OM eist tot 180 uur werkstraf bij tweede themazitting over bedreigingen na schietpartij Alphen

De officier van justitie heeft vandaag straffen tot 180 uur werkstraf geëist, tijdens een zitting die in het thema stond van bedreigingen naar aanleiding van de schietpartij in Alphen aan den Rijn in april van dit jaar. Hiervoor moesten vandaag vijf verdachten voor de rechter verschijnen.
De zaken die tijdens deze zitting in behandeling zijn genomen hebben allemaal te maken met bedreigingen waarbij de verdachten, kort na de gebeurtenis, refereerden aan de schietpartij in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hierbij werden op zaterdag 9 april zes mensen doodgeschoten.

Twee keer incident Ridderhof
De behandeling van de zaak tegen een 40-jarige man uit Amsterdam werd aangehouden zodat nader onderzoek naar de psychische gezondheid van de man kan worden uitgevoerd. Hij werd ervan verdacht kort na de schietpartij in Alphen aan den Rijn in hetzelfde winkelcentrum twee personen te hebben bedreigd. Volgens de officier van justitie zou de man op 14 april, gekleed in een legerbroek, in het winkelcentrum dreigende taal hebben geroepen. Het personeel zou erg bang zijn geweest, omdat enkele dagen eerder de schietpartij had plaatsgevonden.

Een 39-jarige man uit Alphen aan den Rijn zou volgens het OM op 22 april via de telefoon tot twee keer toe aan de politie hebben gemeld dat hij de schietpartij in Alphen over zou doen. Tegen hem werd vandaag 180 uur werkstraf waarvan 80 uur voorwaardelijk geëist.

Een 29-jarige man uit Leiden hoorde 150 uur werkstraf tegen zich eisen. Ook hij zou op 11 april dreigende woorden hebben geroepen tegen medewerkers en winkelend publiek bij een supermarkt in Leiden.

Een andere 29-jarige man uit Den Haag sprak bedreigingen uit richting twee politiemedewerkers. Dit zou gebeurd zijn op 10 april. Deze zaak is ook aangehouden.

De 40-jarige man uit Rotterdam, die op 13 april een rechtbankmedewerker in Rotterdam bedreigde, hoorde 120 uur werkstraf waarvan 60 uur voorwaardelijk tegen zich eisen.

Eerste themazitting
Eerder werd in juni een zelfde themazitting gehouden. Daar stonden ook vijf personen terecht, waarvan drie minderjarigen. Deze verdachten zouden zowel directe bedreigingen hebben geuit als via twitter. De politierechter legde tijdens die zitting werkstraffen tot 180 uur op en een gevangenisstraf van 6 maanden. Een van de minderjarige verdachten werd vrijgesproken.

De reden dat de verdachten vandaag voor de meervoudige kamer zijn verschenen is dat er in de meeste zaken psychisch onderzoek is gedaan.

De rechter doet over 14 dagen uitspraak.

Zoeken

Toekomstige evenementen

Er zijn momenteel geen toekomstige events.