Stadshart Vliegenval?

Het Stadshart van Alphen aan den Rijn is NIET het wijkwinkelcentrum voor de centrumbewoners, maar de plaats waar ALLE inwoners van de huidige, én, vanaf 2014, van de nieuwe fusiegemeente, moeten winkelen!

Daarom is het belangrijkste, wellicht uit financiële nood geboren, bericht uit het fraaie boekwerkje “Update Stadshart 2011” dat iedereen, centrumbewoner of niet, overal in Alphen moet meebetalen aan de bereikbaarheid van dat Stadshart. Want als daar geen parkeerplaatsen zijn, komen er geen klanten, en als er geen klanten komen, is alles wat we daar investeren nutteloos.
Alle klaagzangen over de verhoogde parkeertarieven ten spijt, moet een voorraad parkeerplaatsen bij het Stadshart gezien worden als een kans voor heel Alphen en voor alle Alphenaren, en dus is het logisch dat iedereen daaraan meebetaalt. De grootste winst van deze nieuwe update is dat voor de eerste keer de functie van het Alphense stadshart wordt gezien in het licht van het noodzakelijke voorzieningenniveau voor elke inwoner, waar die ook in deze, en de volgende, gemeente woont.
Is dat belangrijk?
Natuurlijk, ik heb in drie afleveringen van deze column (16 en 23 mei en 6 juni) al aangegeven hoe het Stadshart van Alphen aan den Rijn een heel specifieke functie binnen de regio zou moeten hebben, te midden van alle wijk-, dorps- en buurtcentra die daar al gevestigd zijn.
Het Alphense Stadshart moet een meerwaarde waarmaken ten opzichte van die lager geclassificeerde winkelcentra, zodat de inwoners van de hele regio naar dat Stadshart gaan komen om daar te winkelen op een manier die in hun directe omgeving niet mogelijk is.
Als ik de laatste twintig jaar de gemeentebestuurders, de politici en de in de VOA verenigde ondernemingen beluister, beschouwen die dat stadshart echter als één gigantische vliegenval voor klanten uit onze regio die met hun geld de zakken van onze Alphense winkeliers gaan vullen. Alphen aan den Rijn én de hele regio erom heen wordt gezien als één groot wingewest voor de Alphense ondernemersdrang! VOC-achtige ambities waarbij die van nu zo omstreden J.P. Coen verbleken.

Nou, zo werkt het natuurlijk helemaal niet, wát gemeente en VOA bestuurders ook beweren. Consumenten hebben, gelukkig, de keus waar ze hun dure geld willen besteden. Dat kan deels in hun directe omgeving, bij buurtwinkels, buurtwinkelcentra of dorpscentra, maar voor veel aankopen bieden die onvoldoende keus. Dán moeten die inwoners verder gaan zoeken. Dat kan deels in een ontwikkeld wijk- of dorpscentrum (bijvoorbeeld De Herenhof, Boskoop of Bodegraven), maar voor het echte winkelen, voor een werkelijke winkelbeleving, is een centrum met een hoger ambitieniveau nodig. Dát zou moeten worden gerealiseerd door ons Alphense Stadshart, maar dat vult die hogere ambitie maar zeer ten dele in. Tenslotte hebben gemeente, centrumbewoners én ondernemers jarenlang hun best gedaan de echte ontwikkeling van dat Stadshart te remmen door zich vooral erop te richten de bestaande situatie, en de bestaande belangen, te behouden. En doen dat nog steeds via de ‘brancheadviescommissie’ zodat we uiteindelijk een Stadshart hebben dat nog volledig als dorpscentrum functioneert. Leve de vooruitgang! Een situatie die je overigens in al die uitgegroeide dorpen ziet (waar het allemaal slecht gaat)! En daarom is die noodzakelijke meerwaarde ten opzichte van de centra van Bodegraven en Boskoop, en ook ten opzichte van De Herenhof, te gering om veel consumenten te verleiden voor het wekelijkse ‘winkelen’ naar dat Alphense Stadshart te reizen. Die gaan dan wel gelijk door naar grotere winkelcentra in de buurt, zoals in Zoetermeer, Leidschendam of Hoofddorp. Winkelcentra die niet worden gedomineerd door supermarkten en andere winkels die ze in de eigen wijk of het eigen dorp ook wel hebben. Winkelcentra waar je nog echt kunt ‘shoppen’.
Nee, het boekje ‘Update Stadshart 2011’ staat vol met allerlei PR verhalen over hoe prachtig het allemaal wordt. Áls het ooit wordt gerealiseerd. Want die verhalen kennen we van de Stationsomgeving waar HELEMAAL niets is gerealiseerd, op die peperdure, CDA-kleurige, fietsappel na.

Ik ben het snel eens met alle criticasters dat ook dit Lage Zijde plan steeds meer het imago krijgt van ‘hoop doet leven’. Maar het besluit van wethouder Lyczak om zich weinig aan te trekken van de beperkte belangen van de huidige ondernemers en inwoners daar, en de bebouwing te realiseren zo snel dat allemaal mogelijk is, is in ieder geval een lichtpuntje voor de kansen van ons Stadshart als geheel. Zijn concentratie op de creatie van extra parkeerplaatsen, in plaats van, zoals in eerdere updates, die parkeerplaatsen maar te zoeken in de omliggende straten, is eveneens positief te beoordelen. Dat daardoor de parkeertarieven overal in de stad omhoog gaan, moeten we dan maar voor lief nemen. Of hebt U écht medelijden met centrumbewoners die voor hun DERDE auto € 200 moeten betalen?

Tja, er is nog veel te doen om dat centrum de functie te geven die het zou moeten hebben, binnen onze regio. En dan bedoel ik niet de concentratie van de ouderwetse bibliotheekvoorzieningen in dat peperdure Cultuurhuis, maar vooral het weghalen van allerlei winkelvoorzieningen die gericht zijn op de dagelijkse behoeften. Wat is de lol om in het Stadshart de bloemkool of een paar sokken te kopen die je vlak bij huis ook wel kunt aanschaffen?

Nee, ondanks al die PR, is de nieuwe update Stadshart een stap in de goede richting, maar nog lang geen garantie voor aantrekkingskracht op de regio, niet eens op de eigen bevolking.

Geef een reactie

Recent nieuws

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Zondag 6 januari 2019: koffie na afloop 29.12.2018 21:26 Sionskerk Alphen

Kinderkerstfeest 24 december 18.12.2018 20:41 Adventskerk | Nieuws

Donderdag 20 december is het weer zover 18.12.2018 18:56 Politie Alphen aan den Rijn

Nomineer nu uw Vrijwilligersheld 18.12.2018 16:07 Gemeente Alphen


Toekomstige evenementen