Nutteloos naar Nergenshuizen

De MAXIMA-brug over de Oude Rijn lijkt uit te lopen op het grootste fiasco van de nieuwe fusiegemeente. De provincie Zuid-Holland medefinanciert het project als een even simpele als noodzakelijke verbinding van het Koudekerkse industriegebied met de buitenwereld. Maar het Alphense college ziet die brug als de eerste stap naar de realisatie van de ‘Grote Bypass’ en legt daarmee elk woord uit Den Haag in het eigen voordeel uit. Toch is men daar een stuk minder gerust op dan uit persberichten blijkt. Bij de aanvraag voor een krediet van € 1.189.000 (of je een emmer leeggooit) wordt de bypass er dan ook onversneden cryptisch bijgehaald: “De uitwerking van de opdracht moet er toe leiden dat de gemeenteraden van Alphen aan den Rijn en Rijnwoude kunnen besluiten over realisatie van de Maximabrug op basis waarvan de realisatie van de grote bypass van Alphen aan den Rijn niet onmogelijk wordt gemaakt.” Kortom, officieel spreekt de gemeente alleen over de brug zoals de provincie die aan de huidige gemeente Rijnwoude heeft toegezegd, maar die brug moet wel gelijk geschikt zijn voor de door Alphen aan den Rijn gewenste vierbaans weg van de N11 naar de A4 bij Leimuiden!

Om uit te zoeken welke effecten zo’n grote, hoge en peperdure brug heeft op de omgeving, en vooral wat dat gaat kosten, gaan de twee gemeenten bijna één miljoen Euro uitgeven voor verder onderzoek. En dat zonder in te gaan op de, mijns inziens terechte, suggestie van de fractie van Nieuw Elan om met een zware delegatie voordien een uitspraak hierover, positief of negatief, van de provincie af te dwingen. Tenslotte, als de provincie NEE zegt, kan dat bedrag bespaard worden en hoeft er niet op allerlei andere, veel sympathiekere, doelen bezuinigd worden.
Nee, het lijkt erop dat de gemeente ook naar de provincie toe haar beproefde salamitactiek wil toepassen. Eerst op eigen kracht (!) dat onderzoek financieren; vervolgens binnen een onduidelijke financieringsconstructie met, o.a., het al toegezegde bedrag van de provincie de gewenste brug realiseren en vervolgens die grote investering (toch gauw 30-40 miljoen Euro) gebruiken om de rest van die Grote Bypass te financieren (€ 150 miljoen volgens de gemeente, € 250 miljoen volgens iedereen anders). Tja, en als er zoveel geld is uitgegeven, kan het verbreden van de N207 er ook nog wel bij. Uiteindelijk maakt het aanleggen van een tunnel bij Leimuiden niets meer uit. Of deze Alphense collegehobby nou net iets meer, of nou net iets minder dan een half miljard kost, is dan niet meer belangrijk. De ellende is natuurlijk wel dat de burgers van onze, dan vergrote, gemeente dat wel grotendeels zelf moeten betalen. Tenslotte zijn rijks- en provinciale subsidies mooi, maar moet de gemeente ook zelf een substantieel bedrag ophoesten. Geld dat dan niet meer kan worden besteed aan zaken die de inwoners nu of over tien, twintig jaar veel liever willen. Kortom, de gemeente dóet net of het hier slechts gaat om een investering van 1,185 miljoen, maar in feite legt bestuur én politiek (de Alphense gemeenteraad stemde, op GL, SP en NE na, in overgrote mate met dit voorstel in) daarmee een enorme claim op toekomstige Alphenaren. Het lijkt erop dat onze politici de ‘NUON’ pot van 128 miljoen beschouwen als het spreekwoordelijke potje van de weduwe, en dat bedrag, via diverse projecten (Stadshart) meerdere keren gaan uitgeven. In ieder geval voor de nieuwe gemeenteraad er haar mening over kan geven. Zo mag je rustig de vraag stellen of de inwoners van Boskoop, die HELEMAAL niets hebben aan welke Maximabrug ook, daarvoor zoveel geld zouden willen uitgeven.
De eeuwenoude uitspraak ‘na ons de zondvloed’ lijkt dan ook van toepassing op het gemeentelijke beleid in dezen. Want wat zijn de risico’s van deze politiek? Nou, áls de provincie over een jaar onomwonden NEE zegt tegen de bypass, is er weer acht ton gemeenschapsgeld in de Oude Rijn gegooid. Als de provincie zich laat bepraten, maar uiteindelijk NEE zegt tegen de enorme meerkosten die een Grote (en Kleine) bypass met zich meebrengt, houden we een enorm nutteloos gevaarte (6,5 meter doorvaarthoogte) over dat naar Nergenshuizen leidt. Want voor het verkeer van en naar Koudekerk is een vierbaans brug (met vierbaans op- en afrijstroken) natuurlijk ernstig overdreven. En richting Alphen leidt alle verkeer over de ouderwetse ’s Molenaarsbrug, dát zal weinig soelaas bieden.

Anderzijds geloof ik de wethouder niet dat ook een tweebaans brug voor alleen lokaal verkeer zo hoog moet zijn. Tenslotte woon ik al een tijdje in Alphen, en heb jarenlang richting Hazerswoude langs de Rijn moeten rijden. De drukte op dat vaarwater heeft me, wat sloepjes, roeiboten en kano’s daargelaten, nooit geïmponeerd. Een lage draaibrug, of een simpele hefbrug, lijkt zowel financieel, functioneel én milieutechnisch (horizonvervuiling) zonder meer een haalbare kaart. Maar dát zal ons college nooit bij de provincie bepleiten, natuurlijk. Want als die lage brug er een keer ligt, is het definitief afgelopen met de droom van de bypass.

Dat dan de omwonenden een zucht van verlichting zullen slaken, is evident.
Kortom, wie haalt onze politici uit hun dromenland?

Geef een reactie

Recent nieuws

Back in Line is in 2018 ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Fysiotherapie van der Meij en Bruisend Brein in Alphen aan den Rijn 18.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

ANWB automaatje gestart 18.10.2018 14:06 Gemeente Alphen

Eerste Tiny Forest in Groene Vinger 18.10.2018 12:26 Gemeente Alphen

Uw mening over de ontwikkeling van Schiphol 18.10.2018 11:27 Gemeente Alphen

Is uw fietsverlichting in orde? 18.10.2018 09:41 Gemeente Alphen

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17