Een nieuw centrum?

Alphen.CC sloeg de spijker op zijn kop: De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn hakt geen knopen door! Opnieuw, kunnen we wel zeggen.
Want sinds gemeenteraad en college zichzelf verstrikt hebben in hun eigen hobby’s, en we helaas de NUON gelden hebben om die te betalen, denken onze politici dat ook bedrijven NUON potten hebben om bij voorbaat onrendabele gebouwen en bij voorbaat onrendabele winkelformules te financieren. Als gevolg van al deze onbenulligheden zijn belangrijke onderwerpen als de Update Stadshart en de bouw van parkeergarages maar weer eens van de agenda gehaald. Zodat er wéér maandenlang niets gebeurt met ons Stadshart.

Een lezer vroeg me onlangs waarom ik alleen maar kritiek had op de gang van zaken en nooit eens zelf met een plan kwam. Nou, op deze gang van zaken kún je natuurlijk alleen maar kritiek hebben. Verder heb ik niet alleen verschillende deelplannen het licht doen zien, maar in 2007 zelfs een complete alternatieve detailhandelsnota.
Maar nu, midden in de zwaarste crisis na de dertiger jaren van de vorige eeuw, zit Alphen aan den Rijn plannen te overwegen die nergens meer op slaan. Plannen die al dubieus waren vóór de crisis, en plannen waarover we anno 2011 niet eens meer zouden moeten praten. Maar ja, er is ooit een raadsbesluit gevallen, en dan durft geen politicus het meer aan een doodlopende weg te verlaten. Eén ding is duidelijk, zonder de door wethouder Lyczak voorgestelde oplossing voor het parkeren aan de Lage Zijde komt er van wélk plan helemaal niets terecht.
Waarom de raad daar nu zo moeilijk over doet is me dan ook volstrekt onduidelijk.
Verder moet het plan voor het cultuurhuis direct worden afgeschoten. Tenslotte kost dat gebouw nog veel meer dan de 25 miljoen Nuon Euro’s die er nu voor zijn gereserveerd. Iedereen lijkt de opportuniteitskosten van dat project te vergeten, de opbrengsten die de gemeente mist nu op die plaats geen winkels, en geen woningen worden gebouwd. Ik ben geen bouwer, maar het lijkt me dat de totale kosten van dit PvdA uithangbord daarmee de pan uitrijzen. Daarbij heeft geen van de beoogde ‘bewoners’ van dat pand ook maar een cent te makken, zodat de gemeente ook nog eens voor de inrichting gaat opdraaien. En omdat ‘de bibliotheek’ als instituut in deze tijd van Nieuwe Media steeds meer een anachronisme gaat worden, vliegen ook de exploitatiekosten de pan uit, op kosten van de gemeente.

Nee, we hadden op die plek een volledig innovatieve ‘mediawinkel’ kunnen plannen als de betrokken politici écht visie gehad hadden, maar ik stem nu maar op mijn eigen plan B, dat veel lijkt op het idee van Nieuw Elan om alle cultuur aan de Hoge Zijde onder te brengen. Met dien verstande dat een moderne bibliotheek zou moeten bestaan uit één groot boekenmagazijn (voor de hele regio) in één van de vele leegstaande kantoorpanden, met in elk dorp en stadsdeel een klein filiaal waar ouderen hun via internet bestelde boeken kunnen afhalen, scholieren kunnen studeren en schoolkinderen met een steeds wisselende voorraad nieuwe boeken worden geconfronteerd. Zo breng je cultuur daar waar het moet zijn, bij de mensen, en vooral bij de kinderen. Voor zo’n sterk verkleinde bibliotheek is ook in ons centrum ruimte genoeg binnen het Nieuw Elan plan. De muziekschool blijft gewoon zitten waar ze nu ook gelukkig zijn, het oude stadhuis, en archief en kunst krijgen ruimte in het oude Lyceum.

In de ruimte die dan in de Triangel vrijkomt, plaatsen we een Albert Heijn XL (die wil dat vast graag) en in het huidige gebouw van AH, tegenover de HEMA, komt een Xenos of een Action. Die laatsten passen veel beter bij het aanbod in de Aarhof, en die XL (dan komt er ook vast wel een uitgang van de parkeergarage aan die kant) is een leuke klantentrekker voor de winkeliers die de vernieuwde Hooftstraat gaan bevolken. Alle bewinkeling ná de triangel, nieuw of oud, heeft al jaren geen toekomst en kan vervallen. Maar de Hooftstraat zal, net zoals dat steeds meer (heb ik het niet voorspeld) het geval is in de Raadhuisstraat, prima een aanvullende functie vervullen, vooral voor startende ondernemers. (Zie ook http://www.beleefalphen.web-log.nl ) Die laatsten moeten ook een plaats krijgen in de nieuwe panden die aan de Rijnzijde van het Thorbeckeplein gesitueerd worden. Want, hoewel bestaande ketens steeds meer ruimte vragen, blijft er gegarandeerd ruimte over voor de plaatsing van een aantal micro-stores binnen die panden. Ook daar heb ik meermalen over gepubliceerd.
Natuurlijk moet de Aarhof worden aangepast aan de eisen van de tijd, de panden moeten deels groter en het geheel moet gemoderniseerd worden. Om het Stadshart in mijn ogen verder compleet te maken, moet de huidige V&D vestiging op de schop, en de idiotie van het ‘kunstverdiepingspand’ moet zo snel mogelijk weer tegen de vlakte. Dan kan het monumentale gebouw van de Adventskerk weer de zichtfunctie krijgen die het waard is. Voor de kerk is dan plaats voor zoiets als een Stadskiosk, waarvan al eerder sprake was en een bloemenstalletje die op dit moment aan de Hoge Zijde wordt gemist. Als dan, op den duur, Hoogvliet supermarkten ook nog verdwijnt en aan die kant van de Julianastraat nog een paar aansprekende winkels bijkomen, gaat ons Stadshart over twintig jaar lijken op wat de consument van een stadscentrum verwacht.
Tenslotte is een stadshart er voor de inwoners, en niet voor de politici!

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen