Vrijwilligers

Alle kinderen zijn weer naar school, maar de 1600 die meededen aan het ‘Vakantiespel’ zullen dat nog niet zijn vergeten. Wat wij, Alphenaren, dan weer niet moeten vergeten is dat er bijna 1000 oudere en jongere vrijwilligers in touw waren om die schooljeugd een onvergetelijke week te bezorgen. Mijn kleindochter van acht zal tenminste niet zo gauw “Mijn eerste echte kinderfeest” vergeten, en haar oudere zus zit zich nu al te verheugen op het moment dat ze ‘leiding’ mag zijn, over twee jaar! Ik denk dat de meeste kinderen er zo over denken. 1600 deelnemers, 1000 ‘leiding’ en ‘staf’, waarvan een man of vijftig daar, nu onder leiding van Marc Vrij, zo’n beetje het hele jaar mee bezig zijn. Daarbij indirect betrokken zijn de duizenden mensen die dagelijks hun kinderen brengen en halen. Nee, dat vakantiespel is een gebeuren waar Alphen al jaren niet omheen kan. Honderd procent gerund door mensen die daar geen cent voor betaald krijgen, vrijwilligers dus.
Maar ook tienerdisco MAX is een vrijwilligersorganisatie, en natuurlijk zijn de mensen die via CLUBSIXTEEN de Alphense jeugd nú de uitgaansgelegenheid bieden die niemand anders hen gunt, vrijwilligers. De beroemde Alphense Oldtimerdag wordt gerund door vrijwilligers, en de Gondelvaart. En na het opheffen van de VVV is het niet de voorziene videowall in het stadhuis, maar een heel team van vrijwilligers die onze bezoekers in het brugwachtershuisje van informatie voorziet.
Onze locale omroep, AlphenStadFM/TV draait, ook al zijn er een paar mensen in vaste dienst, hoofdzakelijk op vrijwilligers, waarvan ik er, als bestuurslid én politiek commentator, ook zelf één ben.
Tja, het zijn ook vrijwilligers die onze sportverenigingen in de vaart houden, het zijn vrijwilligers die zich zo langzamerhand op scholen onmisbaar maken, en ook de zorgsector komt niet uit zonder inzet van vrijwilligers. Ja, zelfs de halfjaarlijkse schoonmaak rond de Zegerplas komt grotendeels op rekening van vrijwilligers. En dan hebben we het nog niet over al degenen die zich, wel dan niet als ‘adviseur’, bezig houden met allerlei zaken die met de ontwikkeling van onze gemeente te maken hebben.
En zelfs commerciële activiteiten als ‘Alphen Culinair’, of de Vereniging Alphense Ondernemingen VOA zelf, draaien op de inzet van vrijwilligers. En dat geldt ook voor gemeentelijke voorzieningen als dorps- en buurthuizen.

Je kunt rustig stellen dat de leefbaarheid van onze stad en van onze dorpen staat en valt met de inzet van vrijwilligers.
Daarom is het goed aan die vrijwilligers de nodige aandacht te geven en gelukkig gebeurt dat ook steeds vaker. Vooral Twitter blijkt een populair instrument om al dat belangeloze werk onder de aandacht te brengen, zoals maar weer bleek na afloop van het vakantiespel.

Een paar jaar geleden introduceerde VVD-fractievoorzitter Ruud Gebel de jaarlijkse uitreiking van de ‘Sterren van Alphen’, waarbij vooral de jongeren uit deze groep (nu tot en met 18 jaar) eens speciaal in het zonnetje gezet worden. Helaas, en nu wordt ik toch weer wat negatief, wordt dát feest allesbehalve door vrijwilligers in elkaar gezet, maar door de organisatie Participe die de Alphenaren maar blijft overstromen met verzoeken om voordrachten.

Uiteindelijk wordt er opnieuw een lijstje samengesteld van jonge Alphenaren die zich met zo’n ster mogen toen. Tja, en U weet hoe ik over lijstjes denk. Want degenen die wel op dat sterrenlijstje staat kun je daarmee feliciteren. De anderen, die er om de één of andere reden niet op staan, hebben die zich dan minder ingespannen om de gemeente tot een leefbaarder oord te maken? Ik betwijfel dat toch allemaal, want het is toch vooral een kwestie van appels en peren vergelijken.
Aan de andere kant, je kunt zo’n lijstje ook niet eeuwig uitbreiden, zoals de ‘Hall of Fame’ in de LIMES hal, ook al zo’n idee van Gebel, maar al te duidelijk aangeeft. Daar moeten we straks nog een nieuwe hal voor bouwen, of we gaan door in het nieuwe zwembad?

Nee, het is zeker een idee om expliciet aandacht voor die vele vrijwilligers te vragen, maar daar hoef je toch niet zo’n lijstje voor te maken? Geef ze allemaal, jong en oud, jaarlijks zo’n knalfeest in de Limeshal dat iedereen daar graag elk jaar naar toe gaat. Dat werkt vast beter dan zo’n overgeorganiseerd stadhuisfestijn dat iedereen na een week weer vergeten is. Gewoon een feest waar iedereen zijn eigen ster kan zijn, en op een tijdstip dat iedereen er ook kan zijn.
Maar laat het dan niet door Participe organiseren, de club waar veel vrijwilligersorganisaties toch liever zo weinig mogelijk mee te maken willen hebben. Vrijwilligers kunnen tenslotte alles. Zeker hun eigen feest organiseren.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws