Een bloeiend dorpscentrum? Dat kan

Dorpen zijn toch in nood? Er is toch geen toekomst voor winkeliers in dorpen met minder dan 5000 inwoners? Had niet oud-wethouder Bas Wienbelt het ooit over een ‘economische wetmatigheid’ dat dorpen als Zwammerdam en Aarlanderveen al hun winkels kwijt zouden raken? En zou dat ook niet moeten gelden voor Koudekerk of Hazerswoude-Dorp?
Nou, eerlijk gezegd is mij deze ‘economische wetmatigheid’ niet bekend, terwijl het toch mijn vakgebied is. Wel bekend is dat iedereen die voor anderen iets wil betekenen en daar geld aan wil verdienen, zich moet aanpassen aan de steeds veranderende maatschappij. Zonder aanpassing betekenen die veranderingen zijn ondergang. Dat geldt overigens net zo goed voor een modewinkel in de Amsterdamse Kalverstraat, als voor een kinderboetiek in het Alphense Stadshart, als voor die dorpswinkel in Aarlanderveen. En ze hebben met elkaar gemeen dat er ze er niet meer zijn.

In mijn vorige column schreef ik waarom de grootte van een verzorgingsgebied wel belangrijk, maar niet bepalend was voor de aantrekkelijkheid van een winkelcentrum voor de omwonenden. De manier waarop wordt ingespeeld op het veranderende gedrag van consumenten, en de concentratie van medische, maatschappelijke, gemeentelijke en gezondheidsvoorzieningen, zijn minstens zo belangrijk. Activiteiten zijn daarbij als de kers op de appelmoes. Dat geldt voor een winkelcentrum van welke omvang of functie ook, het geldt zelfs voor een dorpswinkel, ook in Aarlanderveen!
De tijd dat op elke straathoek wel wat te verdienen viel, ligt natuurlijk achter ons. Geert Mak heeft in zijn boek “Hoe God verdween uit Jorwerd” uitmuntend beschreven hoe de oude dorpsstructuur, met overal winkeltjes, zichzelf vernietigde omdat ze niet met de tijd meeging. Dat gold voor het kolenhandeltje, voor de kruideniers, voor de kerk en uiteindelijk ook voor de dorpskroeg. In Jorwerd wonen nog altijd mensen, maar een dorp kun je het niet meer noemen.
Toch een economische wetmatigheid?
Tijdens onze vakantie breng ik altijd onze katten naar hun luxe vakantiehotel Luxor in het Friese Jubbega. Mijn kleindochter Chardé wilde me op die trip wel gezelschap houden, en omdat ik toch al in Friesland was, heb ik haar daarna even mijn geboortedorp Koudum laten zien. Koudum ligt op een grote keileemheuvel (eigenlijk drie) zodat het ver boven het maaiveld uitsteekt.
Dat dorp is wel wat gegroeid, maar telt toch nog maar 2800 inwoners. Een dorp dat qua omvang dus allang in de gevarenzone moest liggen, maar dat, met een hele winkelstraat (Buorren=Hoofdstraat) nog vol winkels, is niet zo. Natuurlijk is dat mede te danken aan de vele toeristen die ’s zomers jachthaven “De Kuilaard” bezoeken, maar toch! Een dynamisch dorp waar de bewoners nog voor vrijwel alles in hun eigen winkelcentrum terecht kunnen. Natuurlijk een supermarkt, een bakker, een slager en een groenteboer. Maar ook een banketbakker, een grote DA drogisterij, een kapper, de winkel voor woningtextiel en mode die ooit door de grootvader van mijn vriend Haitze de Jong is opgericht, een schoenwinkel, een winkel voor interieur accessoires, de meermalen vergrote winkel die het dorp altijd al voorzag van alles wat we in Alphen bij Blokker kopen. Een sport-en visserijwinkel. En de boekhandel waar ik vroeger mijn schoolboeken bestelde, die is er ook nog altijd.  Zelfs een winkel voor electro, audio en video ontbreekt niet, al ziet die nog net zo uit als toen ik daar als klein jongetje voor het eerst TV keek! Uiteraard zijn er de nodige horecavoorzieningen, en een bankfiliaal. Daartussen doen een vijftal galeries (voor mij) wat vreemd aan.

Heeft de tijd dan stilgestaan? Natuurlijk niet! Ooit was de bewinkeling over het hele dorp verspreid, een probleem waar vele dorpen, en zelfs Alphen aan den Rijn, nog altijd onder lijden. Al in het voorwoord van “Marketing voor Retailers” vertel ik van kruidenier én postbode Romke de Jong die de eerste supermarkt in het dorp vestigde. Zijn zonen gingen een stap verder, en stichtten “De Kuilaart” omdat ze de visie hadden dat je toch eerst klanten moest hebben, voor je ze iets kon verkopen. De aantrekkelijkheid wordt niet bepaald door alleen winkels en horecavoorzieningen. Daarom wordt de oude school wordt nu bevolkt door medische en maatschappelijke voorzieningen. Verder is er nog altijd een VMBO school, een bloeiende muziekschool en een groot dorpshuis dat als als ‘cultuurhuis’ centraal in de dorpsgemeenschap staat . En juist omdat dit dorp (niet het enige in Friesland waar dit speelt, overigens) zoveel voorzieningen had en heeft, werd het een interessante woonplaats voor velen die hun nieuwe huis lieten bouwen in de ‘waterwijk’ op de plaats waar ik langs weilanden fietste. Op die manier leeft het dorp, leven de winkeliers, en leven de dorpelingen. Gewoon omdat iedereen zich succesvol aanpaste aan de veranderende samenleving.

De teloorgang van dorpen is geen kwestie van een ‘economische wetmatigheid’, maar van het onvermogen, én de onwil, van ondernemers én inwoners om zich aan de nieuwe tijd aan te passen. Dat geldt voor onze dorpen, maar het geldt net zo goed voor Alphen aan den Rijn zelf, dat in (te) veel opzichten nog gewoon een dorp is.

Geef een reactie

Recent nieuws

Gymvereniging Hou Vast stopt er mee 01.07.2019 16:39

SP: MAX mag blijven: actievoeren werkt! 08.06.2019 09:28

Kaartverkoop Parkvilla Theaterseizoen 2019-2020 gestart! 31.05.2019 17:03

Hulpverleners druk met loslopende dieren 31.05.2019 13:52

Eerste NOM-woningen in Alphen aan den Rijn verhuurd 04.03.2019 20:34

Nieuwe Prinsen en Pages voor de Cascarvieten 03.03.2019 18:37

Zilveren Tomaat voor SP veteraan Gerard Harmes 17.01.2019 15:30 SP Alphen

Donderdag 17 januari 2019 is het weer zover 17.01.2019 15:06 Politie Alphen aan den Rijn

Zondag 20 januari: Maandelijkse bidstond 17.01.2019 15:06 Sionskerk Alphen

Alphen aan den Rijn – Drie verdachten berovingen met taser aangehouden 17.01.2019 14:56 Nieuws | Zuid-Holland | politie.nl

Actief voor de circulaire economie 17.01.2019 14:26 Gemeente Alphen

Start kaartverkoop unieke muziekavond met Massada in Adventskerk 15.01.2019 10:56 Adventskerk | Nieuws

Kerstpakkettenactie bedankt Alphenaren! 14.01.2019 11:56 Adventskerk | Nieuws

Maandag 21 januari 2019: Koffieochtend Sionskerk! 14.01.2019 11:41 Sionskerk Alphen

https://www 12.01.2019 22:41 Politie Alphen aan den Rijn

Wat ze ook verzinnen, laat niemand binnen 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Getuigenoproep 10.01.2019 11:26 Politie Alphen aan den Rijn

Eigenaar fiets gezocht 06.01.2019 08:41 Politie Alphen aan den Rijn

Pastoraat ds. De Jonge 29.12.2018 22:56 Adventskerk | Nieuws

Nieuwe ambtsdragers 29.12.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws