Onbewoonbaar Verklaarde Wijk!

Je ziet ze niet zoveel meer, de bordjes die, soms van de ene dag op de andere, op bouwvallige huizen verschenen: “Onbewoonbaar Verklaarde Woning”. Als kind vroeg ik me regelmatig af waarom een huis, waar tot dan een heel gezin had gewoond, opeens niet bewoonbaar was, maar daarvoor blijkbaar wél. Nou ja, je ziet die bordjes niet meer, maar ook nu nog worden in afbraakpercelen steeds meer huizen dichtgetimmerd om pas vaak jaren later plaats te maken voor nieuwbouw. De betere panden krijgen een anti-kraak bewoner, of, zoals aan het Thorbeckeplein, een anti-kraak onderneming, maar daar wordt zo’n pand er niet leuker, en zeker niet bewoonbaarder op. Het merkwaardige is dat de gemeente wel al 80 miljoen heeft gestoken in het opkopen van panden aan den Lage Zijde, maar geen cent wil uitgeven in die andere ‘Onbewoonbaar Verklaarde Wijk’ aan de Gouwestraat. De wijk die nog niet zo lang geleden nog een eigen school en een eigen kerk had, maar die nu niet eens meer rechtstreeks vanuit Alphen bereikbaar is.
Die houding van de gemeente is zonder meer raar, omdat de situatie rond deze wijk, sinds de opening van de Overslag Terminal Alphen aan den Rijn (OTA) met de naam Alpherium, alleen maar verslechtert, en daarmee de leefsituatie van de bewoners.
Wat is er aan de hand?
Wel, de provincie had Alphen aan den Rijn aangewezen als één van de plaatsen waar het snel in volume stijgende containervervoer een laad en losplaats zou krijgen. Daarmee wordt niet alleen fors bespaard op vrachtautovervoer en de daaraan verbonden milieuvervuiling, maar er komt ook kostbare wegcapaciteit vrij. In de afweging van belangen werd besloten (ook door mij) dat de gemeente met die plannen akkoord moest gaan. Helaas komen daarmee een aantal Alphenaren fors in de verdrukking, maar dat is op te lossen, als de gemeente wil.

In eerste instantie zou het gaan om een beperkt aantal containers, tenminste, dat is iedereen wijs gemaakt. Uiteraard bleek al snel om het dubbele aantal te gaan. Want elke container die wordt aangevoerd, moet immers ook weer worden afgevoerd. In de praktijk groeit zo’n initiatief natuurlijk zoals het gaat, en niet zoals je dat plant. Die eenmaal gegeven vergunning zal volgens mij jarenlang steeds naar behoefte worden opgerekt. Al in de opstartfase, ver binnen die limiet, bleek dat de ruimte op het OTA terrein te klein was, en ging Van Uden containers vier hoog stapelen, terwijl ze maar vergunning hebben voor drie. Daarvoor zijn ze nog wel op de vingers getikt. Dat zal, nu het terrein inmiddels is vergroot, ook wel even goed gaan, maar intussen is de volgende stap al gezet. De OTA wil, bij de dezelfde overslagcapaciteit, nu ook ’s nachts gaan verladen, en varen, natuurlijk. En opnieuw is via geluidsmeting ‘bewezen’ dat het met dat lawaai wel meevalt. In de nacht, wanneer alles stil is, hoor je nog een naald vallen, zou je denken, dus die verzekering slaat echt nergens op. Dus dat die bewoners terecht hiertegen in opstand komen, is logisch, al zal het hen niet helpen. Economische motieven, zeker als die regionaal van belang zijn, zullen het op den duur altijd winnen. Dus wat vandaag niet lukt, lukt de OTA morgen wel!

Helaas hebben die bewoners het nog lang niet gehad. Het hele bedrijventerrein rond hun huizen is immers nog helemaal onbebouwd. Nu, je kunt er vergif op innemen, dat bedrijventerrein zal vooral interessant zijn voor bedrijven die iets met containers doen. En ook die bedrijven gaan met die dingen slepen. Het ontladen en laden van containers op die bedrijfsterreinen gebeurt ook niet bepaald geruisloos. Ook die bedrijven gaan dat op den duur ’s nachts, en in het weekend, doen. Met andere woorden, toen die OTA naar Alphen kwam, was het gedaan met alle plannen voor een meerlaags, innovatief, en milieuvriendelijk bedrijven terrein. Daar hoor of zie je dan ook niets meer over, hoewel niemand dat officieel toegeeft. Nee, dat terrein wordt één geheel met die terminal, precies zoals het in elk leerboek logistiek staat.
Dát betekent niet alleen dat er op termijn meer containers zullen worden verwerkt dan nu in de vergunning staat (wat moeten ze anders, een nieuwe OTA bouwen?), maar ook dat die werkzaamheden gewoon ’s nachts en in het weekend zullen doorgaan.

Tenslotte is wethouder Lyczak heilig van plan de risicovolle bedrijven van Rijnhaven naar dit (of het aansluitende) bedrijventerrein over te brengen. Al was het maar omdat het anders niets wordt met de ambitieuze Rijnhaven plannen. Al met al is er in dat wijkje dan niet alleen een probleem met licht en geluid, maar ook van mogelijke stank en zeker, met de N207 ernaast, van fijnstof problemen.
Kortom, het is helemaal geen kwestie van daar wel of niet willen wonen, de wijk wordt op termijn compleet onbewoonbaar. Terwijl de gemeente geen cent reserveert om de huidige eigenaars schadeloos te stellen!
Het lijkt me dat die gemeente hiermee haar zorgplicht naar haar burgers verzaakt.

Natuurlijk is er geld zat, in de NUON pot. Maar dat geld besteedt het college liever aan prestigeprojecten als de ‘Grote Bypass’ en ‘Het Cultuurhuis’. Intussen staan de Alphenaren die bij de Hefbrug wonen in de kou, opnieuw.
Ik ben wel benieuwd of ze in 2013 opnieuw in meerderheid op de collegepartijen gaan stemmen. Want dat gaat toch op masochisme lijken.

Geef een reactie

Recent nieuws

Aankondiging #VRAGENUUR ME (mobiele eenheid) 11.12.2018 14:41 Politie Alphen aan den Rijn

Aanplant bomen Thorbeckeplein en omgeving 11.12.2018 13:56 Gemeente Alphen

Graffitikunstenaar bij Rijnvicus 11.12.2018 09:41 Gemeente Alphen

Aankondiging #VRAGENUUR 10.12.2018 20:26 Politie Alphen aan den Rijn

Wijkagenten en WijkBoa spreekuur Alphen Noord 10.12.2018 19:41 Politie Alphen aan den Rijn

Fractie stelt vragen over wijkplannen 10.12.2018 17:41 D66 Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Sloot langs de Hoorn drooggelegd voor rechercheonderzoek 06.12.2018 14:07 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:59 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Fietswrakken ruimen 06.12.2018 09:58 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuurtje met teamchef John 02.12.2018 09:56 Politie Alphen aan den Rijn

Van wie is deze fiets 01.12.2018 18:26 Politie Alphen aan den Rijn

Verkeersonderzoek in Koudekerk aan den Rijn 28.11.2018 14:27 Gemeente Alphen

VRAGENUUR TEAMCHEF JOHN NIEUMEIJER 28.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn

Tentoonstelling ‘Open Je Ogen – voor mensenhandel’ geopend 28.11.2018 11:26 Gemeente Alphen

Zondag 2 december 2018: Open-deurdienst 26.11.2018 13:26 Sionskerk Alphen

Zondag 11 november 2018: Voorbereiding Heilig Avondmaal 26.11.2018 12:41 Sionskerk Alphen

Maandag 3 december 2018: Koffieochtend Sionskerk! 26.11.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Wijkagent spreekuur 25.11.2018 21:00 Politie Alphen aan den Rijn

❗EIGENAAR GEZOCHT❗ 25.11.2018 12:06 Politie Alphen aan den Rijn


Toekomstige evenementen