Primark

John Vermeer, de voorzitter van de VOA, kan natuurlijk wel wat. Hij is tenslotte niet voor niets tot voorzitter van de plaatselijke ondernemersclub gekozen en is niet voor niets de machtigste man van Alphen, wát ik daar ook van vind. Verder heeft hij, uiteraard met de nodige hulp, Alphen Culinair, tot een vaste waarde in onze stad gemaakt en dat allemaal naast de zorg voor zijn eigen bedrijf.

Daarom is het zo verwonderlijk dat hij zich sinds de fusie van VOA en WinkelStadAlphen regelmatig uit op een gebied waarvan hij niets van af weet. Uitingen waarmee hij de Alphense burgers een toekomst voorhoudt die er helemaal niet kan zijn. Zo’n moment ontstond tijdens het interview dat Carla van der Wal op 28 juni in het AD/Alphen plaatste: John wil een Primark in Alphen!
Daar kan ik natuurlijk weer eens alleen achteraf op reageren en deze column is daarom eigenlijk alleen voor John bedoeld, al mag iedereen hem lezen.
Beste John, ik ben het helemaal met je eens, en heb dat ook meermalen gesteld, dat een wethouder van Economische Zaken vaker ‘de boer’ op moet gaan om de contacten met de grote winkelketens op te bouwen. Helaas zal die wethouder, met of zonder ‘bidbook’, niet verder komen dan de manager vastgoed van die winkelketen. Als je die contacten wilt ontwikkelen, moet je daar iemand voor inhuren die de top van onze retailers al kent.
Je wilt graag dat Primark hier een vestiging opent. Helaas, beste John, zal dat niet gaan lukken. Primark zit al een tijdje in Rotterdam, heeft dit voorjaar een winkel in Hoofddorp geopend, gaat binnenkort starten in Enschede en wil nog winkels in Almere en Arnhem/Nijmegen. Er zullen nog wel vestigingen bijkomen in Groningen en Eindhoven, en misschien nog, als kers op de appelmoes, één in Utrecht, maar dan is het echt over. Primark, een supergoedkope modewinkel ter grootte van onze C&A, V&D en H&M samen, heeft een verzorgingsgebied van miljoenen consumenten nodig om te kunnen bestaan. Die miljoenen consumenten komen echt niet naar Alphen aan den Rijn. Nee, John, met dat Primark verhaal vergaloppeert jij je net zo als degenen die ooit dachten De Bijenkorf naar Alphen te kunnen halen. We mogen allang blij zijn dat V&D haar veel te kleine vestiging nog niet heeft gesloten, zoals dat overal elders wel is gebeurd.

John, je wilt ook midden in ons Stadshart verswinkels openen, een slager, een traiteur, BIJ Albert Heijn! Komt het nu echt niet in je op dat Albert Heijn niets liever wil dan ter plekke uitbreiden, zodat de keten zijn huidige winkel met die versgroep, met die traiteur, slager, bakker en groenteboer, kan uitbreiden. Ik ben er zeker van dat de onderhandelingen met Corio, de eigenaar van De Aarhof, over zo’n winkel allang lopen. Ga maar eens kijken in Leiderdorp, waar AH al zo´n ´mini-XL’ winkel heeft staan. Naast zo’n AH hebben zelfstandige ondernemers geen enkele kans in ons Stadshart en het is onzin hen dat wel voor te spiegelen. Overigens hébben we in Alphen jarenlang een delicatessenwinkel gehad, in de Van Mandersloostraat. Natuurlijk vind ik die overdosis aan supermarkten in ons Stadshart een slechte zaak voor de aantrekkelijkheid als STADSCENTRUM, dus die AH kan, met de Hoogvliet, beter uit dat centrum verdwijnen. Een delicatessenwinkel, of een biologische supermarkt zoals Marqt zou daar prima passen, maar voor de dagelijkse boodschappen moet de Alphenaar, ook vanuit het centrum, gewoon naar de wijk- en buurtcentra.

Over die webwinkels, beste John, heb je beslist het verkeerde boek gelezen. Want de grootste groei in webland komt niet langer uit de zelfstandige webshops, maar van de webshops die door bestaande winkelketens worden geëxploiteerd. Er is dus helemaal geen behoefte aan fysieke contactpunten (zoals die door Cor Molenaar worden gepropageerd) omdat die er al zijn. Als die winkelketens erin slagen die webshops volledig met hun fysieke winkels te integreren, zoals beschreven in de tweede editie van ‘Marketing voor Retailers’, kunnen ze het grootste deel van hun huidige ‘verlies’ aan het web gemakkelijk terugwinnen. En de zelfstandige webshops hebben alleen een gemakkelijk bereikbaar afhaaladres (Primera, o.a.) nodig.

Tja, en met jouw verhaal over het ‘terughalen’ van omzet naar Alphen aan den Rijn ben je toch echt de werkelijkheid uit het oog verloren. Alphen is niet meer dan een middelgrote stad, waarvan het Stadshart beslist meer biedt dat kleinere winkelconcentraties als Bodegraven, Boskoop, Hazerswoude, Ter Aar of Nieuwkoop, maar niet meer dan Gouda, Zoetermeer, Woerden of Lisse. En Alphen biedt duidelijk minder dan winkelcentra in Leidschenhage en Hoofddorp die een veel betere ligging ten opzichte van grote bevolkingsconcentraties hebben. En dan is de aantrekkelijkheid van grote winkelcentra in steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht natuurlijk weer van een heel andere orde.
Dit zijn wetmatigheden (Christaller) die je niet zomaar opzij kunt schuiven, beste John, omdat het jou en je VOA leden wel goed uitkomt. Wetmatigheden die de vastgoedmanagers van die winkelketens, en de planologen op ons stadhuis, maar al te goed kennen. Kortom, ik sta naast je als je de aantrekkelijkheid van ons Stadshart wilt verbeteren, maar wek daarbij geen verwachtingen die niet eens werkelijkheid kúnnen worden.

Geef een reactie

Recent nieuws

Is uw fietsverlichting in orde? 18.10.2018 09:41 Gemeente Alphen

Begroting 2019 ter inzage 17.10.2018 22:26 Adventskerk | Nieuws

Naast #twitter en natuurlijk onze facebook pagina kunt u ons vanaf vandaag ook op #instagram vinden op #Pol_alphen 17.10.2018 19:56 Politie Alphen aan den Rijn

Wat doet een wijkagent eigenlijk 17.10.2018 13:26 Politie Alphen aan den Rijn

Kick-off gezondheidsaanpak: Wijzer in de Wijk 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Stelt u uw huis open? Duurzame Huizenroute op 3 en 10 november 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Pilot gaat inwoners met schulden sneller helpen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Uitbreiding dienstverlening begraafplaatsen 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022 17.10.2018 12:42 Gemeente Alphen

Kwekers zetten Boskoop op de kaart 17.10.2018 12:41 Gemeente Alphen

Thema-avond – Van nieuwkomer naar Nederlander 16.10.2018 21:41 D66 Alphen a/d Rijn

Goedenavond en welkom bij ons live vragenuurtje met wijkagent Ilse Henzen 16.10.2018 19:06 Politie Alphen aan den Rijn

WEEKENDVERSLAG 15.10.2018 15:56 Politie Alphen aan den Rijn

Vragenuur wijkagent Alphen aan den Rijn 15.10.2018 14:56 Politie Alphen aan den Rijn

Maandag 22 oktober 2018: Koffieochtend Sionskerk! 15.10.2018 11:41 Sionskerk Alphen

Verlaten plaats ongeval 15.10.2018 11:06 Politie Alphen aan den Rijn

Kerkelijk bureau gesloten 15.10.2018 02:06 Adventskerk | Nieuws

Zondag 21 oktober 2018: Koffiedrinken na de dienst 14.10.2018 10:06 Sionskerk Alphen

Alphens kerstkoor 2018 gaat beginnen 12.10.2018 19:26 Adventskerk | Nieuws

Black Gospelconcert met Pearl Jozefzoon en Sharon Kips 12.10.2018 11:56 Adventskerk | Nieuws


Toekomstige evenementen
 1. Freaky Nights

  oktober 19 - oktober 20
 2. Inloopavond St. Nieuwe Alphenaren

  oktober 19 @ 19:30 - 22:00
 3. Halloween optocht

  oktober 26
 4. 158ste Zegerplasloop

  november 11
 5. Sinterklaasintocht

  november 17