt de bypass er dan ook onversneden cryptisch bijgehaald: “De uitwerking van de opdracht moet er toe leiden dat de gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Rijnwoude kunnen besluiten over realisatie van de Maximabrug op basis waarvan de realisatie van de grote bypass van Alphen aan den Rijn niet onmogelijk wordt gemaakt.” Kortom, officieel spreekt de gemeente alleen over de brug zoals de provincie die aan de huidige gemeente Rijnwoude heeft toegezegd, maar die brug moet wel gelijk geschikt zijn voor de door Alphen aan den Rijn gewenste vierbaans weg van de N11 naar de A4 bij Leimuiden!

Om uit te zoeken welke effecten zo’n grote, hoge en peperdure brug heeft op de omgeving, en vooral wat dat gaat kosten, gaan de twee gemeenten bijna één miljoen Euro uitgeven voor verder onderzoek. En dat zonder in te gaan op de, mijns inziens terechte, suggestie van de fractie van Nieuw Elan om met een zware delegatie voordien een uitspraak hierover, positief of negatief, van de provincie af te dwingen. Tenslotte, als de provincie NEE zegt, kan dat bedrag bespaard worden en hoeft er niet op allerlei andere, veel sympathiekere, doelen bezuinigd worden.
Nee, het lijkt erop dat de gemeente ook naar de provincie toe haar beproefde salamitactiek wil toepassen. Eerst op eigen kracht (!) dat onderzoek financieren; vervolgens binnen een onduidelijke financieringsconstructie met, o.a., het al toegezegde bedrag van de provincie de gewenste brug realiseren en vervolgens die grote investering (toch gauw 30-40 miljoen Euro) gebruiken om de rest van die Grote Bypass te financieren (€ 150 miljoen volgens de gemeente, € 250 miljoen volgens iedereen anders). Tja, en als er zoveel geld is uitgegeven, kan het verbreden van de N207 er ook nog wel bij. Uiteindelijk maakt het aanleggen van een tunnel bij Leimuiden niets meer uit. Of deze Alphense collegehobby nou net iets meer, of nou net iets minder dan een half miljard kost, is dan niet meer belangrijk. De ellende is natuurlijk wel dat de burgers van onze, dan vergrote, gemeente dat wel grotendeels zelf moeten betalen. Tenslotte zijn rijks- en provinciale subsidies mooi, maar moet de gemeente ook zelf een substantieel bedrag ophoesten. Geld dat dan niet meer kan worden besteed aan zaken die de inwoners nu of over tien, twintig jaar veel liever willen. Kortom, de gemeente dóet net of het hier slechts gaat om een investering van 1,185 miljoen, maar in feite legt bestuur én politiek (de Alphense gemeenteraad stemde, op GL, SP en NE na, in overgrote mate met dit voorstel in) daarmee een enorme claim op toekomstige Alphenaren. Het lijkt erop dat onze politici de ‘NUON’ pot van 128 miljoen beschouwen als het spreekwoordelijke potje van de weduwe, en dat bedrag, via diverse projecten (Stadshart) meerdere keren gaan uitgeven. In ieder geval voor de nieuwe gemeenteraad er haar mening over kan geven. Zo mag je rustig de vraag stellen of de inwoners van Boskoop, die HELEMAAL niets hebben aan welke Maximabrug ook, daarvoor zoveel geld zouden willen uitgeven.
De eeuwenoude uitspraak ‘na ons de zondvloed’ lijkt dan ook van toepassing op het gemeentelijke beleid in dezen. Want wat zijn de risico’s van deze politiek? Nou, áls de provincie over een jaar onomwonden NEE zegt tegen de bypass, is er weer acht ton gemeenschapsgeld in de Oude Rijn gegooid. Als de provincie zich laat bepraten, maar uiteindelijk NEE zegt tegen de enorme meerkosten die een Grote (en Kleine) bypass met zich meebrengt, houden we een enorm nutteloos gevaarte (6,5 meter doorvaarthoogte) over dat naar Nergenshuizen leidt. Want voor het verkeer van en naar Koudekerk is een vierbaans brug (met vierbaans op- en afrijstroken) natuurlijk ernstig overdreven. En richting Alphen leidt alle verkeer over de ouderwetse ’s Molenaarsbrug, dát zal weinig soelaas bieden.

Anderzijds geloof ik de wethouder niet dat ook een tweebaans brug voor alleen lokaal verkeer zo hoog moet zijn. Tenslotte woon ik al een tijdje in Alphen, en heb jarenlang richting Hazerswoude langs de Rijn moeten rijden. De drukte op dat vaarwater heeft me, wat sloepjes, roeiboten en kano’s daargelaten, nooit geïmponeerd. Een lage draaibrug, of een simpele hefbrug, lijkt zowel financieel, functioneel én milieutechnisch (horizonvervuiling) zonder meer een haalbare kaart. Maar dát zal ons college nooit bij de provincie bepleiten, natuurlijk. Want als die lage brug er een keer ligt, is het definitief afgelopen met de droom van de bypass.

Dat dan de omwonenden een zucht van verlichting zullen slaken, is evident.
Kortom, wie haalt onze politici uit hun dromenland?

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws