Vrijwilligers

Alle kinderen zijn weer naar school, maar de 1600 die meededen aan het ‘Vakantiespel’ zullen dat nog niet zijn vergeten. Wat wij, Alphenaren, dan weer niet moeten vergeten is dat er bijna 1000 oudere en jongere vrijwilligers in touw waren om die schooljeugd een onvergetelijke week te bezorgen. Mijn kleindochter van acht zal tenminste niet zo gauw “Mijn eerste echte kinderfeest” vergeten, en haar oudere zus zit zich nu al te verheugen op het moment dat ze ‘leiding’ mag zijn, over twee jaar! Ik denk dat de meeste kinderen er zo over denken. 1600 deelnemers, 1000 ‘leiding’ en ‘staf’, waarvan een man of vijftig daar, nu onder leiding van Marc Vrij, zo’n beetje het hele jaar mee bezig zijn. Daarbij indirect betrokken zijn de duizenden mensen die dagelijks hun kinderen brengen en halen. Nee, dat vakantiespel is een gebeuren waar Alphen al jaren niet omheen kan. Honderd procent gerund door mensen die daar geen cent voor betaald krijgen, vrijwilligers dus.
Maar ook tienerdisco MAX is een vrijwilligersorganisatie, en natuurlijk zijn de mensen die via CLUBSIXTEEN de Alphense jeugd nú de uitgaansgelegenheid bieden die niemand anders hen gunt, vrijwilligers. De beroemde Alphense Oldtimerdag wordt gerund door vrijwilligers, en de Gondelvaart. En na het opheffen van de VVV is het niet de voorziene videowall in het stadhuis, maar een heel team van vrijwilligers die onze bezoekers in het brugwachtershuisje van informatie voorziet.
Onze locale omroep, AlphenStadFM/TV draait, ook al zijn er een paar mensen in vaste dienst, hoofdzakelijk op vrijwilligers, waarvan ik er, als bestuurslid én politiek commentator, ook zelf één ben.
Tja, het zijn ook vrijwilligers die onze sportverenigingen in de vaart houden, het zijn vrijwilligers die zich zo langzamerhand op scholen onmisbaar maken, en ook de zorgsector komt niet uit zonder inzet van vrijwilligers. Ja, zelfs de halfjaarlijkse schoonmaak rond de Zegerplas komt grotendeels op rekening van vrijwilligers. En dan hebben we het nog niet over al degenen die zich, wel dan niet als ‘adviseur’, bezig houden met allerlei zaken die met de ontwikkeling van onze gemeente te maken hebben.
En zelfs commerciële activiteiten als ‘Alphen Culinair’, of de Vereniging Alphense Ondernemingen VOA zelf, draaien op de inzet van vrijwilligers. En dat geldt ook voor gemeentelijke voorzieningen als dorps- en buurthuizen.

Je kunt rustig stellen dat de leefbaarheid van onze stad en van onze dorpen staat en valt met de inzet van vrijwilligers.
Daarom is het goed aan die vrijwilligers de nodige aandacht te geven en gelukkig gebeurt dat ook steeds vaker. Vooral Twitter blijkt een populair instrument om al dat belangeloze werk onder de aandacht te brengen, zoals maar weer bleek na afloop van het vakantiespel.

Een paar jaar geleden introduceerde VVD-fractievoorzitter Ruud Gebel de jaarlijkse uitreiking van de ‘Sterren van Alphen’, waarbij vooral de jongeren uit deze groep (nu tot en met 18 jaar) eens speciaal in het zonnetje gezet worden. Helaas, en nu wordt ik toch weer wat negatief, wordt dát feest allesbehalve door vrijwilligers in elkaar gezet, maar door de organisatie Participe die de Alphenaren maar blijft overstromen met verzoeken om voordrachten.

Uiteindelijk wordt er opnieuw een lijstje samengesteld van jonge Alphenaren die zich met zo’n ster mogen toen. Tja, en U weet hoe ik over lijstjes denk. Want degenen die wel op dat sterrenlijstje staat kun je daarmee feliciteren. De anderen, die er om de één of andere reden niet op staan, hebben die zich dan minder ingespannen om de gemeente tot een leefbaarder oord te maken? Ik betwijfel dat toch allemaal, want het is toch vooral een kwestie van appels en peren vergelijken.
Aan de andere kant, je kunt zo’n lijstje ook niet eeuwig uitbreiden, zoals de ‘Hall of Fame’ in de LIMES hal, ook al zo’n idee van Gebel, maar al te duidelijk aangeeft. Daar moeten we straks nog een nieuwe hal voor bouwen, of we gaan door in het nieuwe zwembad?

Nee, het is zeker een idee om expliciet aandacht voor die vele vrijwilligers te vragen, maar daar hoef je toch niet zo’n lijstje voor te maken? Geef ze allemaal, jong en oud, jaarlijks zo’n knalfeest in de Limeshal dat iedereen daar graag elk jaar naar toe gaat. Dat werkt vast beter dan zo’n overgeorganiseerd stadhuisfestijn dat iedereen na een week weer vergeten is. Gewoon een feest waar iedereen zijn eigen ster kan zijn, en op een tijdstip dat iedereen er ook kan zijn.
Maar laat het dan niet door Participe organiseren, de club waar veel vrijwilligersorganisaties toch liever zo weinig mogelijk mee te maken willen hebben. Vrijwilligers kunnen tenslotte alles. Zeker hun eigen feest organiseren.

Geef een reactie

Recent nieuws

Is uw fietsverlichting in orde? 18.10.2018 09:41 Gemeente Alphen

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn

Kerkelijk bureau gesloten 15.10.2018 02:06 Adventskerk | Nieuws

Zondag 21 oktober 2018: Koffiedrinken na de dienst 14.10.2018 10:06 Sionskerk Alphen

Alphens kerstkoor 2018 gaat beginnen 12.10.2018 19:26 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 12.10.2018 11:56 Adventskerk | Nieuws


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17